„Prețul” integrității!

Vorbim, adesea, despre integritate… în mediul social sau în familie. Ce înseamnă „integritatea”? Răspunsul îl găsim în mod formal în dicționare: însușirea de a fi integru; cinste, probitate; incoruptibilitate. Cum se manifestă integritatea în viața socială și profesională? Cui trebuie să demonstrezi cinste și probitate? Răspunsul este simplu: în primul rând ȚIE.

Cum trebuie să faci dovada probității și a incoruptibilității?

Un exemplu, în acest sens, îl poate constitui un polițist din Bistrița – Năsăud. Pe scurt: ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Bistrița – Năsăud, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița – Năsăud, au prins în flagrant, în data de 3 iunie 2018, un șofer, în timp ce încerca să îl mituiască cu 1.000 de euro pe un polițist, ca să nu-i întocmească dosar penal, pentru că a condus băut și a lovit o mașină parcată.

Acțiunea de prindere în flagrant a fost organizată în baza denunțului, depus la SJA Bistrița – Năsăud, de către un agent de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița – Năsăud – Poliția Municipiului Bistrița – Biroul Rutier, prin care acesta sesiza faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 03:05, un tânăr în vârstă de 22 ani, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului Bistrița, a pierdut controlul volanului și a avariat un autoturism parcat regulamentar.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că alcoolemia celui aflat la volan era de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Năsăud, unde i s-au prelevat mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Propunerea și…

În intervalul de timp cuprins între momentul constatării evenimentului rutier și până după prelevarea ultimei mostre de sânge, autorul faptei a promis, în mod repetat, agentului de poliție suma de 1.000 euro, pentru ca acesta să nu-i întocmească dosar penal, pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Agentul de poliție a refuzat categoric, de fiecare dată, oferta și a sesizat fapta la DGA – SJA Bistrița – Năsăud.

Față de tânărul prins în flagrant, a fost dispusă măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 h, pentru cercetări privind săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

… urmarea. Merită?

Polițistul a dat dovada integrității față de sine, față de profesie, față de societate. Dar tânărul? Dacă, în drumul său, întâlnea persoane, și nu un autovehicul, dacă „permisul” pentru el are „prețul” de 1.000 de euro, oare viața unui om ce „preț” are, în accepțiunea sa?

Loredana Marin

Prețul pe care el îl poate însă plăti pentru darea de mită, conform art. 290 alin. (1) Cod penal, este „închisoare de la 2 la 7 ani”. Dilema care ia naștere, în mintea oricărui cetățean onest, este dacă pedeapsa este prea mare, prea mică sau un „preț” corect pentru lipsa de integritate? Dacă, în locul autovehiculului, ar fi fost cineva drag, un membru al familiei celui în cauză sau a noastră, a cititorului, cum am aprecia „prețul” integrității?

Concluzie

Un lucru este cert: INTEGRITATEA nu este de vânzare și nici de cumpărat. Nu ne putem gândi în termeni economici la ea! Este o valoare morală, pe care trebuie să o formăm și să o dezvoltăm pe tot parcursul vieții, care nu are unitate de măsură decât în fapte și comportament, pentru că INTEGRITATEA este de NE… PREȚUIT.

Comisar de poliție Loredana Marin

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.