Rolul consultantului – UNDE şi CUM

Laurentiu Duica, Colliers InternationalÎn alegerea zonei în care se va investi pentru o facilitate de producție sau depozit, precum și în alegerea variantei de construcție, costurile reprezintă un element principal. Dar sunt întotdeauna calculate corect, încă de la început?

Consultantul poate juca un rol esențial în luarea unei decizii corecte de business, atunci când dispune de experiență. Este esențial, în business, să îți dorești să ai costuri operative cât mai reduse, opinează Laurențiu Duică, Associate Director, Industrial Agency, Colliers Romania. Însă fără a face rabat la calitate, pentru că surprizele pot fi mari şi greu de gestionat, subliniază el.

Zone de interes

Producătorii au ales, până în prezent ,zona de Vest a României, care permite un transport facil către Europa, dar problemele generate de forţa de muncă insuficientă au dus la creşterea interesului pentru Oltenia și Moldova, mai ales în condiţiile în care investesc pentru perioade lungi, de 10-15 ani. În astfel de situaţii, este bine să te poziţionezi în zona unui oraș mare, unde există forță de muncă tânără. Abia apoi sunt evaluate costul terenului și utilitățile din zonă, accesul către respectiva platformă, dar și planurile de viitor legate de infrastructură.

În cazul logisticienilor, elementele care stau la baza deciziei finale sunt puțin diferite. Retailerii au început să își împartă centrele de distribuție, astfel încât să fie mai aproape de furnizori (locali), care livrează direct la platformă. „Logisticianul trebuie să fie prezent peste tot în țară, nu are nevoie să se canalizeze pe o zonă anume. Totuși, cei care nu aleg soluția de închiriere a spațiului, ci să construiască o platformă proprie, sunt atrași de zona limitrofă Bucureștiului, regiunea de Vest a României și centrul țării”, a precizat Laurenţiu Duică. „Ramura e-commerce își dorește să fie extrem de aproape de marile orașe, pentru a putea executa livrarea în cel mai scurt timp posibil” a adăugat el.

Cine plănuiește o astfel de mișcare trebuie să aibă de partea sa un consultant cu experienţă, care să poată purta discuții cu mai mulți dezvoltatori, să înțeleagă și să transmită mai departe doleanțele și, bineînțeles, să știe să negocieze bine. „Este greșită ideea potrivit căreia cel care solicită spațiu poate obține mai multe dacă discută direct cu dezvoltatorul, așa cum se întâmplă, de multe ori, pe piața autohtonă”, a subliniat reprezentantul Colliers.

Tips-uri pentru costuri

Atunci când se construiește depozitul, este important ce tip de izolație, energie sau pardoseală se folosește, pentru că acestea afectează în mod direct costurile viitorului chiriaș. De asemenea, înclinarea rampelor afectează timpul de încărcare/descărcare și, implicit, și costurile de operare. Sunt nenumărate astfel de elemente pe care un consultant cu experiență știe să le ia în calcul și să scoată la iveală costuri suplimentare ce pot apărea pe parcurs.

Atenţie! Niciodată prețul cel mai mic nu înseamnă costul cel mai mic!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.