RETROECHIPAREA CU TAHOGRAF INTELIGENT 2. Prima fază, încheiată

Potrivit datelor furnizate de Registrul Auto Român, la începutul lunii martie 2025, în România existau 45.115 vehicule echipate cu tahograf inteligent de a doua generație.

Pentru a ne da mai bine seama despre stadiul retroechipării în țara noastră, o să privim doar categoria N3 (camioane on-road, de peste 12 tone), mai reprezentativă pentru transportul internațional. La această categorie, avem 1.382 de camioane cu tahograf inteligent 2, venite la atelierele autorizate RAR pentru inspecție (cu dispozitiv montat în străinătate), 5.537 de camioane noi (echipate din fabrică cu TI2) și 26.255 de camioane cu tahograf inteligent 2 montat în România. În total, 33.174 de camioane.

Potrivit UNTRR, România are o flotă de aproximativ 55.000 de camioane, folosită exclusiv pentru transport internațional. Restul de aproximativ 22.000 este compus, în mare parte, din camioanele cu tahograf inteligent 1 (estimate la un număr de 18.400, în octombrie 2024), care mai au răgaz până la 20 august, pentru retroechipare. Celelalte aproape 2.000 de unități putem specula că sunt vehicule pentru care s-a întârziat retroechiparea, dar, mai ales, camioane trecute la transportul național.

Astfel, putem spune că prima fază a retroechipării cu tahograful inteligent 2 s-a încheiat. Urmează, acum, 5 luni, plus eventual alte două de grație, în care trebuie retroechipată și restul flotei eligibile, din România.

Amenzi din prima zi

La 28 februarie, a expirat perioada de grație acordată de Comisia Europeană, în care să nu se emită amenzi, pentru cei care au întârziat retroechiparea. Imediat, la 1 martie, a venit și vestea primei amenzi, pentru folosirea unui tahograf vechi: din Italia, 866 de euro, pentru o companie bulgară, plus suspendarea permisului șoferului, pentru 3 luni. Și o companie din România a fost printre primele amendate, dar în Germania: 1.700 de euro, plus 2.700 de euro montarea tahografului nou, deși șoferul a prezentat rezervarea pentru retroechipare, programată în ziua următoare.

Și ISCTR aplică sancțiuni

În Europa, amenzile pentru tahograf neconform merg de la câteva sute de euro, până la 30.000 de euro, în Franța. În țara noastră, amenda prevăzută de lege este de 9.000 de lei, și poate deveni 4.500 de lei, dacă este plătită in termen de maxim 15 zile. ISCTR a emis două astfel de amenzi, în luna ianuarie, până când perioada de grație a fost anunțată oficial. De la începutul lunii martie, însă, ISCTR s-a concentrat pe controale legate de tonaj și timpii de condus și de odihnă.

Excepții, către destinațiile extracomunitare

De la 1 martie 2025, camioanele mai vechi, echipate, inițial, cu tahograf analog sau digital neinteligent, mai pot fi folosite doar pentru transport național, sau curse externe în afara UE (plus Marea Britanie, Norvegia și Elveția). Un caz aparte este legat de cursele spre Turcia (și, eventual, mai departe). Teoretic, camioanele românești echipate cu tahografe vechi pot tranzita Bulgaria spre Turcia, fără grija amenzilor, conform acordului AETR, dar autoritățile bulgare nu au dat încă un răspuns oficial, pe această speță. Conform ISCTR, eventualele amenzi pot fi contestate cu dovezi, precum scrisoarea CMR, sau autorizația CEMT, folosite pentru respectiva cursă.

Număr mare de reparații

Graba pentru efectuarea retroechipării se poate vedea și în numărul mare de reveniri în atelier, pentru reparații: aproape 5.000 de cazuri. Conform reprezentanților RAR, tahografele dau erori, deoarece s-au sărit pași la instalare, pentru o retroechipare mai rapidă.

Mobilizare și la N1

Printre vehiculele românești echipate, deja, cu tahograf inteligent 2 se numără și multe din categoria N1 (sub 3,5 tone), care au nevoie de un astfel de dispozitiv, la cursele internaționale, din iulie 2026. Peste 740 de astfel de vehicule au fost deja retroechipate, iar alte peste 100 de vehicule noi au fost comandate cu tahograf, din fabrică.

Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.