Primarul Ontanu, magnet al finantarilor externe

In plina recesiune economica, Neculai Ontanu a fost printre primii edili din tara care au inteles ca atragerea de fonduri externe este cea mai buna solutie pentru traversarea acestei perioade dificile prin care trece intreg mapamondul.

Aflat la al treilea mandat, primarul Sectorului 2 al Bucurestilor a realizat si depus 16 proiecte in valoare totala de 316.300 milioane de lei (3.163 miliarde de lei vechi) pentru accesarea bazei materiale necesare obtinerii finantarii unor investitii importante in sector. In acest fel, Ontanu are ambitia de a reusi mentinerea locurilor de munca si crearea altora noi, simultan cu dezvoltarea infrastructurii „feliei“ din oras pe care o conduce. Primul contract de finantare din fonduri europene a fost semnat de primarul Neculai Ontanu cu secretarul de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, Gheorghe Emacu, ordonator principal de credite al Autoritatii de Management pentru „Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013“. In valoare de 480.128 lei (fara TVA), proiectul cuprinde pregatirea profesionala a salariatilor Politiei Comunitare, iar derularea proiectului este unic la nivelul administratiilor locale. „Semnalul de alarma tras de numeroase cercetari si sondaje, referitor la neincrederea populatiei in serviciile oferite de Politia Comunitara, ne-a condus la stabilirea unor pasi clari pentru imbunatatirea acestei activitati, adaptandu-ne la cerintele actuale ale vietii de zi cu zi. Concret, am pornit de la ideea ca perfectionarea si instruirea politistilor comunitari va duce la imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor furnizate de ei, lucru ce se va reflecta in beneficiul cetatenilor Sectorului 2, in siguranta si increderea lor. In concluzie, proiectul va transforma Politia Comunitara a Sectorului 2 intr-un organ „transparent“ de serviciu public. In acest fel, populatia poate considera institutia ca fiind la dispozitia sa, si nu ca pe o forta care i-a fost impusa“, ne-a declarat Neculai Ontanu.

Peste 4 metri cubi de documentatie

La numai o saptamana dupa sem narea contractului pentru Politia Comunitara, Ontanu a depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov peste 4 metri cubi de cutii cu documentatia de specialitate necesara obtinerii unei finantari in valoare de 1,729 miliarde de lei destinate modernizarii unuia dintre marile cartiere bucurestene. Este vorba despre zona Plumbuita – Steaua Rosie – Petricani, pentru care specialistii administratiei locale au gandit sase mari proiecte menite sa-i schimbe din temelii infatisarea. Din valoarea totala a proiectelor, 1.427.480.286,00 de lei reprezinta finantarea solicitata din fonduri europene, iar 302.369.389,00 de lei cofinantarea Primariei Sectorului 2.

Iata care sunt cele mai mari proiecte:

1. Modernizarea celor 46 de strazi din cartierul Steaua Rosie – Plumbuita, inclusiv a drumului de halaj (traseul de-a lungul apei), valoarea totala a investitiei fiind de 27.728.106,63 lei.

2. Amenajarea Parcului Cultural „Insula Plumbuita“, prin regenerarea a 1,39 hectare de spatii verzi, construirea a trei spatii de joaca pentru copii (in suprafata de 750 mp si diversificate pe grupe de varsta si tipologii de activitati) si utilarea cu 100 de banci si 150 de cosuri de gunoi. Valoarea totala a proiectului, care presupune infiintarea a 21 de noi locuri de munca, este de 16.938.895,85 lei.

3. Amenajarea cladirii Foisor de pe Insula Plumbuita. In valoare de 1.322.053,34 lei, proiectul isi propune consolidarea si modernizarea cladirii Foisor, reabilitarea si amenajarea spatiilor verzi si a aleilor de acces adiacente Foisorului, precum si a spatiilor de odihna, recreere sau socializare – alei, bancute, corpuri de iluminat.

4. Amenajarea parcului adiacent Manastirii Plumbuita, prin regenerarea a 2,25 de hectare de spatii verzi, prin construirea a doua spatii de joaca pentru copii, de 600 mp, si a unei piste pentru biciclisti, prin utilarea cu 120 de banci si 220 de cosuri de gunoi a intregii suprafete a parcului si prin modernizarea aleilor. Valoarea totala a proiectului (care presupune si infiintarea a 21 de noi locuri de munca) este de 17.298.496,75 lei.

5. Sistem de supraveghere pentru cresterea sigurantei sociale si prevenirea criminalitatii in Arealul Plumbuita. Obiectivul specific al proiectului este supravegherea video permanenta si in timp real a zonei delimitate de peninsula Tei Toboc si peninsula Plumbuita, precum si a unor obiective locale de interes cuprinse in aceasta zona, modernizarea managementului operational si al resurselor, eficientizarea activitatilor de depistare, combatere si instrumentare juridica a infractiunilor si cresterea gradului de protectie a mediului. Valoarea totala a proiectului este de 3.507.064,69 lei.

6. Asigurarea accesului pe Insula Plumbuita, prin construirea unei pasarele pietonale si a unui pod peste lac, precum si prin modernizarea drumului de halaj din jurul manastirii Plumbuita. Valoarea proiectului este de 7.154.363,74 lei si prevede punerea in valoare a Manastirii Plumbuita, obiectiv turistic de mare valoare socio-culturala. Investitia cuprinde modernizarea spatiilor adiacente (inclusiv a drumului de halaj existent), prin construirea unui pod si a unei pasarele de acces spre parcul cultural ce se va amenaja pe insula Plumbuita, precum si la cladirea Foisorului, unde se vor organiza manifestari cultural-educative pentru locuitorii Sectorului 2 al municipiului Bucuresti si pentru turisti.

„Pentru elaborarea acestor proiecte, s-au realizat inca de anul trecut consultari cu locuitorii din zona si cu reprezentantii societatilor economice care isi desfasoara activitatea aici. Potrivit analizelor SWOT privind caracteristicile economice din Plumbuita, au fost identificate si consultate 1.775 de societati comerciale care functioneaza in zona respectiva, din care 15 au o cifra de afaceri ce depaseste 4.500.000 de lei pe an. In plus, 79% dintre activitatile productive se deruleaza de-a lungul a trei mari artere de circulatie, respectiv Colentina, Doamna Ghica si Petricani“, ne-a declarat primarul Ontanu.

Trei colegii de renume, refacute din temelii

Anul acesta vor incepe lucrarile de modernizare cu fonduri europene a trei institutii de invatamant. Astfel, cladirea Colegiului National „Iulia Hasdeu“ va fi consolidata, reabilitata termic si extinsa, iar institutia va fi dotata cu echipamente educationale pentru laboratoare. Valoarea investitiei este de 47.162.110,09 lei, bani din care prestigioasa unitate de invatamant construita cu mai bine de 80 de ani in urma, in 1926, va avea totul nou, incepand de la acoperis pana la finisaje interioare si exterioare, instalatii electrice, termice si sanitare, tamplarie, grupuri sanitare si centrala termica. De asemenea, vor fi amenajate noi spatii functionale in partea superioara a imobilului si va fi montata o platforma elevatoare pe scara principala, pentru persoanele cu dizabilitati. Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ este cea de-a treia unitate de invatamant pentru care autoritatea locala a primit aprobare pe proiectul de accesare a fondurilor europene. In valoare de 53.567.640,04 lei, investitia va cuprinde reparatii si imbunatatiri ale celor doua cladiri cu destinatie educationala, dar si a celor doua corpuri cu destinatie de atelier si de cantina, a terenului de sport, a retelei de alimentare cu apa potabila, precum si a instalatiei termice.

Pe scurt, imobilele de invatamant vor fi consolidate, reabilitate termic, vor avea acoperisurile schimbate, spatiile existente vor fi recompartimentate, elementele de tamplarie vor fi inlocuite, iar grupurile sanitare vor fi modernizate si va fi montata gresie. Cantina va fi reabilitata in totalitate, la parter urmand a fi amenajata o sala de servire a mesei pentru 140 de persoane, un spatiu pentru infiintarea unui centru de formare adulti – cu doua sali de curs ce vor putea fi folosite inclusiv pentru diverse actiuni publice -, iar la etaj va functiona o baza sportiva cu spatii pentru jocuri si fitness, dusuri si vestiare. Atelierul scoala va fi anvelopat cu polistiren de 10 cm grosime, i se va inlocui terasa, iar tamplaria interioara si exterioara va fi schimbata, pentru asigurarea etansarii. In toate cladirile Colegiului Leonida se vor monta platforme elevatoare cu actionare prin tractiune pentru transportarea scaunelor cu rotile ale persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, terenul de sport al colegiului va fi refacut, betonat si montat cu gazon artificial, urmand a fi prevazut cu instalatii de iluminat pe timp de noapte pentru asigurarea conditiilor optime necesare competitiilor nationale.

Panouri solare pe Liceul „C. A. Rosetti“

Liceul Teoretic „C. A. Rosetti“ va fi modernizat cu 9.435.112,86 lei, ordinul de incepere al proiectarii tehnice fiind semnat pe 18 mai. Reabilitarea termica a cladirii liceului cuprinde montarea pe acoperis a 108 panouri solare pentru energia regenerabila. De asemenea, se va construi o noua sala de sport moderna si se va suplimenta dotarea educationala cu 10 camere de documente si 15 sisteme de evaluare simultana. Camerele de documente asigura vizualizarea pe table interactive, aflate deja in dotarea claselor, a unor pagini scrise, a desenelor, fotografiilor etc, iar sistemele de evaluare simultane vor permite profesorului sa analizeze cunostintele elevilor cu ajutorul computerelor individuale montate pe fiecare banca.

16 proiecte la Sectorul 2: 316.300 milioane lei

Cele 16 proiecte depuse de primarul Neculai Ontanu cuprind investitii in urmatoarele domenii:

– Infrastructura rutiera – proiecte in valoare de 105,2 milioane de lei;

– Infrastructura educationala – proiecte in valoare de 115,8 milioane de lei;

– Mediu si zone verzi – proiecte in valoare de 56,2 milioane de lei;

– Siguranta cetateanului – proiecte in valoare de 10,3 milioane de lei;

– Social – proiecte in valoare de 27,1 milioane de lei;

– Constructia de noi parcari – proiecte in valoare de 1,7 milioane de lei.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.