Spotlight Festival București 2016

Aflat la a doua ediție, Spotlight Festival, organizat de către ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a coborât pe străzile Capitalei, între 5 și 8 mai, lumina și culoarea, prin instalații și creații ale unor artiști internaționali consacrați. Festivalul Internațional al Luminii 2016 a stat sub semnul candidaturii pentru Capitala Culturală Europeană 2021.

Dopă ce, anul trecut, prima ediție a acestul festival s-a înscris în contextul Anului Internațional al Luminii, organizatorii au decis să repete această experiență și în 2016, cu intenția de a o transforma într-o adevărată tradiție. Calea Victoriei, între Biblioteca Centrală Univestitară și Piața Națiunile Unite, s-a transformat, după cum subliniau organizatorii, într-o adevărată expoziție în aer liber.

Instalațiile de artă, video mapping, iluminatul arhitectural și proiecțiile au făcut deliciul bucureștenilor, care au luat cu asalt în număr extrem de mare această arteră, devenită pietonală pentru 4 seri, între orele 8:30 și 23:00, în ciuda amenințărilor unei vremi pline de capricii.

Deschiderea oficială a fost marcată de un extraordinar show susținut de Lords of Lighning (Marea Britanie), precum și de un concert Zoli Toth Project, care nu s-au mai repetat în celelalte zile ale festivalului.

În afară de clădirile de pe Calea Victoriei, au mai beneficiat, în cadrul festivalului, de iluminare arhitecturală statuia Leul, Foișorul de Foc și Liceul Gheorghe Șincai.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, câteva interesante repere ale acestei ediții Festivalului Spotlight București.

Fantastic Planet

Fantastic Planet (AU) – un gigant gonflabil, în genunchi în fața BCU, inspirat din coproducția franco-cehă „Planeta fantastică”, din 1973, în care ființele umane viețuiau într-o lume specială alături de uriași (mai mult sau mai puțin) prietenoși.

Celestial Outcome

Celestial Outcome (RO) – Un adevărat planetariu, proiectat pe o perdea translucidă, pe laterala Muzeului Național de Artă, care arată celor prezenți mișcarea planetelor și dezvăluie tainele galaxiilor.

Drawn in Light

Drawn in Light (NL) – Instalație formată din șapte elemente grafice ale căror mișcări modifică în permanență perspectivele și dezvăluie privitorilor noi sensuri.

Light Striker

Light Striker (RO) – Palatul Telefoanelor – un ciocan de bâlci uriaș al timpurilor noastre, forța loviturii fiind măsurată în numărul de etaje care se iluminează. Iat fațada hotelului Novotel a reprezentat un suport perfect pentru un video mapping, realizat de către Les Ateliers Nomad (RO), participanții din rândul publicului putând controla formele, culorile și efectele speciale ale proiecțiilor.

Hikarinoki

Hikarinoki (FR) – Un arbore construit din materiale reciclabile, instalație care a debutat în 2009 la Festivalul luminilor din Lyon.

Rainbow Street

Rainbow Street – Palatul CEC și Muzeul Național de Istorie a României au fost traversate pe parcursul celor patru zile, de un uriaș curcubeu, spre deliciul publicului.

Embodimento

Embodimento (RO) – Proiecție care reprezintă, de fapt, o interacțiune între dans, artă vizuală și arhitectură, coregrafia și iluziile vizuale împletindu-se într-un tot unitar, pentru un rezultat spectaculos.

Text și foto: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.