STADIONUL “LIA MANOLIU” la concurenta cu… Casa Poporului

Stadionul National „Lia Manoliu“ va fi inclus in circuitul turistic bucurestean, la concurenta cu vestita Casa a Poporului si cu alte obiective culturale importante. Va fi una dintre cele mai moderne arene sportive din lume, cu vizibilitate maxima pentru fiecare spectator, cu ecrane imense pe un cub instalat in mijlocul cupolei si cu scaune vopsite in culorile nationale. Lucrarile de modernizare se incheie la sfarsitul acestui an, dar cupola si gazonul vor fi gata in primavara lui 2011, insa nu e nicio graba, finala Europa League programata sa se organizeze aici va avea loc in 2012.

In prezent, lucrarile de modernizare a Stadionu lui National „Lia Manoliu“ sunt finalizate pe trei sferturi, dar specialistii si autoritatile locale vorbesc deja despre finisaje. Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, decizia finala va fi luata luna aceasta, tinandu-se cont de raportul calitate-pret, singura parte asupra careia s-a cazut de acord fiind conceptul de culoare al arenei sportive. Cel mai probabil, zugraveala stadionului va fi in rosu, spatiile comerciale in negru grafit, balustradele vor fi zincate, iar celelalte constructii vor fi „in beton transparent“.

Ce va ramane batut in cuie este ca scaunele din interiorul stadionului vor avea culorile steagului national, cromatica urmand a fi nuantata. „Se mizeaza pe efectul cromatic plecand de la culorile nationale, mai ales ca, atunci cand se va vizita, nu va fi plin“, a anuntat Mac Popescu, rectorul Facultatii de Arhitectura „Ion Mincu“ si seful proiectului pe partea de arhitectura.

Tot el a spus, in timpul vizitei efectuate pe santier la inceputul lunii mai, impreuna cu edilul-sef al Capitalei, ca arena sportiva va putea fi vizitata de turisti. „Stadionul National va intra intr-un circuit turistic si se va vizita ca si Casa Poporului“, a precizat Mac Popescu.

La vizita de la „Lia Manoliu“ au mai participat presedintele FRF, Mircea Sandu, si directorul-general al FRF, Ionut Lupescu.

Gata in decembrie 2010, dar fara cupola si gazon

„Lucrarile de construire ale stadionului vor fi finalizate conform graficului, pana la sfarsitul anului 2010, in prezent acesta fiind realizat peste 75%. Urmeaza ca, in luna martie a anului viitor, sa se inceapa instalarea cupolei, care va dura cel putin o luna“, a spus Sorin Oprescu. Ultimul detaliu tehnic al constructiei, acoperisul rabatabil, nu a fost prevazut in proiectul initial, astfel ca acest accesoriu a scumpit proiectul cu 16 milioane de euro. Aceasta investitie va fi, insa, amortizata in cinci ani, deoarece acoperisul va permite folosirea arenei si in perioada de iarna, astfel ca se vor putea organiza 15-20 de evenimente pe an.

Acoperisul va fi dintr-un material transparent – un tip de panza foarte rezistenta – si alcatuit din doua bucati. Astfel, in caz de intemperii, tavanul se va putea uni in 15 minute protejand gazonul. Cu o suprafata de 9.000 mp, acoperisul va avea cu 1.000 mp mai mult decat cel existent pe Commerzbank Arena din Frankfurt, acolo unde aceasta tehnica a fost experimentata in premiera si de unde Sorin Oprescu s-a inspirat in timpul unei vizite la inceputul acestui an. In concluzie, edilul-sef vrea o copie fidela la Bucuresti a acestui stadion.

Arena sportiva are sase niveluri in partea de vest si trei in cea estica, pentru care au fost necesari 100.000 de metri cubi de beton, circa 3.000 de muncitori fiind angajati pentru a lucra aproape non-stop la suprafata construita de circa 108.000 mp.

