SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ 2019: Misterele… călătoriei în timp

Spune o vorbă din popor că toate se fac la timpul lor. Așa și cu mine. De 25 de ani, trăiesc cu dorința de a ajunge să mă bucur de Festivalul Medieval de la Sighișoara și, de fiecare dată, a intervenit câte ceva. Până în anul de grație 2019, după Hristos.

Pentru mine, timpurile medievale au reprezentat întotdeauna o fascinație. Bineînțeles, tot omul modern vede astăzi doar imaginea idealizată a acestora, bântuită de romantismul duelurilor cavalerești, al idilelor dintre domnițele nefericite și menestrelii care le furau inima prin cântecele lor, al muzicii atât de simple, dar atât de complicate, în același timp… O imagine din care, desigur, lipsesc ciuma, molimele, războaiele, barbaria sau… oalele de noapte vărsate de la geam direct în stradă.

Festivalul Sighișoara Medievală spune exact o astfel de poveste idealizată, păstrând, din istoria acelor vremuri, numai partea frumoasă, plină de bucurie și de culoare, de muzică și de dans, de zâmbet și de armonie. De toate acestea am ajuns să mă bucur abia anul acesta, în ultimul week-end din iulie, când am reușit să fac, în sfârșit, prima mea călătorie în timp. Mai bine mai târziu decât niciodată…

Ba chiar m-am mai și costumat corespunzător, pentru a intra și mai mult în atmosferă. Și la câtă lume a cerut să facă poze cu mine… se pare că mi-a și reușit manevra în mod destul de decent. Păcat că n-am cerut și taxă. Dacă nu scoteam banii de cazare, tot adunam la ciorap măcar de o cină la Casa Vlad Dracul, unde legenda spune că s-ar fi născut Țepeș…

Dueluri de toate felurile

Una dintre atracțiile cele mai populare într-un astfel de festival o reprezintă, desigur, luptele și demonstrațiile cavalerilor. Iar acestea au fost, la Sighișoara, din abundență, in Tabăra Cavalerilor, în Arenă, sau chiar în piețele orașului vechi. De toate felurile, pentru toate gusturile, cu săbii de două mâini, cu spade, florete, buzdugane, paloșe, iatagane… Demonstrații de tir cu arcul, reconstituiri istorice, turniruri, măiestrie în șaua calului… Poate că au cam lipsit cavalerii în armură completă, dar nu-i blamez pentru asta. La 35 de grade peste zi, ar fi ca și cum ai fi îmbrăcat într-o cutie de conserve, perpelită timp îndelungat la un strașnic foc de tabără.

Nu îmi vine să mă gândesc cam câte vânătăi și zgârieturi au contabilizat luptătorii din Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Paladinii de Terra Medies, cei din Terra Ultransilvana Brașov, Teutonii Transilvaniei, Vulturii din Țara Calatei sau membrii Companiei Dragonului. Cine credea că mai există, încă, în România, atâtea ordine cavalerești?

Trubaduri și domnițe

Ca orice festival care se respectă, Sighișoara Medievală și-a răsfățat publicul cu muzică și dansuri aproape non stop. Truverii (România), ne-au plimbat nu numai în timp, ci și în spațiu, delectându-ne cu melodii, vechi de sute de ani, din întreaga Europă, din care nu puteau lipsi, bineînțeles, cele românești, culese de Anton Pann. Pentru mulți dintre cei prezenți, muzica medievală a reprezentat o adevărată surpriză, care le-a „gâghilat urechile” într-un mod cât se poate de minunat. Alături de Truverii, ne-am bucurat și de spectacolele formațiilor Cimpoierii din Transilvania, Anno Musica (Ungaria), Spiritual Seasons (Ucraina) și Specimen Teatro (Italia).

Unde este muzică, trebuie să fie și dans, demonstrațiile (în special ale) domnițelor degenerând, de fiecare dată, într-o dănțuială generalizată, la care participă toată suflarea, tineri, bătrâni, copii, femei sau bărbați, turiști români, francezi, englezi sau chinezi. Aceștia din urmă destul de bine reprezentați în rândul publicului. Desigur, nu au lipsit nici atelierele de dans, dar, în entuziasmul general, nu mai aveai nevoie de un profesor pentru a intra în atmosferă.

Magie și teatru stradal

Misterele medievale, sub semnul cărora a stat această ediție a festivalului, au reprezentat, istoric vorbind, o specie aparte a teatrului din vremurile respective, care a pornit, inițial, de la scene religioase moralizatoare, dar în care, pentru distracția publicului larg, s-au insinuat treptat pasaje comice.

Dar nu numai misterul medieval a fost prezent pe străzile Sighișoarei, ci și alte tipuri de teatru pentru copii și oameni mari, bâlci, marionete, păpuși gigant, spectacole de jonglerie (chiar și cu flăcări sau steaguri) sau de magie. De o foarte mare priză la public s-a bucurat bine-cunoscutul Magitot, care nu numai că ne-a uimit prin trucurile sale, ci ne-a și făcut să râdem cu lacrimi.

Ce am mai putea adăuga? Sau, mai bine zis, ce credeți că au mai putut adăuga organizatorii, care, se pare, nu au lăsat niciun detaliu la voia întâmplării? Ateliere meșteșugărești, ateliere și activități din plin pentru copii, expoziții de artă, recitaluri de poezie medievală, lansări de carte, tarabe cu suveniruri (mai mult sau mai puțin) tematice, dar și langoși, cocktailuri, înghețată (medievală?), porumb fiert, dulcețuri, miere… De toate pentru toți.

Iar dacă la toate acestea se mai adaugă și prezența, alături, a unor vechi prieteni dragi (unii dintre ei reîntâlniți, chiar, din întâmplare, după 10 ani, la festival, deși locuim în același oraș), totul se apropie de perfecțiune, cu toată aglomerația, zgomotul și agitația care, uneori, pot deveni obositoare.

Se spune că, uneori, când îți dorești ceva prea mult, riști ca realitatea să nu se potrivească prea bine cu visul și să suferi o dezamăgire. Dar festivalul Sighișoara Medievală 2019 s-a ridicat, fără doar și poate, la nivelul așteptărilor.

Ne vedem la anul!

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

Sighișoara, TRANSILVANIA

1499

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.