RTCY 2011 – 15 ani de experienta in transporturi

In 15 ani, de la transport local la operatiuni internationale, de la transport si distributie de butelii GPL la transport vrac sau ultraspecializat, de la o prelata la 600 de camioane si peste 2.000 de vehicule subcontractate, de la un mic birou la peste 20.000 mp de spatii de birouri, depozitare si logistica. pe scurt, o poveste de succes a unei companii romanesti pornita dintr-o mica localitate din Oltenia sa cucereasca… Europa.

Compania Dumagas si-a inceput activitatea in anul 1996, in localitatea Braniste, de langa Craiova, ca distribuitor de butelii GPL si ca transportator intern. In cei 15 ani scursi de atunci, compania s-a dezvoltat constant, pentru a ajunge, in prezent, una dintre primele 3 firme de transport din Romania. Pornind la drum cu un singur camion, in anul 2000 deja ajunsese undeva la 50 de camioane, pentru ca, in prezent, sa se poata lauda cu o flota de nu mai putin de 600 autovehicule, 95% dintre ele fiind EURO 5. In afara flotei proprii, Dumagas subcontracteaza anual peste 2.000 camioane. De la transportul local in partea de Sud si Sud-Vest a tarii, Dumagas a inceput, pas cu pas, sa lucreze cu case de expeditii internationale, iar la ora actuala acopera toate statele membre ale Uniunii Europene, tarile balcanice care inca nu se afla in Uniune, tarile Federatiei Ruse si state din Orientul Mijlociu. In proportie de 98%, compania lucreaza azi cu clienti directi, in special companii multinationale.

Desi ultimii trei ani nu au fost usori pentru nimeni, in contextul unei crize economice care a afectat puternic consumul de marfuri si, in mod evident, transportul acestora, Dumagas a reusit nu numai sa faca fata dificultatilor, ci sa se si dezvolte in continuare, obtinand anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 40 milioane euro si sa isi sporeasca flota de transport. De altfel, daca studiem evolutia expeditiilor de marfuri derulate de Dumagas in ultimii trei ani, constatam ca, atunci cand stii cu adevarat sa oferi servicii diversificate, solutii complete si un nivel calitativ ridicat, criza economica poate sa ofere si oportunitati. Astfel, in 2008, Dumagas inregistra 27.126 transporturi, in 2009 – 37.307, pentru ca in 2010 sa ajunga la nu mai putin de 50.780. In mod evident, cantitatea de bunuri transportate a crescut, la randul sau, de la 393.000 t in 2008 la 450.000 t in 2009 si la peste 560.000 t anul trecut. In 2011, in primele 7 luni, Dumagas a transportat peste 518.000 de tone de marfuri. In ultimii trei ani, si personalul a avut un trend ascendent, in anul 2008 inregistrandu-se la Dumagas 538 angajati, in 2009 – 657, pentru ca, in 2010, personalul sa ajunga la 790 angajati. In 2011, la finele primelor sapte luni, numarul de angajati Dumagas se apropia de 900.

Solutii de transport

Revenind la flota, dupa ce, in primii ani, se concentrase pe transportul de marfuri generale, cu ajutorul vehiculelor cu prelata, Dumagas incepe, din 2004, dezvoltarea unei flote de transport specializate, pentru a oferi clientilor solutii de transport complete pentru orice necesitati. Astfel, alaturi de prelate, au inceput sa fie achizitionate trailere frigorifice de ultima generatie, cisterne, trailere pentru transport agabaritic, trailere pentru transport de masini, silozuri pentru transport materiale pulverulente etc. Azi, Dumagas Transport se poate mandri cu cea mai mare si moderna flota de cisterne din Romania care respecta integral standardele in acest segment. Flota de cisterne face ca Dumagas sa fie printre primii 5 jucatori din spatiul intracomunitar din acest sector al transporturilor. Recunoscand necesitatea de a tine pasul cu vremurile si de a monitoriza in permanenta vehiculele si marfa, toate aceste vehicule sunt, in prezent, echipate cu GPRS. Compania dispune, de asemenea, de o statie de spalare proprie de trailere si cisterne, cu linii separate pentru vehiculele destinate transportului de produse alimentare si pentru cele pentru transportul produselor chimice. Potrivit celor declarate de reprezentantii Dumagas, statia de spalare este echipata cu cea mai recenta tehnologie, pentru a veni in sprijinul activitatilor de distributie de marfuri vrac si, nu in ultimul rand, pentru a minimaliza impactul negativ asupra mediului inconjurator.

Servicii aditionale

Dar pentru a oferi clientului solutii complete, orice companie care se respecta trebuie sa faca, mai devreme sau mai tarziu, pasul catre logistica. Iar Dumagas a facut acest pas in anul 2006, prin deschiderea unui centru logistic in Bucuresti. Acesta este proiectat pentru a face fata unui trafic de aproximativ 600 de camioane pe zi. De la o suprafata initiala de 3.000 mp, facilitatile de depozitare din Bucuresti au ajuns la peste 10.000 mp, dispunand de zona pentru servicii cu valoare adaugata si fiind echipate cu rafturi pe sase niveluri cu o inaltime utila de 11 m. Nu in ultimul rand, trebuie sa subliniem faptul ca Dumagas dezvolta activitati logistice de depozitare sub temperatura controlata la nivel national, avand un depozit pentru produse congelate si refrigerate la Craiova, cu o capacitate de 5.000 de paleti, si un sistem de hub-uri la nivel national, cu permanenta monitorizare a temperaturii si umiditatii. Privind depozitarea la temperatura ambientala, Dumagas ofera o capacitate de 20.000 paleti.

Si pentru ca tot discutam mai devreme despre asigurarea unui grad inalt de calitate al serviciilor, fara de care o companie moderna nu ar putea face fata competitiei, atat interne cat si internationale, compania Dumagas a obtinut certificarile SR EN ISO 9001:2008 pentru sistemul de management al calitatii, SR OHSAS 18001:2008 pentru sistemul de management al sigurantei si sanatatii, SR EN ISO 140001:2005 pentru sistemul de management al protectiei mediului, precum si SR EN ISO 22000:2005 HACCP. Tot la acest capitol, subliniem faptul ca Dumagas pune un accent foarte mare si pe calitatea operatiunilor de reparatii si intretinere a vehiculelor, care se realizeaza tot in cadrul grupului, prin reteaua de service Dumatrucks, ca o confirmare a faptului ca eficienta unui vehicul bine intretinut este in ziua de astazi mai importanta decat oricand, mai ales in contextul cresterii preturilor la combustibil. Tot in acelasi context, compania a recunoscut, inca de acum cativa ani, necesitatea pregatirii profesionale a soferilor, demarand un program propriu de training, precum si propria scoala de soferi de camion – Dumagas Profinstruct. In aceste conditii, faptul ca Dumagas ofera servicii de transport, depozitare, logistica si distributie unor companii de renume din diverse domenii de pe piata romaneasca nu reprezinta o surpriza. Portofoliul de clienti care recomanda aceasta companie ca pe una dintre cele mai eficiente de pe piata cuprinde nume ca Ford, Pirelli, Bridgestone, British American Tobacco, Henkel, Friesland Campina, Heineken, Kaufland, Ikea, Coca Cola, Pepsi, P&G, Unilever, La Dorna etc.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.