SECURITATE. Creștere uriașă a incidentelor, la începutul anului

Deși trecuseră doar două luni din acest an, organizația TAPA EMEA preconiza, deja, la începutul lunii martie, că 2019 va fi un nou an record pentru activitatea infracțională din domeniul transporturilor în Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

TAPA precizează, în cadrul buletinului său informativ, Vigilant, că aceste previziuni se bazează pe numărul în creștere de acorduri de informare încheiate cu alți jucători din domeniul securității supply chain-ului și al aplicării legii, precum și pe creșterea semnificativă a incidentelor raportate către Serviciul de Informații privind Incidentele (IIS) al TAPA, în ianuarie și februarie.

În 2018, nivelul mai scăzut al incidentelor din primele luni ale anului sugera că fenomenul infracțional pare a se calma puțin. Dar escaladarea rapidă a pagubelor din a doua jumătate a anului a dat peste cap teoria optimistă. Datele de la începutul lui 2019 arată o accelerare substanțială a acestui fenomen.

Februarie, lună record

După o creștere de 68,7% a incidentelor raportate către IIS în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, luna februarie a sărit și de această valoare, cu 285 de incidente raportate, marcând o creștere de 77 de procente (față de 161 incidente, în februarie 2018).

Valoarea totală a pagubelor în luna februarie s-a cifrat la peste 9 milioane de euro – în condițiile în care numai pentru 210 (73,6%) incidente s-a raportat o valoare. Aceasta marchează o creștere cu 38% față de aceeași lună a anului trecut (6,5 milioane de euro). Patru infracțiuni au fost considerate incidente majore, generând pagube cumulate de 4,5 milioane de euro. Valoarea medie a pagubelor, în februarie, s-a cifrat la 43.277 de euro.

Haideți să descoperim mai multe detalii despre cele patru incidente majore.

3,4 milioane de euro

Pe 11 februarie, a fost înregistrat furtul unui vehicul de transport bani în Aubervilliers, Île-de-France. Camionul a oprit într-o locație nesecurizată, iar cei doi agenți de securitate de la bord au părăsit vehiculul. Când s-au întors, au constatat că vehiculul și șoferul au dispărut, cu tot cu bani. Camionul a fost găsit în apropiere, cu ușile larg deschise, dar banii și șoferul au dispărut fără urmă.

700.000 de euro

Despre acest incident, nu au fost înregistrate prea multe detalii. Se cunoaște doar că este vorba despre dispariția de parfumuri, în Burgerveen, Olanda de Nord, pe 28 februarie, incidentul fiind catalogat drept fraudă.

327.000 de euro

Hoții au folosit un cap tractor, pentru a fura un container situat într-o parcare nepăzită dintr-o incintă industrială din Ipswich, Suffolk, Marea Britanie, pe 23 februarie. Gama de produse din interior includea farfurii, cosmetice pentru baie, mături, pixuri, panglici, îmbrăcăminte și încălțăminte, echipamente maritime și detectoare de metale.

150.000 de euro

Infractorii au făcut trei tăieturi în prelata unui trailer, în incinta unei benzinării din Liége, pe 15 februarie, după care au spart sigiliul de securitate al ușilor din spate și au fugit cu cinci paleți de jucării și jocuri.

Alte 17 incidente – pagube totale de peste 1 milion

IIS a înregistrat alte 17 furturi de marfă cu valori cuprinse între 50.000 și 100.000 de euro. Acestea au totalizat pagube de peste un milion de euro.

