RAR: 45% dintre mașinile verificate în trafic, neconforme

Aproape jumătate dintre mașinile controlate în trafic, anul trecut, au fost depistate cu defecțiuni tehnice majore și au fost declarate neconforme. Inspectorii RAR au aplicat peste 20.300 de amenzi și au retras peste 16.500 de certificate de înmatriculare.

RAR: „Menținerea unui climat de siguranță în trafic a rămas una dintre principale preocupări ale Registrului Auto Român. Echipele noastre de control au fost, permanent, pe teren, pentru a identifica, alături de polițiștii rutieri, autovehiculele care, din cauza defecțiunilor tehnice, pot constitui un pericol pentru siguranța circulației.”

Echipe mixte de la Registrul Auto Român (RAR) și Poliția Rutieră au verificat, la nivelul întregii țări, 64.096 de vehicule și au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, astfel că le-au declarat neconforme.

Cele mai multe nereguli au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%), emisiile poluante (21,1%), punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%), parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule, iar în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție. În urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

3.274 vehicule, pericol iminent de accident în trafic

Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 3.274 dintre mașini (5,11%), s-a considerat că prezintă pericol iminent de accident. „Toate aceste valori și procente cu referire la neconformitățile tehnice identificate trebuie tratate însă cu maximă precauție, deoarece selectarea și oprirea acestor autovehicule în trafic se fac având drept criteriu principal existența unor indicii vizuale cu privire la neconformitățile acestora. Practic, în această categorie, noi am încadrat acele autovehicule care au prezentat deficiențe la sistemul de frânare, de direcție, la punți sau la fuzete. În toate aceste cazuri, pericolul de accident era iminent”, a explicat directorul tehnic al RAR, Claudiu Mija.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Peste 16.500 de certificate de înmatriculare, retrase

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 de vehicule și 269 de ITP au fost anulate.

„În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară”, precizează RAR.

73,38% dintre mașinile verificate în București și Ilfov aveau nereguli

În municipiul București și județul Ilfov au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 4.181 de vehicule. Dintre acestea, 73,38% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 504 (12,05%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 19,73% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 7,63% aveau probleme legate de identificare și 4,57% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Inspectorii RAR au aplicat 2.916 amenzi și au retrase 2.441 de certificate de înmatriculare.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.