Securitatea mărfurilor, în supply chain

Și în cazul securității, care este esențială în-un supply chain sănătos, funcționează, ca în multe domenii, principiile cererii și ofertei. Astfel, necesitățile clienților primesc răspunsurile potrivite, atunci când sunt studiate și înțelese.

Gino Laios

Gino Laios, global senior manager security programs, supply chain & manufacturing security Philip Morris International și vicepreședinte TAPA EMEA, ne-a oferit exemplul unui client din FMCG, pentru că, în cazul producătorilor din această zonă, asigurarea unui lanț de aprovizionare securizat este primordială, din mai multe motive-cheie, iar în acest context poate constitui o bună sursă de inspirație.

Nevoi-cheie

  • Integritatea produsului

Produsele FMCG au, adesea, termene de valabilitate scurte și sunt consumate rapid de beneficiarii finali. De aceea, orice compromis în lanțul de aprovizionare (cum ar fi contaminarea sau manipularea) poate avea un impact direct asupra integrității produsului, ceea ce duce la probleme legate de siguranță și la potențiale daune pentru consumatori.

  • Reputația mărcii

Companiile FMCG se bazează foarte mult pe reputație și pe încrederea consumatorilor și orice breșă a lanțului de aprovizionare (inclusiv partea de securizare), care are ca rezultat produse compromise, o poate afecta, erodând încrederea consumatorilor și ducând la deteriorarea, pe termen lung, a cotei de piață și a profitabilității.

  • Conformitatea cu reglementările

Sectorul FMCG este supus unor cerințe de reglementare stricte, legate de siguranța produselor și standardele de calitate. Orice întrerupere a securității lanțului de aprovizionare poate duce la amenzi de reglementare, răspunderi legale și prejudicii pentru credibilitatea corporativă.

  • Eficiența lanțului de aprovizionare

Securizarea acestuia asigură operațiuni bune și eficiente, minimizând întreruperile și întârzierile în producție și distribuție. Este un aspect esențial pentru producătorii de FMCG, având în vedere natura rapidă a industriei și nevoia de a îndeplini programe strânse de livrare pentru a satisface cererea consumatorilor.

  • Avantajul competitiv

Demonstrarea angajamentului față de securitatea lanțului de aprovizionare poate servi drept diferențiere competitivă pentru producătorii de FMCG. Prin implementarea unor măsuri de securitate robuste și prin asigurarea transparenței pe întregul lanț de aprovizionare, companiile pot atrage și păstra clienții care acordă prioritate siguranței și calității produselor.

Tehnologia face diferența

Răspunsurile la necesitățile prezentate mai sus pot include, de asemenea, sprijinul tehnologiei, care, utilizată corect, poate face diferența, în securitatea lanțurilor logistice.

  • Sistemele avansate de supraveghere, inclusiv camere CCTV sau drone echipate cu camere de înaltă rezoluție, care ajută la monitorizarea și securizarea depozitelor, centrelor de distribuție și rutelor de transport.

Sunt sisteme care asigură monitorizarea și înregistrarea în timp real a activităților, descurajând potențialele amenințări și oferind dovezi valoroase în cazul incidentelor de securitate.

  • Sistemele de control al accesului, precum scanerele biometrice, cardurile de acces bazate pe RFID sau încuietorile de tastatură, care restricționează accesul neautorizat la zonele sensibile din rețeaua lanțului de aprovizionare.

Prin implementarea unor măsuri stricte de control al accesului, companiile pot preveni furturile și manipularea neautorizată a bunurilor.

  • Tehnologia Geofencing permite companiilor să definească limite virtuale în jurul unor zone geografice specifice.

Prin utilizarea tehnologiei GPS sau RFID, sistemele de Geofencing pot declanșa alerte sau notificări atunci când mărfurile se abat de la rute predefinite, sau intră în zone neautorizate, ajutând la prevenirea deturnării produselor și a comerțului ilicit.

  • Tehnologii de track & trace, cum ar fi codurile de bare, codurile QR și numerele de serie, care permit companiilor să monitorizeze mișcarea produselor de-a lungul lanțului de aprovizionare, în timp real.

Prin captarea și înregistrarea fiecărui pas din călătoria produsului, sistemele de track & trace ajută la identificarea și atenuarea riscurilor asociate cu furturile, deturnările și contrafacerea.

  • Tehnologii avansate de combatere a contrafacerii produsului, inclusiv filigrane digitale, etichete RFID și sisteme de autentificare bazate pe blockchain, care permit companiilor să autentifice produsele și să detecteze mărfurile contrafăcute.

Aceste soluții oferă consumatorilor și părților interesate încredere în autenticitatea și integritatea produselor, reducând riscul pierderii de venituri și de deteriorare a reputației mărcii, din cauza incidentelor cu produse contrafăcute.

  • Soluții de ambalare inviolabile (tamper-evident), cum ar fi sigilii de securitate, etichete holografice și containere inviolabile, se adaugă un strat suplimentar de protecție produselor, în timpul tranzitului.

Aceste soluții de ambalare fac evident dacă un produs a fost alterat sau compromis, descurajând eventualele furturi și activități de contrafacere.

Bine ancorați în piață

Potrivit vicepreședintelui TAPA EMEA, Gino Laios, prin utilizarea acestor tehnologii, companiile pot identifica și aborda în mod proactiv amenințările de securitate din cadrul lanțului de aprovizionare, protejându-se împotriva furturilor, a deturnării produselor, comerțului ilicit și activităților de contrafacere. În plus, investiția în sisteme de securitate robuste demonstrează angajamentul de a asigura integritatea și siguranța lanțului de aprovizionare, sporind încrederea în rândul clienților și partenerilor.

În final, utilizarea tehnologiilor potrivite, alături de o organizare corectă a proceselor pot reprezenta cartea câștigătoare. Iar TAPA, chiar dacă nu reprezintă o soluție imediată, oferă acel cadru cuprinzător care poate face diferența și liniile directoare pentru implementarea celor mai bune practici în securitatea lanțului de aprovizionare (pentru facilități, transport și procese de distribuție).

Certificarea TAPA

Acest tip de certificare impune standarde ridicate și riguroase, demonstrând implicarea furnizorului de servicii de transport în implementarea și respectarea celor mai bune practici. În sine, procesul de atestare implică o evaluare și o îmbunătățire continuă a măsurilor în această zonă, ceea ce permite identificarea și corectarea eventualelor puncte slabe din lanțul logistic, diminuând până la eliminare riscurile de furt, fraude sau alte incidente de securitate.

Certificarea TAPA este un standard recunoscut global pentru excelență în securitatea lanțului de aprovizionare, oferind asigurări clienților și partenerilor că furnizorii certificați respectă protocoale și standarde riguroase de securitate.

De asemenea, prin certificarea TAPA devii parte a unei rețele exclusiviste de furnizori de servicii logistice cu standarde ridicate de securitate. Acest lucru poate aduce avantaje și poate deschide noi oportunități de afaceri, într-o piață competitivă.

Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.