  • 213 euro – Whisky furat dintr-un camion parcat în spațiul de servicii Watford Gap din Marea Britanie, pe 6 februarie, după ce hoții au tăiat prelata vehiculului.
  • 000 de euro – Preluare frauduloasă a unul transport de ierbicide dint-o facilitate din Sofia, Bulgaria, pe 15 februarie. Falsul expeditor a fost raportat a viza și alte ținte, anterior.
  • 568 de euro – Îmbrăcăminte de lux furată dintr-o zonă de servicii din Milton Keynes, Marea Britanie, pe 4 februarie, după ce hoții au tăiat încuietorile și sigiliile ușilor spate ale vehiculului.
  • 524 de euro – Aparate de cafea furate dintr-un vehicul staționat într-o parcare nesecurizată în Northampton, Marea Britanie, pe 20 februarie.
  • 465 de euro – Anvelope sustrase după tăierea prelatei unui camion staționat într-o parcare nesecurizată din Daventry, Northamptonshire, Marea Britanie, pe 20 februarie.
  • 372 de euro – În zona de servicii Trowell, Nottinghamshire, Marea Britanie, pe 5 februarie – biciclete.
  • 944 de euro – Produse din titan, furate dintr-un camion staționat într-o parcare nesecurizată din Kent, Marea Britanie, pe 6 februarie, după tăierea prelatei.
  • 163 de euro – Zona de Servicii Newport Pagnell, Milton Keynes, Marea Britanie, 19 februarie – laptopuri și computere sustrase după tăierea prelatei.
  • 073 de euro – Zona de servicii Tamworth, pe M42, Warwickshire, Marea Britanie, 7 februarie, aspiratoare.
  • 782 de euro – Tăierea prelatei unui camion parcat într-un refugiu de pe A5, în Crick, Northamptonshire, Marea Britanie, pe 20 februarie, haine sport.

Ce mai fură lumea

Categoria de produse cu cel mai mare număr de pierderi înregistrate a fost reprezentată de cele din tutun, cu 58 de incidente și 20,4% din total. Aceste infracțiuni au produs pagube de peste 725.000 de euro. Patru alte categorii au înregistrat peste 10 furturi în timpul lunii februarie:

  • alimente și băuturi – 31 de incidente sau 10,9% din totalul lunii februarie;
  • îmbrăcăminte și încălțăminte – 12 sau 4,2%;
  • fără încărcătură (furt de camion și/sau trailer) – 11 sau 3,9%;
  • mobilă și electrocasnice – 10 sau 3,5%.

Alte produse la care s-au înregistrat pierderi totalizând peste 100.000 de euro:

  • produse cosmetice sau de igienă – 782.478;
  • alimente și băuturi – 742,420;
  • mobilă și electrocasnice – 268.470;
  • îmbrăcăminte și încălțăminte – 260.841;
  • anvelope – 196.079;
  • piese auto – 114.253;
  • metal – 106.624.

Furturile din vehicule au totalizat 223 de incidente, reprezentând 78,2% din total, dintre care 188 au avut loc în spații nesecurizate de parcare.

Bandă poloneză, arestată

Project Cargo a asistat recent poliția poloneză în investigarea și arestarea a 10 suspecți bănuiți că în ultimii doi ani au fost implicați în mai mult de 40 de furturi din camioane în Austria, Republica Cehă, Danemarca, Italia, Germania, Polonia și Slovacia.

Conform rapoartelor care au urmat arestărilor, în cadrul grupului infracțional rolurile erau foarte clar definite. Erau membri care aveau sarcina de a identifica bunurile, prin tăierea prelatelor semiremorcilor în timpul nopții, în timp ce șoferii se aflau în parcări pentru pauza de odihnă. Odată confirmat interesul pentru marfă, intrau în scenă cei care asigurau transportul bunurilor furate în dube având numere falsificate. Marfa substituită era depozitată în Polonia, de unde era vândută ulterior. Cu puțin timp înaintea arestării, membrii bandei au fost identificați ca fiind activi în sudul Germaniei.

Project CARGO reprezintă o nouă inițiativă finanțată de către Uniunea Europeană care are ca obiectiv anihilarea grupurilor infracționale, specializate în furturi de marfă. Organizația reunește specialiști din cadrul Europol, Eurojust, precum și din cadrul instituțiilor naționale de profil din state UE, precum Germania, Franța, Cehia, Suedia, Olanda, Danemarca sau Austria.

Sursa: Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA, ediția din luna martie

Traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.