Arena va gazdui finala Europa League din 2012

Federatia Romana de Fotbal spera ca noul stadion sa poata gazdui in 2011-2012 o finala de Cupa Europeana, dupa transformarea fostului „23 August“ intr-o arena de cinci stele. Dar, pentru ca Stadionul National de fotbal este destinat, in special, meciurilor Nationalei, lui Mircea Sandu i-a revenit misiunea de a-i gasi Romaniei un adversar puternic pentru meciul de inaugurare. „Suntem in discutii cu cateva echipe nationale puternice, pentru primul meci de fotbal de pe acest stadion“, a spus Sandu, fara a preciza, insa, cu cine negociaza. Totodata, el a spus ca pregateste o candidatura a Romaniei pentru Euro 2024. „Avem acest stadion, se construieste unul la fel de modern la Cluj, probabil se vor mai construi si altele, asa ca putem candida pentru organizarea Campionatului European din 2024“, a precizat Sandu.

Stadionul Lia Manoliu va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori, din care 20.000 vor fi la tribuna intai, 40 de loje de lux pentru VIP-uri, dotate la standarde occidentale, precum si 3.500 de locuri pentru oficialitati. Etajul unu va fi destinat lojelor pentru oaspetii de onoare, iar etajul doi cuprinde inelul necesar circulatiei pentru spectatorii care ajung la balconul stadionului, acesta urmand a avea o capacitate de 35.450 de locuri. Fiecare spectator va avea o vizibilitate 100% din orice unghi, sistemul de iluminat si sistemul acustic urmand sa fie integrat pentru fiecare loc din tribune. In mijlocul cupolei care va acoperi stadionul va exista un cub cu patru fatete de cate 40 de metri patrati fiecare, pe care vor fi transmise pentru spectatori toate manifestarile. Intrarea pe Stadionul „Lia Manoliu“ se va face simultan prin 94 cai de acces.

Parcare cu 3.000 de locuri

In paralel cu constructia stadionului, s-au inceput studiile de fezabilitate pentru realizarea unei parcari in zona adiacenta arenei sportive, dar si pentru amenajarea peisagistica. „Luand in calcul faptul ca, in acest moment, proiectul este inaintat in executie, ne pregatim pentru o licitatie care sa cuprinda refacerea infrastructurii din jurul arenei si ridicarea unei parcari de minim 3.000 de locuri, in locul statiei de beton din incinta“, ne-a declarat Bogdan Hreapca, directorul de investitii din Primaria Capitalei.

Totodata, specialistii in transporturi din departamentul de specialitate aflat in Primaria Capitalei au intocmit studiul de circulatie aferent zonei stadionului, pentru afluirea si defluirea masinilor cu care se va ajunge la competitiile sportive sau la concertele de muzica.

In jurul arenei sportive, vor fi amenajate spatii comerciale care vor putea fi folosite tot timpul anului. Municipalitatea pregateste deja o licitatie pentru concesiunea lucrarilor si serviciilor necesare administrarii stadionului si amenajarii spatiilor comerciale din jurul arenei. „Pentru buna desfasurare a activitatilor de pe stadion – atunci cand acesta va fi operational – suntem in pregatirea unei licitatii in concesiune de lucrari si servicii pentru operarea stadionului si amenajarea spatiilor comerciale din jurul arenei. In acest fel, stadionul va capata un aspect functional nu numai in situatiile de activitate pe arena, ci si in viata de zi cu zi, iar datorita amenajarii peisagistice si comerciale se va forma un pol de atractie si recreere pentru bucuresteni“, ne-a precizat Hreapca.

Oprescu: „Avem bani pana in august, restul pune Guvernul“

Municipalitatea Bucurestilor a alocat bani pentru finantarea lucrarilor la stadion pana la sfarsitul lunii august, dupa care „vor intra in efectivitate banii Guvernului“. „Speram ca, in acest an, Guvernul sa-si sustina obligatia financiara fata de aceasta investitie si sa aloce suma de minimum 190 milioane de lei pentru finalizarea proiectului“, a spus Oprescu. Anul trecut, s-a lucrat intens la partea de infrastructura si suprastructura, valoarea lucrarii decontate fiind de aproape 192 de milioane de lei.

