România s-a clasat pe locul 4, în Europa, într-un top al țărilor cu accidente mortale, în care sunt implicate vehicule comerciale grele (HGV).
SNAP, furnizor de soluții digitale pentru mobilitate internațională, a stabilit un sistem de evaluare a pericolelor, făcând un raport între rata medie de deces în care sunt implicate vehiculele grele de transport și întreaga rețea de infrastructură rutieră a țării.
Bulgaria, locul 1 la decese
O nouă analiză a datelor oferite Departamentul pentru Transport și de la Observatorul European pentru Siguranța Rutieră a arătat că, pentru șoferii de HGV, Bulgaria, Lituania și Cehia au cele mai periculoase autostrăzi. România se regăsește în top 10, cu o medie anuală de 1,52 decese legate de vehiculele de transport, la 16.000 de kilometri.
Bulgaria, țara vecină, are cea mai mare rată de coliziuni mortale, cu o medie anuală de 5,54 la 16.000 km, urmată de Lituania, cu 1,64, și Cehia, cu 1,57.
România, cele mai periculoase drumuri
Luând în calcul toate tipurile de vehicule, în ceea ce privește cele mai periculoase drumuri din Europa, Croația ocupă locul 3, urmată de Bulgaria pe locul 2, România fiind pe primul loc, cu o medie de 213,24 de decese la 16.000 km. Mai mult decât atât, în UE, numărul total de decese a atins un prag alarmant, de 20.634, în 2022, 415 dintre victime fiind pasageri ai vehiculelor grele de transport.
Influența meteo
Pe măsură ce schimbările climatice iau amploare, iar vremea extremă escaladează, este probabil să apară schimbări care vor afecta șoferii din Europa, precum:
- creștere a temperaturii aerului
- ploaie abundentă, în nord
- secetă, în sud
- o creștere a intensității furtunilor.
Conform studiului realizat de SNAP, este posibil ca aceste schimbări să sporească riscurile de pericol pe drum și să prezinte provocări unice, pentru șoferi. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai periculoase autostrăzi din Europa este, acum, mai importantă ca niciodată, pentru ca șoferii să fie pregătiți și echipați pentru călătorii mai sigure.
Nick Renton, șef SNAP pe Strategie Europeană și Dezvoltarea Afacerilor:
„Creșterea rapidă a condițiilor meteorologice extreme aduce multă incertitudine, pentru conducătorii auto. Șoferii de camion sunt coloana vertebrală a comunității noastre și trebuie să ne asigurăm că îi ajutăm să navigheze, în aceste schimbări inevitabile, și să-i menținem în siguranță pe drumuri.
Sperăm că, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la aceste statistici, liderii transporturilor de marfă vor fi încurajați să-și sprijine șoferii care călătoresc pe cele mai periculoase autostrăzi, punând în aplicare măsuri suplimentare, pentru a-i menține în siguranță. Condițiile meteorologice extreme fac drumurile deja periculoase și mai periculoase, așa că este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la drumurile care prezintă, deja, cele mai semnificative riscuri.”
Alexandru STOIAN
alexandru.stoian@ziuacargo.ro