Șoferii și buna dispoziție, în vremuri de pandemie

Șoferii profesioniști au fost conectați, în permanență, la schimbare și la rutină, în același timp. O rutină care implică atenție, în fiecare moment.

Andreea Gheorghe psiholog specializat în transporturi: „Un aspect important pe care l-am constatat la firmele cu care am colaborat este legat de momentul în care se măresc veniturile șoferilor. Nu se spune pentru ce. Se anunță creșterea fără a se cunoaște motivul. Este important să îi spunem șoferului de ce îi mărim venitul – curățenia cabinei, lipsa incidentelor pe o perioadă lungă, implicarea arătată… Fiecărui șofer ar trebui să îi spunem de ce este el important pentru firmă. Astfel, majorările de venit vor reprezenta o confirmare, vor veni cu mesajul către șofer că ne pasă de el, că i-am observat comportamentul, că știm ce rol are în firma noastră.”

Când măsurile luate de ani de zile, pentru șoferii de marfă, vizau, treptat, măsuri cât mai decente pentru conducătorul auto, de la orele de odihnă, la efectuarea pauzelor la hotel, acum, în pandemie, este foarte dificilă și, în unele țări, aproape imposibilă asigurarea unor condiții de bază: cele fiziologice și de hrană. Este dificil să păstrezi o atitudine pozitivă, când nevoile fundamentale nu sunt satisfăcute.

Singurătatea, spațiul mic din cabină și depărtarea de casă, factorii cu risc psihologic pentru menținerea șoferilor atenți, concentrați și calmi, sunt accentuați la maxim.

Înainte, singurătatea din cabină mai era compensată prin întâlnirea și comunicarea cu colegii într-un peco, prin gătirea și împărțirea mâncării într-o parcare sau prin a merge împreună la masă la un restaurant, la cumpărături etc. Acum, toate aceste lucruri sunt privite de către șoferi cu dor și cu apreciere. Faptul că șoferii nu se pot întoarce acasă la timp și că nu mai este atât de simplu îngreunează mult adaptarea la situație. Sunt șoferi plecați din luna noiembrie, ianuarie, din țară. Dar, când nu putem schimba o situație, trebuie să ne schimbăm percepția asupra situației.

Ne adaptăm?

Pentru sănătatea psihică, strâns legată de orice activitate și de orice relații din jurul nostru, rămâne doar să ne adaptăm. Cu toții.

Traficul este mai lejer, iar toate acele blocaje în trafic s-au diminuat considerabil.

Pasiunea de a conduce ajută pentru păstrarea unei bune dispoziții. Nu oricine poate fi șofer de TIR și să practice cu succes meseria, din perspectiva rezistenței psihice, fizice, a erorilor din trafic, accidente, amenzi și a stilului de viață. Livrarea mărfii acolo unde este nevoie este mult apreciată în vreme de pandemie și, în sfârșit, consider că s-a atras mai mult atenția asupra importanței job-ului șoferului de TIR.

Păstrarea locului de muncă este un beneficiu.

În aceste vremuri de instabilitate, din toate punctele de vedere, și de schimbări de la o zi la alta, siguranța financiară creează și o siguranță emoțională.

Distanțarea socială nu înseamnă și distanțare emoțională. Așadar, vorbiți mult cu cei dragi, cu prieteni vechi, noi, cu cei pe care nu i-ați mai sunat de mult, reluați legăturile.

Zâmbiți când interacționați cu cei dragi la telefon, cu colegii, chiar dacă purtați mască. O faceți în primul rând pentru voi, pentru că zâmbetul ne transferă din postura neutră sau de încruntare a feței, dublată chimic de excesul hormonilor de stres (adrenalina și cortizolul) cu efecte nedorite, în postura unei fețe senine, relaxate de un zâmbet, abordat voit sau natural, și însoțit de hormoni benefici pentru sănătate – serotonină, dopamină și endorfine. O mai faceți și pentru ceilalți, pentru că zâmbetul ne schimbă nouă starea de spirit, dar și a celor cu care interacționăm.

Învățați exerciții de mindfulness, pe care să le faceți în pauze sau după terminarea programului.

Sunt benefice oricui, pentru că diminuează stresul resimțit, asigurând relaxare și liniște pentru minte și inimă. Găsiți niște filmulețe de ghidare și pe pagina mea de Facebook (Psihoterapeut Andreea Gheorghe). Nu încercați la volan, pentru că reacția poate fi mai profundă, uneori, chiar aceea de a adormi. Așadar, exercițiile de mindfulness ajută și în caz de insomnie sau de somn agitat.

Ca să vă mai puteți păstra din motivație, amintiți-vă pentru cine vă aflați acolo unde sunteți și pentru ce. Restabiliți-vă obiectivele!

Pe lângă planificarea programului de mers, acum, ca șofer, e necesară planificarea și organizarea meselor. Unora le-a fost foarte greu să se adapteze, pentru că obișnuiau să mănânce la restaurante tip autoservire sau sandvișuri, pe care le găseau cu ușurință în magazinele benzinăriilor. Dar să ne amintim că, în criză, oamenii pot găsi cele mai inventive soluții, așa că, poate, vă descoperiți vreo pasiune, cine știe?

E necesar și de ajutor respectul pentru ceilalți colegi și față de cei cu care intrați în contact, prin purtarea măștii. În felul acesta, nu mai contribuiți la un stres în plus pentru celălalt și pentru voi, riscul de contagiune. La toți factorii stresori din acest job, să mai apară și frica de boală, nu este de dorit. Repetarea, la un moment dat, înseamnă obișnuință. Așa că regulile de distanțare socială, purtat mască, dezinfectant pentru mâini și suprafețe par să intre în rutina unui șofer.

Ce fac șoferii în pandemie?

O parte din șoferi se odihnește mai mult, o altă parte petrece mai mult timp gătind pentru mai multe zile, unii merg la cumpărături, alții, depinde unde sunt parcați, merg să alerge, să facă mișcare – conform regulilor din țara respectivă, sau se uită la filme, se joacă, citesc, comunică, prin video-call, cu familia, prietenii.

Când totul va fi bine, să ne amintim perioada aceasta și ce anume am învățat din ea. Să apreciem mai mult libertatea de mișcare și să profităm de tot ceea ce putem face în timpul liber, ca șoferi.

Întotdeauna, fă rai din ce ai, pentru a-ți păstra sănătatea psihică!

Andreea GHEORGHE

psiholog specializat în psihologia transporturilor

gheorghe.andreeaioana@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.