RPTCY 2025. Energie descătușată

Prea mult? Și totuși, aceasta este impresia pe care o transmite, astăzi, piața de transport călători, chiar dacă, pentru fiecare segment în parte, motivele sunt diferite.

Ediția 2025 a Conferinței ZIUA CARGO dedicate transportului de pasageri se va concentra, în primul rând, pe „subiectul zilei” – liberalizarea transportului intejudețean.

Platforma care stă la baza noului mod de organizare a transportului regulat de pasageri la nivel național devine funcțională luna aceasta și, astfel, conferința din 29-30 mai, ce va avea loc la Poiana Brașov, va reprezenta un bun prilej de dialog și explicații între autorități și operatorii de transport.

Aliniere la poziția de start

Deși noile reguli impun un anumit nivel investițional (de exemplu, autovehicule cu o vechime de sub 9 ani), în piață, operatorii se pregătesc pentru asigurarea continuității serviciului deja oferit și, în plus, conform discuțiilor avute în ultima vreme, nu puțini sunt cei care vizează dezvoltarea.

Totuși, parcul utilizat astăzi este unul în general vechi și, astfel, apare întrebarea firească: sunt suficiente autovehicule pentru a nu risca o reducere semnificativă cantitativă a serviciului de transport intejudețean, în perioada imediat următoare liberalizării?

La prima vedere, investițiile în mașini noi nu sunt la un nivel foarte ridicat, iar achizițiile de vehicule second-hand sunt limitate de oferta pieței. În plus, firmele mici nu vor putea accesa cu ușurință acest transport – vechimea maximă și rezervele obligatorii sunt aspecte de luat în calcul –, iar capacitatea limitată de finanțare completează taboul nefavorabil.

Sigur, se pune problema dacă, cel puțin în prima fază, nu ar putea fi folosite autovehicule utilizate, la ora actuală, în alte zone, cum ar fi transportul de convenție, sau cel județean. Există acea declarație pe proprie răspundere, însă… Nu avem încă partea de monitorizare GPS și nici nu există o interconectare între ARR și consiliile județene. Nici măcar amenzile nu sunt încă stabilite. Evident, operatorii care planifică o asemenea abordare își asumă un anumit risc și, oricum, ar putea funcționa doar până când „rotițele” sistemului se pun în mișcare coordonat, așa cum au fost gândite.

Însă, cel mai important, dincolo de emoția inițială… intrăm într-o nouă realitate și ne putem aștepta la noi abordări, un program de transport care se va ajusta rapid, răspunzând, astfel, mai bine nevoilor de transport ale populației, colaborări între operatori pentru a acoperi mai bine teritoriul național și, până la urmă, creșterea calității transportului și, implicit, a numărului de călători.

Compensație pentru „județene”

Marea provocare pentru transportul județean rămâne „stabilizarea”. Statul a decis, cu ani în urmă, faptul că transportul regulat județean de călători este un serviciu de utilitate publică. Problema este că acest aspect nu a fost înțeles pe deplin, sau acceptat din punct de vedere al implicațiilor. Sigur, acele studii de mobilitate realizate „în grabă” au făcut ca intrarea în noua normalitate să se realizeze cu atât mai greu. Și evident, la final, problema se reduce la bani. Consiliile județene nu vor să ofere compensație, iar operatorii (companii private) nu pot să își asume pierderile… Putem observa, deja, câteva tendințe, cum ar fi asigurarea unui serviciu transparent, acoperit de soluții de monitorizare și ticketing. Astfel, atât autoritățile locale, cât și transportatorii pot avea datele corecte privind gradul de realizare a serviciului, stabilit pe baza contractului și numărul de călători transportați. Compensația ar trebui să fie pasul următor firesc, acolo unde și când se impune. Cât de repede se va întâmpla asta și care ar fi strategia corectă… am putea afla cu ocazia Conferinței ZIUA CARGO.

Etapa „smart”

Transportul public local a ajuns la etapa „smart”. Astăzi, achiziția de mijloace de transport noi, cu ajutorul fondurilor europene, pe diferite axe de finanțare, continuă, însă accentul începe să se pună tot mai mult pe partea de management modern, sisteme de monitorizare și magement trafic, soluții moderne de ticketing, informare în timp real al călătorilor… Sigur, nu toate orașele sunt la același nivel, însă, pe măsură ce liderii fac pași înainte, devin sursă de inspirație pentru ceilalți, care pot „arde”, astfel, etape. Să spunem că sunt deja municipii unde vechiul clișeu „să convingem oamenii să renunțe la mașina personală”… nu mai este un clișeu!

Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.