O operațiune comună de inspecție derulată de ROADPOL (Rețeaua Europeană de Poliție Rutieră) și Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), în mai multe țări din Uniunea Europeană (UE), a dus la depistarea a 208 încălcări, în sectorul transportului rutier, soldate cu amenzi de peste 240.000 de euro.
Au participat, la sfârșitul lunii februarie, 320 de inspectori, din diferite autorități naționale, inclusiv agenții de transport, poliție și forță de muncă, din Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Italia, Lituania și România, 14 membri ai personalului ELA și 51 de inspectori vizitatori din alte 12 state membre – Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia.
Un șofer român și-a redus cu 17 ore perioada de odihnă săptămânală
„Au fost controlate, în total, 420 de camioane și autobuze, fiind descoperite multiple încălcări legate, în principal, de timpii de conducere și de odihnă, de utilizarea frauduloasă sau manipularea tahografelor, de reglementările privind cabotajul, de lipsa unor documente, precum licențele comunitare, și de munca nedeclarată. Un caz deosebit de grav din România a evidențiat un șofer care și-a redus perioada de odihnă săptămânală cu aproape 17 ore”, se arată în Buletinul informativ al ROADPOL. Totuși, 170 de inspecții au fost clasificate drept controale „curate”, fără infracțiuni.
Теhnologie
În Belgia, inspectorii au folosit cititoare de comunicare pentru detectarea timpurie la distanță (REDCR), pentru a scana vehiculele echipate cu tahografe inteligente de a doua generație, care le permit autorităților să detecteze de la distanță eventualele încălcări. Începând din ianuarie 2025, toate vehiculele implicate în transportul rutier internațional trebuie să fie echipate cu aceste tahografe avansate, pentru a îmbunătăți monitorizarea conformității și siguranța rutieră.
Maratonul de Viteză
În perioada 7-13 aprilie 2025, ROADPOL a desfășurat prima operațiune paneuropeană de viteză din acest an, iar punctul culminant l-a constituit Maratonul de 24 de ore, pe 9 aprilie. Au fost mobilizați zeci de mii de polițiști rutieri, pentru a verifica respectarea limitelor naționale de viteză, utilizând atât intervenții directe, cât și tehnologii de aplicare automată. Rezultatele vor fi centralizate de la toate cele 20 de țări participante și, ulterior, comunicate.
La ediția de anul trecut a Maratonului Vitezei s-au înregistrat peste 150.000 de încălcări, în doar 24 de ore, un număr semnificativ de șoferi fiind opriți, amendați și instruiți cu privire la pericolele excesului de viteză. Mii de permise de conducere au fost suspendate, subliniind gravitatea continuă a acestei infracțiuni.
Angajamentul public
„Pentru 2025, operațiunea face un pas înainte, în ceea ce privește implicarea comunității. În Republica Cehă și în Estonia, cetățenii au fost invitați să participe, prin nominalizarea locurilor în care excesul de viteză este o problemă recurentă. În Republica Cehă, un portal popular privind siguranța traficului permite publicului să sugereze locuri periculoase (în special în apropierea școlilor, a intersecțiilor aglomerate sau a zonelor cu vizibilitate redusă), ajutând poliția să concentreze măsurile de aplicare a legii asupra zonelor cu risc ridicat. Franța, Serbia, Ungaria, Irlanda, Croația și Luxemburg se numără, de asemenea, printre țările care sondează opinia publică, atunci când selectează locurile de control”, a precizat ROADPOL.
adaptare: Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro