Renault Trucks: Optifleet se extinde

Renault Truck își extinde soluțiile IT Optifleet de la bordul vehiculelor, prin intermediul unei noi funcționalități de natură să asiste șoferii de cursă lungă în conducerea economică. Aceasta le oferă posibilitatea de a monitoriza și de a evalua individual performanțele în conducere, alături de utilizarea optimă a vehiculelor lor, printr-un algoritm care are la bază experiența de 20 de ani a Renault Trucks în ceea ce privește conducerea economică.

Consumul de combustibil al unui vehicul rezultă dintr-un model de comportament în timpul conducerii, precum și dintr-un număr de parametri care nu se află sub controlul șoferului. De exemplu, încărcătura, traseul și condițiile de trafic. În acest context, Renault Trucks a dezvoltat un nou instrument, care evaluează stilul de conducere pe baza unor criterii obiective.

Încorporată în Optifleet, soluția IT de bord, dezvoltată de Renault Trucks, și al său modul Check le permit managerilor de flote să urmărească și să analizeze performanțele șoferilor lor cu mai multă acuratețe, reducând, astfel, costul de operare.

Metodă de evaluare

Datorită unei interfețe vizual-ilustrative, aceștia pot discuta criterii obiective cu șoferii și pot oferi trainingul potrivit în ceea ce privește conducerea economică, pentru cei care au nevoie. Compania franceză Inter-Légumes, un client pilot al Renault Trucks, a fost capabilă să testeze această nouă funcționalitate timp de câteva luni, pe cele 55 vehicule Renault Trucks T din flota sa.

„Această funcționalitate Optifleet face mai ușoară monitorizarea și comunicarea cu șoferii noștri. Înseamnă mult mai mult decât o simplă statistică privind consumul de combustibil. Arată, cu adevărat, dacă șoferul utilizează camionul în cel mai bun mod, permițându-ne să susținem discuții pe baza unor cifre corecte și, mai ales, obiective,” a declarat Christophe Boulicaut, instructor în cadrul Inter-Légumes.

„Mai mult decât atât, pot să accesez performanțele șoferului cu numai câteva click-uri, ceea ce îmi permite să identific rapid zonele care pot fi îmbunătățite și să adaptez instrucțiunile în consecință. În fiecare lună, fac public clasamentul șoferilor și cel mai bun dintre ei este recompensat.”

Concentrare pe performanță

Rapoartele indică performanțele șoferilor prin intermediul unui rating cuprinzător, al unui cod de culori (verde, portocaliu sau galben), al unei clasificări generale și al trasării unor tendințe în timp. Managerii flotelor pot descărca aceste rapoarte în format PDF, săptămânal sau lunar, și le pot consulta, în orice moment, pe smartphone.

Acestea au la bază un algoritm special dezvoltat de către Renault Trucks, pe baza experienței sale de 20 de ani în conducerea economică. Criteriile de clasificare ale acestui algoritm nu se focalizează, astfel, pe consumul ca atare, ci pe elemente pe care șoferii le pot controla, indiferent de încărcătură, rută sau condiții de trafic. Acest lucru permite tuturor flotelor să obțină ratinguri pentru fiecare șofer numai pe baza performanței în conducere.

Această nouă funcțiune este inclusă în modulul „Check”, fără costuri adiționale, pentru fiecare nouă activare de Optifleet. Pentru transportatorii care utilizează deja soluția IT de bord, acest update este gratuit și automat. Va fi afișat în portalul lor obișnuit.

Cu acest nou upgrade al Optifleet, Renault Trucks își îmbunătățește și mai mult soluțiile proiectate să permită clienților să-și reducă consumul de combustibil al flotelor lor și să-și ajute șoferii să-și creeze obișnuințe în conducere încă și mai raționale.

Datorită ușurinței în utilizare și rapoartelor cuprinzătoare, Optifleet poate fi adoptat cu ușurință de transportatorii care doresc să-și îmbunătățească monitorizarea și să-și reducă consumul. Sistemul le va permite, de asemenea, celor mai experimentate companii de transport din domeniu să devină mult mai reactive și eficiente.

Cum funcționează

Sistemul măsoară eficiența în conducere pe baza a trei criterii principale:

– anticipare (utilizarea inerției vehiculului și a pedalei de frână);

– folosirea corectă a vehiculului (timp petrecut în zona verde și în modul „automatic” al cutiei de viteze manuale automatizate);

– durata de timp în care motorul a funcționat la relanti.

Mai mult decât atât, folosirea abuzivă a modului „power” sau supraturarea atunci când cutia de viteze manuală automatizară Optidriver este utilizată în mod manual vor penaliza ratingul final.

Traducerea și adaptarea:

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.