Romania pierde pe mana ei

Tara noastra ar putea castiga zeci de miliarde de euro de pe urma Portului Constanta, daca ar aplica o reteta simpla privind facilitati fiscale deja puse in practica cu mult succes de state din Vest, precum Olanda. Deocamdata insa, din cauza lipsei de interes a celor care stabilesc politicile fiscale, pierde pe mana ei. Transformarea tarii noastre in „Poarta de intrare in Europa a bunurilor provenind din Asia“ a reprezentat tema centrala a conferintei organizate la sfarsitul lunii aprilie de European Gateways Platform, Camera de Comert Romano-Olandeza, Ambasada Olandei la Bucuresti, Dutch-Romanian Network si Archicom.

Solutiile care ar putea realiza din Romania un centru logistic european au fost propuse de experti din companii multinationale din multe domenii, inclusiv consultanti fiscali, care au dezbatut posibilitatile de a spori competitivitatea tarii noastre in interiorul Europei. Au fost exprimate mai multe idei pentru transformarea coridoarelor de transport la nivel national, punandu-se accentul pe atragerea unor companii straine interesate sa intreprinda in Romania activitati cu valoare ridicata (cercetare si dezvoltare, asamblare, adaptare), ceea ce ar duce la cresterea Produsului Intern Brut, ar genera noi locuri de munca si ar aduce venituri fiscale suplimentare statului.

Mai putine bariere, mai multe sanse

„Comertul urmeaza intotdeauna calea unde gaseste cele mai putine bariere, iar Romania are avantaje competitive fundamentale care, alaturi de masurile deja implementate in alte state din Uniunea Europeana, ar putea sa-i ofere oportunitatile de a se dezvolta intr-o astfel de cale de acces facila catre Europa“, a declarat Robin Martens, presedintele European Gateways Platform si director general al Archicom SRL.

„Cu toate ca noi consideram ca infrastructura de transport este un element important in transformarea Romaniei intr-un centru logistic al Europei Centrale si de Est, infrastructura singura nu poate atrage investitii in acest domeniu. Este, de asemenea, nevoie de un mediu de afaceri stabil si previzibil, precum si de implementarea catorva masuri fiscale cheie, care ar transforma potentialul Romaniei intr-un avantaj competitiv pentru a deveni destinatia preferata pentru investitiile straine”, a declarat, la randul sau, Peter de Ruiter, Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania si presedinte al Camerei de Comert Romano-Olandeze. De altfel, in cadrul evenimentului, au fost prezentate mai multe exemple, in care, desi varianta de import in Europa prin intermediul Portului Constanta ar fi fost mai competitiva, mari producatori internationali au decis sa ocoleasca Romania din cauza birocratiei fiscale si a inexistentei unor facilitati acordate in state din Vest si acceptate la nivelul Uniunii Europene.

Concluziile conferintei au fost consemnate intr-un document de pozitie, ce contine evaluari generale si recomandari, care a fost inmanat secretarului de stat din Ministerul Economiei, Maria Parcalabescu, astfel incat propunerile mediului de afaceri sa ajunga pe masa guvernantilor.

Organizatorii

European Gateways Platform (EGP) este un parteneriat public privat dintre guvernul olandez si companiile romano-olandeze active in domeniul infrastructurii si logisticii. EGP vede asocierea romano-olandeza ca pe un parteneriat foarte puternic capabil sa genereze servicii logistice si comerciale eficiente Europei. Activitatile EGP din Romania sunt gestionate de Robin Martens, director general al Archicom SRL.

Archicom este o companie romano-olandeza specializata in domeniul logisticii si al lanturilor de aprovizionare, cu o experienta de 20 de ani in sustinerea si consilierea companiilor din Europa, Asia si Statele Unite in domeniul logistic si imobiliar.

PricewaterhouseCoopers ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare. PwC Romania si firma sa corespondenta de avocatura D&B David si Baias au mai mult de 650 de experti la cele cinci birouri regionale din Romania si Republica Moldova din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Chisinau.

Misiunea Camerei de Comert Romano-Olandeze este de a spori schimburile comerciale bilaterale si investitiile prin sustinerea, promovarea si apararea intereselor membrilor sai.

Dutch-Romanian Network este o organizatie non-profit a carei misiune este de a promova investitiile bilaterale si contactele comerciale in Romania si in Olanda.

12 recomandari care ar putea schimba fata Romaniei

1. Plata TVA la import prin decont pentru toate companiile

2. Reprezentarea fiscala globala

3. Amanarea platii datoriei vamale

4. Agent Economic Autorizat – avantaje suplimentare

5. Predictibilitatea mediului de afaceri

6. Vamuirea marfurilor in interiorul tarii

7. Folosirea schemei de reducere de emisii de CO2 a UE

8. O strategie de transport inter-modal in Romania

9. Porturi logistice si de asamblare interioare – Hubs

10. Coridoare terestre pentru traversarea Carpatilor

11. Taxa de tranzit a Canalului Dunare-Marea Neagra

12. Educatia in domeniul logistic si al lanturilor de aprovizionare

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.