Reabilitarea termică se extinde de la blocuri la case

Programul de reabilitare termică în Sectorul 1 al Capitalei va continua şi anul acesta, cu ultimele 250 de blocuri, fără ca locuitorii să suporte vreun leu din costul lucrărilor de construcţii. În plus, primarul Andrei Chiliman va porni şi anveloparea caselor, tot gratuit pentru cetăţeni. Potrivit Ordonanţei nr. 63/2012, aprobată de Guvern în toamna anului trecut, administraţiile locale pot introduce în programul de reabilitare termică şi locuinţele unifamiliale, eliminând astfel discriminarea dintre proprietarii apartamentelor şi cei ai caselor.

În cursul anului trecut, Primăria Sectorului 1 a finalizat reabilitarea termică a 150 de imobile, ajungând, după 4 ani de la debutul programului „Iarna va fi ca vara“, la aproape 500 de blocuri anvelopate. Andrei Chiliman are ambiţia ca până la sfârşitul anului 2014 să dea gata toate blocurilor din această zonă administrativă a Bucureştilor şi să înceapă programul similar la case. Adoptarea actului normativ referitor la anveloparea termică a caselor este rezultatul demersurilor făcute la Guvern chiar de edilul Sectorului 1, cu sprijinul cetăţenilor. Concret, Chiliman a făcut un sondaj printre locuitori, iar rezultatul a arătat că aceştia doresc, în proporţie covârşitoare, să beneficieze de condiţiile acordate gratuit de primărie locatarilor de la bloc. Astfel, în baza OUG nr. 63/2012, Primăria Sectorului 1 va finanţa asemenea lucrări de construcţii şi la locuinţele tip casă. Un singur impediment mai există: Normele metodologice ce trebuie aprobate de Executiv, însă cetăţenii pot depune cereri încă de pe acum la primărie, întrucât „lucrările efective vor putea începe la sfârşitul anului 2013 – începutul anului 2014“, ne-a declarat primarul Andrei Chiliman. În Sectorul 1 există aproximativ 30.000 de case care ar putea fi reabilitate dacă proprietarii doresc acest lucru. Conform noilor modificări legislative, pot intra în programul de reabilitare termică imobilele proiectate înainte de 1989.

„Criteriul de intrare în programul de reabilitare termică va fi: primul venit – primul servit, după modelul aplicat deja la blocurile din această zonă administrativă“, a adăugat edilul. „Proiectul de reabilitare termică, indiferent că este vorba de blocuri sau de case este o investiţie economică pe timp de criză. Aplicarea proiectului înseamnă creşterea valorii de piaţă a locuinţelor, creşterea economiilor cetăţenilor prin scăderea costurilor de întreţinere a locuinţei, precum şi reducerea risipei de resursă energetică. Pe lângă beneficiile de ordin economic, prin programul de reabilitare termică, comunitatea Sectorului 1 va locui într-o zonă coerentă din punct de vedere urbanistic şi estetic“, ne-a mai spus Chiliman. Cât priveşte alocarea banilor de la primărie pentru lucrările de la anveloparea termică a caselor, primarul doreşte să-i asigure pe cetăţenii Sectorului 1 că nu va face discriminare. „Ar fi nedrept şi inacceptabil ca proprietarii din unele imobile să beneficieze gratuit de reabilitare termică şi alţii nu. Nu putem să le fim unora mumă, iar altora ciumă. Toţi proprietarii de apartamente şi de case plătesc deopotrivă impozite la bugetul local, şi toţi au dreptul să beneficieze de investiţiile noastre în aceleaşi condiţii“, ne-a precizat primarul Sectorului 1. Totodată, Andrei Chiliman dă asigurări că reabilitarea termică a blocurilor „rămâne şi în acest an prioritatea de grad zero a primăriei pe linie de investire a banului public“.

Povestea anvelopării

În 2007, la iniţiativa lui Andrei Chiliman, Primăria Sectorului 1 a lansat, în premieră la nivel naţional, programul de reabilitare termică a blocurilor. Totodată, Primăria Sectorului 1 este şi prima administraţie locală care a venit cu soluţii pentru preluarea integrală a costurilor, care ar fi revenit, conform legii, asociaţiilor de proprietari. În acest fel, locuitorii nu plătesc niciun ban pentru lucrările de construcţii. Modelul a fost preluat repede şi de alte primării din Bucureşti sau din ţară – Primăria Sectorului 2, Primăria Sectorului 6, Primăria Sectorului 3 etc. În anul 2008 s-au înscris în program primele 750 de asociaţii de proprietari. În 2009 au început lucrările propriu-zise, iar la sfârşitul anului, peste 4.500 de familii, reprezentând un total de 84 de asociaţii de proprietari, locuiau deja în blocuri reabilitate termic. În 2010 s-au finalizat lucrările la alte 50 de asociaţii de proprietari. În 2011, Primăria Sectorului 1 a început lucrările de anvelopare la încă 205 imobile, iar la sfârşitul anului existau deja 340 de blocuri înnoite. Astfel, peste 1/3 dintre proprietarii de apartament la bloc plăteau deja cu până la 50% mai puţin la întreţinere.

125 milioane de euro puşi la bătaie de Primăria Sectorului 1

„Tot în 2011, pentru a accelera programul de reabilitare termică, Primăria Sectorului 1 a semnat un contract de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de 125 de milioane de euro, rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani. Este cel mai mare credit acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din România. Prin acest credit, vom putea reabilita termic 365 de blocuri din Sectorul 1 până la finalul anului 2013. În acest fel, administraţia Sectorului 1 îşi respectă angajamentul faţă de cetăţenii din această zonă administrativă, ducând la bun sfârşit programul de reabilitare termică a blocurilor, chiar şi într-o perioadă de criză economică“, ne-a declarat primarul Chiliman.

În 2012, Primăria Sectorului 1 a finalizat alte 150 de blocuri, iar anul acesta şi până la sfârşitul anului 2014 le va da gata şi pe ultimele. De la începutul anului viitor, vor fi deschise şantierele şi la case.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.