Rădăcinile corupției

Corupția are costuri și consecințe văzute și nevăzute. O faptă de corupție săvârșită lasă urme adânci, atât în plan personal, dar mai ales în plan social.

Corupția costă bani, e o ,,boală” care ne sărăcește pe toți, atât moral, cât și din punct de vedere economic, ducând la creșterea prețurilor produselor și serviciilor către populație. Corupția scade nivelul de trai, afectează piața locurilor de muncă și a calității vieții.

În luna aprilie a.c., procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală, cu sprijinul ofițerilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR, au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare, dispuse pe raza municipiului București și a județului Ilfov, în vederea destructurării unor grupări infracționale, formate din cetățeni români și străini, specializate în operațiuni de evaziune fiscală, asociate comerțului cu produse textile și încălțăminte.

Contrabandă cu produse din Turcia

În urma probatoriului administrat în cauză, a rezultat derularea repetată, pe teritoriul României, în intervalul 2011 – noiembrie 2016, prin activități de criminalitate organizată, a unor circuite de tranzacționare privind comerțul cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte de proveniență Turcia, la comandă, transportate în regim cargo și valorificate fără întocmirea de documente fiscale, sau prin întocmirea acestora fără conținut real, privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv.

Aceste activități au avut drept scop obținerea de avantaje de natură fiscală, constând în TVA și impozit pe profit datorat bugetului de stat.

Astfel, în contextul creșterii volumului de tranzacționare și creșterii cererii de marfă la preț redus, din partea micilor comercianți ce activează în diverse centre comerciale din București, dar și din țară, două grupări de persoane, având același lider, prin societăți interpuse pe lanțul de tranzacționare, au profitat de această cerere și au creat și operaționalizat sisteme de grupaj / cargo, atât pentru transportul de mărfuri, cât și pentru îndeplinirea formalităților legale de import, în relația cu autoritățile vamale.

Societăți „paravan”

Conform probatoriului administrat, în intervalul 2011-2016, cele două grupări infracționale, ambele conduse de aceeași persoană, prin societăți ,,paravan”, cu rol de desfacere în piață, au pus la punct și au operat un sistem de transport de tip cargo a unor mărfuri de import, din Turcia, în România. Membrii grupărilor au activat succesiv, în scopul menționat, pe tipare de fraudare diferențiate.

Pentru îndeplinirea actului infracțional, cele două grupări au folosit, succesiv, mai multe societăți comerciale controlate și administrate, în fapt, de liderul grupării, ca societăți ,,paravan”, care s-au constituit ca furnizori pentru clienții interni fără capacitate financiară de a importa în mod direct.

Cu ocazia perchezițiilor desfășurate, au fost identificate și ridicate, în vederea confiscării, sume importante de bani (peste 110.000 lei, precum și valută), numeroase bijuterii din aur și peste 100 colete cu mărfuri de contrabandă (între 26 și 110 kg per colet). De asemenea, au fost instituite măsuri de sechestru asigurător pe bunuri mobile și imobile.

Orice neregulă / infracțiune / incompatibilitate pe care o identificăm, în cadrul companiei în care lucrăm, poate fi eliminată, dacă suntem conștienți că de noi depinde sănătatea acelui mediu organizațional, indiferent de poziția pe care o ocupăm.

Opriți-vă, o secundă, din ceea ce faceți și gândiți-vă la consecințele negative ale corupției, atât pentru voi, cât și pentru cei din jur:

Corupția nu este o infracțiune banală, atrage răspunderea penală.

Corupția te poate costa libertatea.

Trageți un semnal de alarmă la timp și TĂIAȚI RĂUL DE LA RĂDĂCINĂ!

Semnalați de îndată la

CALL CENTER ANTICORUPȚIE – 0800.806.806

APELURILE SUNT GRATUITE!

Comisar de poliție MARIANA MIREA

Direcția Generală Anticorupție

Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.