Scrutinul transportatorilor

M-am intalnit cu cateva zile in urma, cu managerul unei mari companii internationale de logistica. M-a intrebat daca stiu despre noile cerinte privind capacitatea financiara – cei 50.000 de euro. I-am explicat ca respectivul ordin de ministru a fost suspendat in justitie (acest subiect este dezbatut intr-unul dintre articolele revistei, astfel incat nu mai intru in amanunte). A ridicat din umeri si mi-a spus ca, pentru a nu avea nici o problema, ei au decis suplimentarea capitalului social pentru a acoperi pragul cerut de respectivul ordin. Insa nu intelegea cum este posibil ca, intr-o situatie de criza economica, guvernul sa condamne atat de multe firme autohtone, fortandu-le practic sa opreasca activitatea, sa treaca de la plata taxelor si impozitelor la ingrosarea numarului de someri.

In fine, caselor de expeditie „le-a trecut glontul pe la tampla” dar au scapat… pentru moment. Putem, insa, trage niste invataminte: elaborarea legislatiei nu trebuie neglijata. Fara reprezentanti bine pregatiti, care sa urmareasca si sa participe la realizarea actelor normative, riscurile sunt imense. Autoritatile au demonstrat in repetate randuri ca nu exceleaza prin grija purtata firmelor romanesti.

In aceste zile, au demarat discutiile privind elaborarea unei noi legi a transporturilor si cel putin o intrebare ar trebui sa va framante.

Va permiteti sa nu fiti reprezentat la discutiile care au loc?

Eu, recunosc, am sugerat raspunsul la inceputul editorialului, aratand cat de vulnerabile pot fi firmele (in special cele romanesti) in fata legislatiei.

Si daca si dumneavoastra sunteti de acord, apare o noua intrebare – cine sa va reprezinte?

Am decis in acest numar al revistei, sa va prezentam la rubrica „Duelul presedintilor“ trei asociatii patronale importante, ce sunt prezente in comisiile de dialog social.

Este momentul sa alegeti si trebuie sa o faceti repede si bine. A nu alege inseamna vulnerabilitate. Alegerea aduce, insa, multa responsabilitate, in conditiile in care simpla inscriere intr-o asociatie ar putea sa nu fie suficienta. Este nevoie de implicare, de atentie si poate chiar mai mult. Pentru a-si putea atinge obiectivele, asociatiile vorbesc tot mai intens despre proteste, care sa creasca presiunea exercitata asupra autoritatilor. Astfel, mai mult ca niciodata, este nevoie sa optati spre asociatia in a carei conducere puteti avea incredere.

Si sa nu uit, indiferent cand si cum se va finaliza noua lege a transporturilor, se pare ca spaga va deveni un instrument tot mai dificil de utilizat. Pentru ca lucrurile sa fie cat mai simple, la solicitarea Directiei Generale Anticoruptie (DGA), le-am publicat datele de contact. Am intalnit cateva persoane in cadrul DGA care abia asteapta sa le povestiti cine si in ce conditii v-a solicitat spaga. Si pentru ca stiu cum au mers, si inca merg, lucrurile in transporturi, ma astept ca, in curand, sa auzim si in acest domeniu de inregistrari telefonice, flagrante si arestari spectaculoase.

Va urez spor la alegeri si atentie la spaga!

 

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.