Renault Trucks: Realitatea mixtă, transpusă în realitate

În ianuarie 2018, Renault Trucks a început, împreună cu Immersion, prima etapă de testare a unui nou proces de control al calității, care se bazează pe realitate virtuală și augmentată, de natură să fie mai rapid și mai fiabil. Proiectul demarează în cadrul fabricii de motoare de la Lyon.

Renault Trucks studiază potențialele beneficii ale realității augmentate, mai specific, ale realității mixte, pentru procesele de producție, prin intermediul unei echipe multidisciplinare, compusă din 20 de membri. Beneficiind de un așa-zis „incubator” intern, această echipă a creat, împreună cu Immersion, lider european din domeniul realității virtuale și augmentate, un prototip care utilizează aceste tehnologii pentru controlul calității la nivelul motoarelor.

În timp ce realitatea augmentată afișează informații pe deasupra elementelor reale, pe ecrane și bidimensionale, realitatea mixtă poate adăuga obiecte virtuale în mediul real, sub forma hologramelor, cu care utilizatorii pot interacționa. Aceasta este tehnologia pe care o experimentează Renault Trucks pentru testarea calității motoarelor.

Utilizând realitatea virtuală deja de mai mulți ani, Renault Trucks face un pas înainte în folosirea acestei tehnologii, pentru îmbunătățirea proceselor sale. Experții din cadrul companiei au identificat clar aspectele tehnice și utilizările la care se potrivește realitatea mixtă. Iar Immersion a oferit suport în crearea aplicației, de la discuțiile inițiale, la co-elaborarea experimentului și la proiectarea prototipului.

Cum funcționează:

– Operatorii de control al calității vor purta ochelari inteligenți Microsoft HoloLens, în care vor fi integrate toate componentele digitalizate ale motorului. Prin intermediul acestora, operatorii vor vedea instrucțiuni care îi vor ghida pe parcursul celor mai complexe operațiuni de control. În momentul de față, operatorii încă folosesc instrucțiuni pe hârtie.

– Fiecare componentă a motorului, care este digitalizată și suprapusă peste motorul real, poate fi vizualizată separat, ghidând operatorii către zone specifice ale motorului și validând, una câte una, etapele procesului de control al calității.

– Având mâinile libere, operatorii pot trimite, de asemenea, informații adiționale, cum ar fi planuri și instrucțiuni de asamblare.

– Această tehnologie conține numeroși senzori încorporați, care permit utilizatorilor să „se miște” în jurul motorului.

Un pas practic către industria 4.0

Renault Trucks vede avantaje considerabile în utilizarea acestei tehnologii, realitatea mixtă reducând și, în același timp, îmbunătățind operațiunile de control al calității. Aceasta reduce, de asemenea, încărcătura cognitivă a operatorilor și accelerează procesul de training al acestora.

Într-o a doua fază, sunt avute în vedere și alte aplicații, cum ar fi asistența la asamblare sau la reparații.

Renault Trucks și-a propus ca provocare dezvoltarea unui proces de producție digitalizat, fără suport pe hârtie. Acesta este motivul pentru care prototipul proiectat împreună cu Immersion se află, acum, în testare la Lyon, cu perspectiva industrializării pentru 2019-2020.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.