Scadere sezoniera cu anticipatie?


Conform datelor furnizate de Danske Markets Equities, indexul de expeditii in luna iunie a inregistrat din nou o scadere importanta, de la 63 la 54. De mentionat este si faptul ca indicele real se situeaza sub cel preconizat de catre specialisti in urma cu cateva luni (66).

Valoarea anticipata a indexului este in scadere, la randul sau, de la 62 (cat se preconizase pentru iunie), la 50, pentru iulie, ceea ce inseamna ca piata estimeaza o stagnare a volumelor ce vor fi expediate in aceasta luna. Pe segmente de transport, indexul curent a scazut atat pentru transportul rutier (de la 64 la 57), cat si pentru expeditiile maritime (de la 67 la 61), dar, conform comentariilor specialistilor danezi, inca indica volume mai ridicate decat cele estimate in urma cu cateva luni. Expeditiile aeriene au ramas relativ constante si inca se situeaza sub valoarea de crestere reala (50), ceea ce arata, in mod evident, o scadere a volumelor. Si estimarile s-au inrautatit, mai ales pe primele doua domenii mentionate. Geografic, indicele a ramas con stant in Benelux (61), in timp ce in Danemarca s-a prabusit, efectiv, de la 73 la 54. Europa de Est a scazut de la 62 la 53, Finlanda de la 67 la 54, Germania de la 58 la 54, Norvegia de la 67 la 50 (tara care are niste variatii, de la luna la luna, de-a dreptul spec taculoase), iar Suedia e in picaj de la 63 la… 46 (o scadere reala a volumelor). In aceeasi situatie, se afla si Elvetia, cu o cadere de la 56 la 33, in timp ce singura tara in care indicele a crescut, efectiv, este Marea Britanie (de la 50 la 68).

Cum se calculeaza

Studiul, la care participa mari operatori europeni din domeniul expeditiei de marfuri, se canalizeaza pe doua intrebari principale. Prima dintre ele se refera la volumele de marfuri operate in mod curent, comparativ cu ultimele doua luni, cu ajustarile necesare sezoniere (mai reduse, la acelasi nivel, mai mari). Cea dea doua intrebare vizeaza asteptarile in privinta volumelor operate in urmatoarele doua luni, si in acest caz, cu ajustarile sezoniere necesare (mai putin, la fel, mai mult). Numarul de participanti a inregistrat, in iunie, 125 de respondenti. 41% dintre acestia sunt in domeniul rutier, 31% pe maritim, 12% pe aerian si 16% pe alte moduri de transport. Danemarca detine 21% dintre votanti, 14% sunt din Europa de Est, 12% din Marea Britanie, 10% din Germania, cate 9% din Finlanda si Suedia, 6% Benelux, 7% alte state, 7% Norvegia si Elvetia – 5%. Raspunsurile au fost traduse de specialistii danezi intr-un indice a carui valoare variaza intre 0 si 100, cu valorile peste 50 indicand o crestere marcata de companiile participante. Demn de remarcat este faptul ca, pe tot parcursul anului trecut, indicele a ramas peste valoarea de 50, fapt care denota evolutia indiscutabil pozitiva a pietei de expeditii europene. Danske Markets Equities este Compania de analiza a Danske Bank (Banca Daneza).

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.