SAINT-GOBAIN – In vizita la fabrica de sticla

Roboti, tehnologie moderna si… multa sticla… toate puse in miscare de profesionisti dupa un algoritm bine stabilit. Sau, altfel spus, fabrica Saint Gobain de la Calarasi vazuta prin ochii copiilor membrilor Asociatiei Romane de Logistica (ARILOG), care au mai aflat inca o data, in cursul lunii iulie, „Cum se fabrica in Romania“.

Vizita la fabrica Saint Gobain din Calarasi desfasurata in cadrul programului ARILOG „Cum se fabrica in Romania?“ a prilejuit un nou motiv de incantare pentru copii, care au putut afla direct la fata locului cum se fabrica geamurile de calitate. Parcurgerea traseului care a urmat fluxul tehnologic, de la cuptorul unde se produce sticla si pana la zona de tratare si de depozitare, de unde geamurile sunt incarcate in camioane sau in tren, a fost posibila insa abia dupa echiparea corespunzatoare si instruirea micilor vizitatori si a parintilor lor cu privire la regulamentul de siguranta, care, la Saint Gobain, reprezinta litera de lege.

O investitie de peste 100 de milioane de euro

Saint-Gobain Glass Romania a fost constituita in decembrie 1999 si timp de 5 ani, pana in decembrie 2004, a avut exclusiv activitati de import, taiere pe dimensiuni si distributie sticla plata pentru uz industrial, pentru clientii mici, in special din Bucuresti.

In iunie 2004, Saint-Gobain Glass France a luat decizia de a investi peste 100 de milioane de euro in Romania, prin constructia unei fabrici de sticla plata, la Calarasi, termenul de executie fiind stabilit pentru septembrie 2006. In urma acestei investitii, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a acordat la acea vreme premiul „Investitorul anului 2004“, la categoria investitii de tip „greenfield“. Cea de a doua componenta majora a investitiei companiei de la Calarasi a fost in anul 2008, cand, in urma unui efort investitional de circa 30 de milioane de euro, Saint-Gobain Glass Romania a pus in functiune asa-numitul „coater“, o instalatie destinata realizarii unor depuneri fine metalice pe sticla si, implicit, producerii unor sortimente de sticla cu proprietati speciale. Noua linie are o capacitate anuala de productie de peste 10 milioane de metri patrati si este complet automatizata. Implementarea proiectului a necesitat un an de munca sustinuta, iar echipamentele de ultima ora, Hegla si Leybold Optics, au facut din coater-ul de la Calarasi nu doar un unicat in regiune, ci si cea mai moderna instalatie de acest gen a grupului Saint-Gobain din intreaga Europa. Incepand cu cea de-a doua jumatate a acestui an, Saint Gobain Glass isi consolideaza pozitia in topul celor mai mari investitori straini „greenfield“ in Romania, investind 6 milioane de euro intr-o noua linie de productie a sticlei laminate. Este, de fapt, cea de-a treia componenta majora a operatiunilor de productie ale Saint-Gobain Glass in Romania. Ea succede celei de peste 100 milioane de euro investiti in fabrica de sticla float, care a inceput productia in februarie 2007, respectiv investitiei de circa 30 milioane de euro in linia ultramoderna de acoperiri metalice, lansata in iunie 2008. Cele trei linii de productie sunt amplasate in complexul industrial de la Calarasi.

Noua linie de sticla laminata va fi, de asemenea, unica in regiune, capacitatea sa anuala de productie fiind de aproximativ doua milioane de metri patrati. Procesul tehnologic – care, in termeni simpli, consta in asamblarea a doua foi de sticla prin intermediul unei folii de polivinilbutiral („PVB“) – va fi aplicat sortimentelor de sticla aflate in mod curent in fabricatie la Calarasi, respectiv sticla float clara, sticla cu joasa emisivitate si sticla cu control solar. In Romania, Grupul Saint-Gobain are peste 1.000 de angajati si opereaza prin intermediul a sapte societati.

– Vizita a inceput cu un instructaj amanuntit privind procesul de productie si regulile de securitate.

– Copiii au fost echipati cu veste, caschete si ochelari.

– Robotii care manipuleaza sticla au atras atentia in mod special micilor vizitatori.

Multumim companiei de transport Divertis Tudor, care a asigurat transferul copiilor de la Bucuresti la Calarasi.

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.