Reținuți pentru fapte de corupție

După cum știți, Direcția Generală Anticorupție (DGA) este structura Ministerului Afacerilor Interne (MAI), specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului MAI.

Comisar-șef de poliție Robert Neacșu

Competențele sale se referă la infracțiunile de corupție prevăzute de art. 289-292 din Codul penal, respectiv: luarea de mită, darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență, dar și la cele din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Astfel, activitățile desfășurate de personalul DGA au un caracter de anticipare și identificare a vulnerabilităților și factorilor de risc, urmărind minimizarea acestora, în vederea oferirii unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupție.

Cu toate acestea, unii cetățeni încearcă vigilența funcționarilor ministerului (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi etc.), neînțelegând la ce riscuri se supun atunci când oferă sume de bani sau alte foloase necuvenite.

Mită refuzată la frontieră

Un exemplu, este și cel petrecut la Mehedinți, pe 20 august, unde la nivelul serviciului județean anticorupție s-a primit denunțul telefonic al unui ofițer de poliție de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Porțile de Fier II. Acesta semnala că pe sensul de intrare în țară s-au prezentat doi cetățeni de naționalitate albaneză, iar unul dintre aceștia nu îndeplinea condițiile legale pentru a trece frontiera.

După ce i-a relatat cetățeanului albanez motivele refuzului intrării în țară, acesta i-a oferit polițistului suma de 200 de euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și a-i permite trecerea frontierei. În urma sesizării, a fost organizată și desfășurată acțiunea de prindere în flagrant, iar cetățeanul străin a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, în vederea continuării cercetărilor pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Prins în flagrant conducând fără permis

Un alt exemplu este cel din data de 2 august, ce a avut loc în București, unde ofițeri de poliție ai DGA – Structura centrală, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au prins în flagrant un tânăr în vârstă de 20 ani, în timp ce oferea unui ofițer de poliție din cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră, suma de 900 lei, pentru a nu-i întocmi dosar penal.

Tânărul nu deținea permis de conducere. Cetățeanul a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în vederea continuării cercetărilor pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Procurorul de caz a dispus, în primă instanță, reținerea pentru 24 de ore a tânărului, iar Tribunalul București a dispus măsura arestului la domiciliu.

Concluzii

Din cele două cazuri prezentate, reiese că cetățenii în cauză, români sau străini, au încercat să scape de rigorile legii, primul lor instinct fiind acela de a duce mâna la buzunar. Reamintim că promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, conform art. 290 din Codul penal.

Reacția promptă a lucrătorilor MAI a fost una normală într-o societate democratică, firească, de refuz, conform jurământului depus la intrarea în instituție.

În acest context, ne adresăm deopotrivă și cititorilor revistei „ZIUA CARGO”, transportatori rutieri sau cei care lucrează în domeniul logistic, să manifeste vigilență sporită cu privire la corupție și să nu ezite să semnaleze, de fiecare dată, Direcției Generale Anticorupție, aspectele pe care le întâlnesc în activitatea pe care o desfășoară.

Comisar-șef de poliție Robert NEACȘU

Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.