Romania din ce in ce mai ECO

1

De la momentul integrarii in Uniunea Europeana, romanii au devenit vrand-nevrand din ce in ce mai preocupati de mediu si, asa, au aparut firmele de colectare de deseuri, pe care, pana acum cativa ani, le puteai numara pe degete. EcoLight Paper este una dintre aceste firme, iar povestea ei o aflam chiar de la cel care a pus pe picioare acest business, managerul general Sami Brakh.

 

Sami este din Liban si a absolvit Facultatea de Farmacie, dar destinul l-a purtat pe meleagurile romanesti si, astfel, a pus bazele unei afaceri care nu se intersecteaza in nici un fel cu specializarea sa. „Initial, am intrat in acest domeniu la o firma detinuta de niste bulgari, unde ocupam functia de director general. Nu stiam nimic despre deseuri la inceput, mi se parea un domeniu ciudat, mai ales ca nu avea nici o legatura cu pregatirea mea. Am activat in acea firma un an si jumatate, din 2007 pana la inceputul lui 2009, cand, in urma unor neintelegeri, am incetat colaborarea. Dupa ce am incheiat conturile cu fostii patroni, m-am gandit ca ar fi bine sa profit de experienta acumulata si de cunostintele pe care mi le-am facut in acest domeniu si mi-am infiintat propria firma, dar mi-am creat un portofoliu nou de client – nu am plecat cu clientii bulgarilor. Initial, am pornit la drum in doi, insa dupa ce firma a fost pusa pe picioare, celalalt actionar s-a retras si am ramas unic asociat“, ne-a povestit Sami Brakh.

 

Primii pasi

Din nefericire insa, lucrurile nu au pornit tocmai cu dreptul. „La cumpararea primei masini, am avut ghinion – la 4 luni dupa achizitie, a luat foc din cauza unei probleme la instalatia electrica si nici pana acum cei de la Astra, unde aveam CASCO, nu ne-au despagubit. Apoi, am achizitionat un motostivuitor, o presa pentru balotarea deseurilor, am mai luat un Iveco 35C10 nou, care, desi are unele minusuri, sta foarte bine din punct de vedere al volumului care poate fi incarcat. Au mai urmat alte doua Iveco Daily second-hand si, de pe piata din Germania, am adus doua camioane mai mari, o Scania si un Volvo, cu remorca, iar acum urmeaza sa mai vina inca doua masini noi de la Iveco“, a spus managerul general al EcoLight Paper. Firme care colecteaza deseurile exista demulta vreme in Bucuresti, dar acestea aveau alta politica pana de curand. „Problema era ca, pana acum, tu ca tipografie, spre exemplu, vorbeai cu cei care se ocupau de deseuri si te rugai de ei sa vina sa colecteze deseurile tale de carton, hartie sau maculatura. Acestia nu prea vroiau, trebuia sa te rogi de ei, sa le platesti suplimentar… Acum, lucrurile stau altfel. Noi am dat bani firmelor pentru a le colecta deseurile de hartie, carton, maculatura, folia de polietilena si de propilena sau PVC-ul. Acum, aici a inceput concurenta, firmele de salubrizare vin si colecteaza toate deseurile si apoi ne vand noua cele enumerate mai sus. Noi nu putem colecta decat ceea ce ne intereseaza, nu putem lua si deseurile menajere, pentru ca nu avem ce sa facem cu ele, nu suntem gunoieri… ce colectam dam mai departe spre valorificare. Materialele colectate de noi se prelucreaza si rezulta servetele, hartie igienica sau cartoane de oua“, a adaugat Sami Brakh.

 

Cum merg lucrurile

Cum se deruleaza aceasta afacere? „Avem contracte cu diferite firme. Ei ne suna cand se strang suficiente deseuri si noi venim sa le colectam. Exista companii unde colectam in fiecare zi, dar si firme unde se face colectare o singura data pe luna. Daca se doreste, putem sa tinem permanent un om la firma respectiva care sa se ocupe de sortare si cu o presa mica sa baloteze deseurile, asta in cazul in care este nevoie. Dupa colectare, urmeaza cantarirea deseurilor, achitam contravaloarea si apoi se merge cu masina la depozit. Avem mai multe hale unde se descarca, se sorteaza deseurile si se baloteaza. Apoi, de la noi pleaca mai departe catre reciclator. Pana acum ceva vreme, lucram doar cu reciclatori din Romania si treburile nu mergeau prea grozav. Cand ii sunam sa le spunem ca avem deseuri si ca vrem sa le vindem, faceau figuri, ca au deja mult in stoc, ca n-au ce face cu ele, ba te mai trezeai ca ajungeai la ei cu transportul si te refuzau, sustinand ca este prea umed cartonul pe care l-ai adus, ba ca hartia este scrisa… de parca nu le duceam deseuri, aveau pretentii de produse noi. De ceva vreme insa, lucrurile s-au schimbat, pentru ca au aparut pe piata reciclatori din Ungaria, China, Bulgaria si, daca inainte ne faceam probleme ca nu avem cui sa dam deseurile, acum totul s-a reglat si nu ne mai rugam de nimeni sa cumpere de la noi, ba chiar ne-am dori sa avem mai multe deseuri de colectat“, a conchis Sami Brakh, managerul general al EcoLight Paper.

Iata ca, desi este criza, mai sunt domenii care reusesc sa miste ceva, asta datorita stimularii concurentei de pe piata externa, care i-a dezmortit si pe ai nostri cand si-au vazut afacerea amenintata. Ce bine ar fi daca aceasta ar fi solutia si pentru alte sectoare de activitate…

 

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.