Autoritatea Vamală Română a demarat monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport cu ajutorul sigiliilor inteligente, echipate cu tehnologie GPS, în cadrul sistemului național RO e-Sigiliu.
La începutul lunii februarie, inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile au aplicat primele sigilii inteligente pe camioane. Prin monitorizarea transporturilor, sistemul RO e-Sigiliu țintește reducerea semnificativă a mărfurilor transportate ilegal, sau descărcate fraudulos.
Sigiliile electronice permit urmărirea integrală a traseului transporturilor și, în funcție de informațiile obținute, intervenția rapidă a echipelor mobile, pe întreg teritoriul național, pentru constatarea, sancționarea fraudelor vamale sau fiscale și manipularea frauduloasă a mărfurilor.
Un alt avantaj al sistemului, pe lângă diminuarea semnificativă a fraudei vamale și fraudei fiscale, este reducerea cheltuielilor alocate asigurării supravegherii și derulării controlului vamal, a controlului mărfurilor aflate în mișcare și eficientizarea resurselor utilizate prin efectuarea de controale precise, pe baza datelor colectate în timp real.
Amenzi mari pentru șoferi
Conform legislației, conducătorul auto este obligat să fie prezent la aplicarea sigiliilor inteligente pe mijloacele de transport și să asigure integritatea acestora. Neîndeplinirea obligației de a asigura integritatea sigiliului electronic constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 20.000, la 50.000 lei.
În cazul în care mărfurile sunt supuse unui regim vamal, la montarea sigiliului poate asista și comisionarul în vamă sau principalul obligat, ori declarantul în nume propriu, după caz.
Ce transporturi sunt monitorizate
Sistemul național RO e-Sigiliu va fi utilizat în baza analizei de risc pentru monitorizarea deplasării bunurilor cu risc vamal/fiscal, aflate sub supravegherea autorității vamale/fiscale, și anume:
- plasate în regim de tranzit, între două birouri vamale de frontieră, care prezintă un risc vamal/fiscal ridicat, în ceea ce privește descărcarea frauduloasă
- plasate în regim vamal de tranzit, între un birou vamal de frontieră și un birou vamal din interiorul țării, și care prezintă un risc vamal/fiscal ridicat, în ceea ce privește descărcarea frauduloasă
- declarate pentru export, care prezintă risc vamal/fiscal ridicat, sau care fac obiectul unor măsuri speciale la export
- privind mișcarea în interiorul țării a produselor supuse la plata accizei armonizate și nearmonizate, astfel: produsele aflate în regim suspensiv, produsele eliberate pentru consum până la primul beneficiar, precum și produsele la care plata accizei este exceptată sau cu scutire directă
- aflate în tranzit intracomunitar, care prezintă risc de descărcare/comercializare, pe teritoriul național;
- bunuri de natură intracomunitară, destinate unui contribuabil din România, care prezintă risc fiscal
- bunuri având ca destinație o livrare intracomunitară, care prezintă riscul de a nu părăsi teritoriul național.
Criterii de risc
Analiza de risc pentru utilizarea sistemului RO e-Sigiliu va avea în vedere următoarele criterii de risc:
- natura bunurilor transportate
- valoarea bunurilor
- restricții/prohibiții la import
- regimul de taxare
- bunuri din categoria produselor accizabile
- ruta de transport utilizată
- informații provenite de la alte instituții naționale și internaționale de aplicare a legii
- transporturi de bunuri suspecte de a intra în sfera de aplicabilitate a măsurilor de prevenire și combatere a activităților economice ilicite
- existența informațiilor cu privire la implicarea în activități de fraudă vamală/fiscală a expeditorului bunurilor, operatorului de transport rutier, principalului obligat în cadrul regimului de tranzit vamal, respectiv a destinatarului bunurilor
- operatorul economic beneficiar se află în consemn din următoarele motive:
- operatorul economic nu a fost regăsit la sediul social, domiciliul fiscal sau punctele de lucru declarate
- furt de identitate
- transporturile intracomunitare anterioare au fost efectuate în numele unui contribuabil, fără ca acesta să aibă cunoștință de respectivele transporturi
- istoric fiscal inadecvat (incoerența datelor din declarațiile fiscale, față de datele din alte formulare prevăzute de lege depuse de contribuabil, neconcordanța datelor din declarațiile fiscale și din alte formulare prevăzute de lege, depuse de contribuabil în comparație cu datele și informațiile transmise de terți, desfășurarea de acțiuni ce au ca scop reducerea profitabilității din perspectiva nivelului de declarare, nedepunerea declarațiilor fiscale)
- au fost emise decizii de măsuri asigurătorii, iar creanța estimată nu a fost acoperită integral.
Scaner feroviar, la vama cu Ucraina
Autoritatea Vamală Română va achiziționa 197 de echipamente performante, destinate controlului vamal la frontiera externă, printre care și primul sistem de scanare pentru traficul feroviar din România. Acest sistem va fi instalat la granița cu Ucraina, în punctul cu cel mai mare trafic feroviar de marfă.
Printre noile echipamente se numără:
- sisteme de scanare cu raze X, pentru controlul vehiculelor de transport marfă, containerelor și autoturismelor
- sisteme de scanare cu raze X mobile, pentru controlul bagajelor și al paleților – autospeciale tip microbuz
- cântare fixe și mobile, pentru cântărirea vehiculelor de transport marfă
- sisteme automate de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, pentru vehiculele de transport marfă și autoturisme
- scanere cu raze X, fixe și portabile, pentru control bagaje.
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 36 de luni (2025-2027) și are o valoare totală de 31.867.000 de euro (fără TVA), din care 80% cu finanțare UE.
RO e-Transport, în era Schengen
Aderarea României la spațiul Schengen a generat, pentru administrația fiscală, o serie de noi provocări, în ceea ce privește respectarea obligațiilor utilizatorilor de a declara, în sistemul RO e-Transport, date despre bunurile transportate internațional, prin renunțarea la controlul sistematic, instituționalizat, efectuat în punctele de trecere a frontierei.
DGAF a implementat o metodă selectivă de control, ce se aplică pe drumurile publice și în spațiile de servicii situate în proximitatea granițelor cu statele membre UE învecinate.
Utilizând sistemele de camere de luat vederi cu recunoaștere a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor care intră/ies în/din România, coroborat cu datele declarate, anticipat, de utilizatori, prin sistemul RO e-Transport, sistemul informatic dezvoltat alertează, în mod operativ, echipele mobile de control ale DGAF.
Echipele mobile sunt dotate cu autospeciale inscripționate ANAF – Antifraudă, cu mijloace acustice și vizuale necesare pentru identificarea mijloacelor de transport vizate de sistemul informatic, interceptarea dinamică și îndrumarea/însoțirea acestora în spațiile de parcare/servicii în care sunt
amenajate zone speciale de control. Autospecialele ANAF-DGAF sunt constituite ca birouri mobile, în care inspectorii antifraudă au la dispoziție mijloacele IT necesare pentru a accesa, la distanță, bazele de date ANAF, precum și alte mijloace tehnice necesare controlului în trafic.
În ianuarie 2025, DGAF a verificat, în proximitatea punctelor de acces în România, un număr de 5.275 de vehicule de transport marfă, ceea ce reprezintă 3,61% din traficul monitorizat. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.487.500 de lei și s-a dispus confiscarea contravalorii bunurilor de 612.727 de lei. Totodată, ca urmare a analizei de risc a datelor din sistemul RO e-Transport, au fost inițiate acțiuni specifice de control antifraudă, prin care au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat, în valoare de 53.763.644 de lei.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro