ROADSEC: Instrucțiuni noi pentru sectorul transportului rutier

Direcția Generală Mobilitate și Transport a Comisiei Europene – DG MOVE a solicitat Asociației pentru Cercetare Transfrontalieră și TAPA EMEA să dezvolte un set de instrumente de securitate, în vederea combaterii criminalității și a terorismului pe drumurile europene.

Sectorul european al transportului rutier de mărfuri se confruntă cu multe amenințări de securitate, în ziua de astăzi. În timp ce furtul de marfă continuă să fie o problemă de multe miliarde de euro pentru acest sectorul de activitate, migrația ilegală reprezintă un alt risc major de securitate pentru transportul internațional: un număr tot mai mare de migranți sunt îmbarcați in camioane în mod clandestin, în vederea trecerii frontierelor UE.

Așadar, cea mai alarmantă tendință în sectorul european de transport rutier este terorismul. Teroriștii au transformat camioanele de marfă în arme, prin deturnarea și orientarea acestora în mulțimi, așa cum s-a demonstrat în recentele atacuri de la Nisa și Berlin.

Sfaturi operaţionale

Pentru a răspunde la aceste riscuri, DG MOVE a solicitat, recent, Asociației pentru Cercetare Transfrontalieră din Elveția și TAPA EMEA să dezvolte un nou set de instrumente de securitate pentru sectorul european al transporturilor rutiere de mărfuri. Acest nou set de instrumente oferă sfaturi operaționale clare, care vor ajuta șoferii de camioane din Europa, companiile de transport și alte părți interesate să diminueze riscuri cum ar fi furtul de mărfuri, jafuri, migrația ilegală și terorismul pe drumurile europene.

Proiectul se intitulează „ROADSEC” și va fi finalizat până la sfârșitul lunii iulie 2017.

Noul set de instrumente se bazează pe și completează recomandările și standardele de securitate pe care TAPA EMEA și alte organizații naționale și europene le-au publicat, în ultimii ani. Ghidul va actualiza bunele practici de securitate contemporane, care devin, rapid, depășite, în contextul continuei evoluții a plajei de riscuri cotidiene, a tehnologiilor emergente, precum și a modificărilor reglementărilor legale din domeniu. Setul de instrumente oferă, de asemenea, sfaturi practice și elementare, care sunt elaborate pentru a rezona cu șoferii de camioane de bună credință.

Public ţintă

Publicul țintă al acestui ghid este reprezentat de către șoferii de camioane, care se află în prima linie de lupta împotriva criminalității și a terorismului, în sectorul transportului rutier. Cu toate acestea, setul de instrumente cuprinde, de asemenea, mai multe sfaturi generale de securitate pentru toate părțile interesate din transportul rutier, inclusiv administratorii flotelor, proprietarii de marfă, poliția și autoritățile vamale.

De la demararea proiectului, la începutul lunii ianuarie 2017, echipa de proiect a fost preocupată de colectarea de informații din ghiduri de politici publice, standarde și bune practici internaționale și alte documente relevante, care ar putea fi folosite pentru a dezvolta noul set de instrumente de securitate pentru sectorul european de transport rutier.

Cultura securităţii

Proiectul nu va fi un rezumat al bunelor practici existente cu privire la modul în care trebuie asigurată marfa pe timpul transportului, ci urmărește, de asemenea, să ridice gradul de conștientizare și nivelul culturii de securitate, în cadrul întregii comunități formate din mai multe milioane de șoferi de camioane, care transportă mărfuri în Europa.

Pentru operatorii de transport din România, nu poate fi decât o veste bună, întrucât va pune la dispoziția specialiștilor din zona de securitate în transporturi un ghid complet de practici internaționale și de măsuri operaționale, ce trebuie avute în vedere pentru asigurarea unui transport eficient, lipsit de incidente.

Mihai CAZACU

Consultant Anti-fraudă

mihai.cazacu@consultant.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.