După ce a călătorit 23.000 de kilometri de-a lungul și de-a latul Europei, camionul electric electroluminescent Renault Trucks Diamond Echo și-a încheiat caravana în Laponia finlandeză. Această ultimă etapă, marcată de temperaturi de până la -19°C, demonstrează fiabilitatea camioanelor electrice, chiar și în condiții extreme, de iarnă.
De când a pornit de la sediul producătorului francez, de la Lyon, în aprilie anul trecut, camionul Renault Trucks E-Tech Diamond Echo, vehicul electric elecroluminescent, a parcurs 23.000 de kilometri, traversând Franța, Țările de Jos, Marea Britanie, Spania, Elveția, Belgia și Germania, cu etape zilnice de până la 700 km, datorită unui management optimizat al încărcărilor intermediare. Cea mai mare distanță parcursă de acest camion Renault Trucks E-Tech cu o singură încărcare a fost de 360 km, într-o cursă între Elveția și Germania.
Reamintim, de asemenea, că Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo a dorit să facă o impresie puternică tuturor celor pe care i-a întâlnit prin faptul că este vopsit… cu lumină. Rezultatul unei colaborări cu șoferi și specialiști în domeniul designului și al vopsitoriei, acest camion excepțional se dezvăluie la întuneric. Bazată pe tehnologia Lumilor, vopseaua, aplicată de către Demon Paint, strălucește atunci când este expusă unui stimul electric.
Ultima etapă
Pentru ultima etapă a caravanei, Renault Trucks E-Tech Diamond Echo a mers în Finlanda, în decembrie 2024, pentru a demonstra performanțele camioanelor electrice în condiții climaterice dure. În această țară, Renault Trucks E-Tech Diamond Echo a acoperit 1.600 km, între Helsinki și Rovaniemi, în Laponia, acasă la Moș Crăciun. Călătoria a inclus o etapă de 250 km cu o singură încărcare și o zi în care a atins 700 km, cu două încărcări intermediare.
Această expediție a sprijinit demontarea unei serii de idei preconcepute despre performanțele camioanelor electrice, în condiții de temperaturi extrem de scăzute.
Rezultate convingătoare
„Testele efectuate în Finlanda au confirmat faptul că vehiculul electric a rămas complet operațional, chiar și în condiții dificile, de iarnă”, a explicat Régis Pierrelle, director pentru operațiuni de electromobilitate, la Renault Trucks. „Contrar părerii generale, n-am întâmpinat nicio problemă în ceea ce privește autonomia, disponibilitatea infrastructurii sau timpii de încărcare. Încălzirea cabinei nu a avut un impact semnificativ asupra autonomiei, mai ales datorită sistemului programabil de pre-încălzire oferit de Renault Trucks, care optimizează consumul de energie.”
În condiții climaterice servere, cu temperaturi care au „căzut” până la -19°C, camionul electric a menținu niveluri de performanță comparabile cu cele ale camioanelor diesel. Frigul a cauzat o ușoară creștere a consumului (între 10 și 15%), în special datorată unor factori comuni, care afectează toate tipurile de lanțuri cinematice, cum ar fi aerodinamica sau anvelopele de iarnă.
„Unul dintre clienții noștri din Finlanda chiar ne-a spus că, într-o zi în care s-au înregistrat -30°C, iarna trecută, singurul camion din flota lui care a pornit a fost un model Renault Trucks electric. Camioanele diesel au rămas imobilizate, din cauza cristalizării AdBlue”, a adăugat Régis Pierrelle. Acest lucru oferă dovezi suplimentare ale fiabilității camioanelor electrice în condiții extreme, de frig.
Cu această etapă finală, Renault Trucks a încheiat un an de demonstrații practice ale operabilității și fiabilității camioanelor sale electrice.
Pentru anul acesta, așteptăm cu nerăbdare mult-anticipata lansare pe piață a modelului E-Tech T cu autonomie de 600 km cu o singură încărcare, în al doilea semestru 2025, care va completa gama extinsă de vehicule electrice ale producătorului francez.
traducerea și adaptarea:
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro