Prioritate: integritatea!

Fiecare dintre noi este responsabil moral pentru propriile alegeri și responsabil legal pentru acțiunile sale. Dar, se pare că, uneori, aceste alegeri nu sunt cele mai potrivite, sensul responsabilizării fiind alterat.

Lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor posibile fapte de corupție de către un agent de poliție din cadrul Postului de Poliție Moldovița, despre care existau indicii că protejează activitatea ilicită a mai multor persoane implicate în activitățile de exploatare și comercializare ilicită a materialului lemnos.

Din cercetările întreprinse în cauză de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, s-a stabilit faptul că una dintre persoanele vizate achiziționa material lemnos de la diferite persoane particulare, fără documente de proveniență, pe care îl depozita la domiciliul său și îl valorifica, ulterior, către diverși agenți economici care aveau ca obiect de activitate exploatarea forestieră. Încărcarea materialului lemnos se făcea în timpul nopții, iar pentru transport se utilizau diferite autocamioane înmatriculate pe numele unor rude sau cunoscuți. Veniturile astfel realizate nu erau declarate organelor fiscale.

Toate aceste activități au fost protejate de către unul dintre agenții de poliție din cadrul Postului de Poliție Moldovița, care ar fi primit mai multe foloase materiale din partea persoanei mai sus menționate, în vedere neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de verificare și sancționare a faptelor constatate. Mai mult decât atât, agentul a intervenit la agenții de poliție care au descoperit unul dintre transporturile ilegale de material lemnos, pentru a nu dispune măsura confiscării bunurilor.

Având în vedere probatoriul administrat în cauză, în cursul anului 2017, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a tuturor persoanelor implicate, sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de corupție.

Nu putem să-i facem pe alții responsabili de ceea ce depinde de noi. Dincolo de vicisitudinile cotidiene, dar și de particularitățile sociale, probitatea morală și profesionalismul rămân condiții ale integrității. Iar integritatea poate fi o investiție pe termen lung.

Viorela Bucur

Comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.