RISCURI în CREȘTERE: Astăzi se fură orice, pe șosea!

Dacă, în urmă cu câțiva ani, hoții vizau, în special, camioanele care transportau telefoane mobile, astăzi, orice tip de încărcătură poate fi o țintă, pe șosea. Provocarea constă în înlocuirea pieței negre cu platforme moderne de vânzare online (precum Amazon, eBay, Alibaba), unde totul se poate tranzacționa rapid și fără verificări prea multe. Riscurile suferă o schimbare majoră, în acest context, pe care specialiștii în supply – chain trebuie să o ia în calcul. TOTUL a devenit atractiv pentru hoți!

Ionel Popa

Este avertismentul transmis de Thorsten Neumann, președinte al TAPA EMEA, în cadrul unui dialog purtat cu Ionel Popa, ambasador TAPA PSR în România și director general WindOne.

Chiar dacă produse precum cele mai noi smartphone-uri sunt extrem de tentante, într-un top 5 al jafurilor produse, în Europa, asupra camioanelor, în ultima perioadă, Thorsten Neumann a inclus încărcături din domenii extrem de diferite.

Germania: highjack asupra unui vehicul cu piese destinate computerelor – 1,5 milioane euro. Italia: camion încărcat cu brânză parmezan deturnat – 1,2 milioane euro, sau highjack asupra unui camion care transporta pește uscat, din Norvegia în Italia – 450.000 euro. În topul jafurilor s-au aflat, de asemenea, produsele farmaceutice – pierderi de 1 milion de euro într-un singur atac… și să nu uităm că valoarea unui camion care transportă telefoane mobile poate ajunge la 5-6 milioane de euro.

Thorsten Neumann atrage, însă, atenția asupra faptului că pierderile pe care le generează un astfel de jaf nu se opresc la valoarea încărcăturii, ci se pot majora de 5-6 ori, atunci când sunt luate în calcul costurile indirecte, pe care responsabilii din supply – chain trebuie să le aibă în vedere. Pe scurt, produsele furate trebuie înlocuite, motiv pentru care te întorci la linia de producție și asiguri materiile prime și transportul necesar. În același timp, nivelul de satisfacție al consumatorului va fi semnificativ afectat… iar, în același timp, produsele furate vor fi vândute, întotdeauna, la prețuri mai mici, influențând piața și, în final, economia în sine.

Thorsten
Neumann

„Nu veți citi în ziare decât mai rar despre jafurile produse pe șosele, pentru că un jaf bancar este întotdeauna mai atractiv, chiar dacă sumele vehiculate sunt mai mici, dar consumatorii vor simți în mod direct efectele acestora. În realitate, fiecare companie include pierderile în prețul produselor finale, pe care le vând, apoi, pe piață, ceea ce generează un impact care va afecta întreaga economie”, a explicat președintele TAPA EMEA.

De unde vin riscurile?

Care sunt însă principalele scăpări care lasă ușa deschisă infractorilor? Țin ele de tehnică, sau de oameni? În opinia lui Thorsten Neumann, există întotdeauna o balanță între oameni și tehnică, dar cea mai slabă verigă în supply – chain va fi, întotdeauna, omul.

Atenție! 70% dintre infracțiuni se bazează pe informații primite din interior.

Nu este obligatoriu să fie vorba despre angajați permanenți… pot fi angajați temporar sau prieteni ai șoferului, de exemplu, care obțin informații, pe care le transmit, ulterior, infractorilor.

În acest context, furnizorii de soluții de securitate reprezintă unul dintre pilonii cheie ai întregului supply – chain. „Noile tehnologii pe care le pot furniza sunt extrem de interesante și pot acoperi golurile existente în lupta împotriva infractorilor, ceea ce este extrem de important. Trebuie să ne bazăm pe experiența specialiștilor, pe tehnologie și să acoperim golurile de securitate, reducând riscurile la un nivel minim”, a subliniat Thorsten Neumann, atrăgând, însă, atenția asupra faptului că, atunci când vorbim despre tehnologie, trebuie să luăm în calcul, întotdeauna, contramăsuri.

Inclusiv furnizorii te tehnologie se află în vizorul infractorilor!

„Unul dintre standardele la care lucrăm are în vedere securitatea cibernetică. Nu există nicio cale ca tehnologia să poată fi evitată, în viitor, dar este extrem de important să găsim balanța corectă între oameni și tehnică. Chiar dacă oamenii reprezintă elementul cheie în supply – chain, totul este susținut de tehnologie. De aceea, oamenii trebuie pregătiți pentru o paradigmă nouă, în care să înțeleagă de unde vin riscurile”, a concluzionat președintele TAPA EMEA.

Tehnologia avansează, dar, în final, omul va continua să fie la fel de important. Este cea mai ușoară țintă…

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.