Valoarea totala a contractului este de 502 milioane de lei. Din 2008 pana in prezent, s-au decontat in jur de 282 de milioane de lei, reprezentand aproape 56% din valoarea contractului, din punctul de vedere al Primariei municipiului Bucuresti neexistand intarzieri de plati. Bugetul alocat de primarie in 2010 este de 146 de milioane de lei. Potrivit directorului investitiei din Primaria Capitalei, Bogdan Hreapca, suma totala necesara in prezent pentru finalizarea stadionului este de 220 de milioane de lei.

Fisa tehnica

– Capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori (din care 20.000 de locuri vor fi la tribuna I).

– Cai de acces pietonale si auto, sali de conferinte si restaurante.

– Pentru confortul spectatorilor, tribunele vor fi acoperite cu o membrana usoara, intinsa, sustinuta de un sistem de cabluri dispuse radial.

– Va avea doua subsoluri unde sunt amenajate locurile de parcare, spatiile tehnice si cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor si reprezentantilor presei, precum si accesul fotbalistilor.

– La parter, unde sunt spatiile destinate lojelor, se va face si accesul spectatorilor.

– Etajul I este destinat lojelor pentru oaspetii de onoare.

– Etajul II cuprinde inelul necesar circulatiei pentru spectatorii care acceseaza balconul stadionului si care va avea o capacitate de 35.450 locuri.

Istoricul proiectului

– Lucrarile de reabilitare si de modernizare a Stadionului National „Lia Manoliu“ se deruleaza in baza contractului de executie nr. 3556, incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti si Asocierea Max Bogl Germania si Astaldi Italia, semnat in data de 19 aprilie 2007.

– In prima etapa a proiectului de investitii, din anul 2007 si pana la jumatatea lui 2008, s-au executat lucrari de organizare de santier, de demolare a vechiului stadion, precum si proiectarea aferenta noului stadion.

– Incepand cu anul 2008, au demarat lucrarile de infrastructura a stadionului, insa au fost intarziate din cauza unor probleme tehnice aparute la terenul de fundare al stadionului. Concret, a fost necesara o suprainaltare a intregului amplasament cu circa 1,5 m, deoarece cresterea nivelului panzei freatice era mai mare decat cea prezentata in studiile geo initiale, fapt ce putea duce la inundarea terenului de jos intr-un timp relativ scurt, de aproximativ 20 de ani.

– In cursul anului 2008, s-au decontat lucrari in valoare de aproximativ 11 milioane de lei.

– In anul 2009, s-a lucrat intens la partea de infrastructura si suprastructura, valoarea lucrarilor decontate fiind de aproximativ 192 milioane de lei.

– Tot in anul 2009, au fost semnate doua acte aditionale, primul pentru a evidentia lucrarile suplimentare aparute ca urmare a suprainaltarii terenului de joc si al doilea pentru aplicarea HCGMB nr. 234/2008, care prevede acoperirea retractabila a terenului de joc. In urma semnarii celor doua acte aditionale, valoarea totala a contractului a ajuns la 502 milioane lei.

– Totodata, prin actul aditional nr. 3, s-a prelungit si termenul de finalizare a lucrarilor, pana la sfarsitul anului 2010.

– In iarna 2009 – 2010, constructorul a solicitat o suspendare a lucrarilor de executie, din cauza conditiilor meteo nefavorabile (temperaturi sub zero grade Celsius pe o perioada de timp prelungita).

– Lucrarile de construire ale stadionului vor fi finalizate conform graficului pana la sfarsitul anului 2010, in momentul de fata acesta fiind realizat in proportie de 75%.

– Totodata, au inceput lucrarile de instalatii si finisaje.

– In privinta arhitecturii constructiei, a fost prezentat si insusit de PMB conceptul de culoare a fatadelor, tribunelor si zonelor de circulatie, acesta fiind unul inovator, spectaculos.

– Avand in vedere ca actul aditional nr. 3 prevede reproiectarea si realizarea unei noi structuri de acoperire a stadionului, incluzand acoperirea retractabila a terenului de joc, realizarea integrala a stadionului este estimata a se finaliza in primul trimestru al anului urmator.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.