STILL RX 20: Electrizează-ți afacerea!

Specialistul în intralogistică STILL a lansat, la sfârșitul lunii ianuarie, în cadrul unui show cu adevărat… electrizant, o nouă versiune a best-seller-ului său electric, RX 20. Înnoit în proporție de 80%, modelul este mai compact, oferă o ergonomie îmbunătățită și un nivel superior de confort al operatorului, o capacitate optimă, un grad mai mare de precizie și o putere mare de transbordare. Pe scurt, un model care îți „electrizează” afacerea, pentru a o face mai eficientă din toate punctele de vedere.

„Cu noul stivuitor electric din seria RX 20, stabilim un nou punct de referință pe piață și facem dovada modului în care puterea de transbordare optimă și gradul ridicat de disponibilitate pot fi obținute prin interacțiunea perfectă a tuturor caracteristicilor de utilaj relevante. În prezent, oferim deja clienților noștri eficiența necesară pentru provocările de mâine”, explică Thomas A. Fischer, Director Distribuție, Marketing și Service (CSO) la STILL GmbH.

„În același timp, am acordat atenție costurilor de exploatare mici pentru componente și, în consecință, am stabilit noi puncte de referință referitoare la valoarea totală a deținerii (Total Cost of Ownership – TCO)”.

Pentru orice (electro)aplicație

Noua serie RX 20 este alcătuită dintr-un total de 13 tipuri de utilaje – inclusiv șapte stivuitoare cu trei roți și șase stivuitoare cu patru roți – și este proiectată pentru încărcături de 1,4 până la 2 t, cu un centru de greutate al sarcinii de 500 mm.

Aparatele multifuncționale inteligente sunt ideale pentru utilizarea mixtă în interior și la exterior și pentru transportul de mărfuri cu o viteză maximă de deplasare de 20 km/h, rapid și în siguranță, chiar și pe distanțe mai lungi. RX 20 face dovada capacității sale chiar și atunci când se stivuiesc paleți pe rafturi aflate la înălțime. De exemplu, RX 20-16L ridică o sarcină de 1,6 t cu o viteză maximă de ridicare de 0,53 m/s la o înălțime de până la 7.900 mm.

Pachetul de energie eficient a fost conceput pentru o varietate de aplicații și este prima alegere în cazul în care la utilizările în două sau trei schimburi, cum ar fi logistica, ingineria mecanică, industria automobilelor, industria chimică, industria cauciucului și materialelor plastice, precum și în comerțul de produse alimentare.

Datorită modului constructiv extrem de compact, modelul este foarte potrivit pentru aplicațiile unde este nevoie de lățimi mici ale culoarului de lucru, cum ar fi în sectorul de băuturi și materiale de construcții, în zona preliminară a depozitului în timpul încărcării și descărcării camioanelor, containerelor și a rafturilor drive-in, precum și în depozitele monobloc.

(electro)Puternic și performant

Utilajul are un modul de tracțiune complet nou, în care sunt integrate două motoare de tracțiune trifazate, care nu necesită întreținere, cu răcire activată și o nouă generație de convertizoare. Acest lucru nu numai că asigură o performanță ridicată, dar și o mai bună capacitate de urcare în rampă.

De asemenea, tracțiunea față oferă modelului RX 20 o performanță excelentă. În funcție de capacitatea portantă nominală, stivuitorul se poate deplasa în rampe cu gradient de maxim 20 %, la sarcină maximă. Au fost îmbunătățite accelerația, capacitatea de deplasare, vitezele de ridicare, precum și frânarea electrică (inversarea). Astfel, utilajele sunt mult mai agile decât predecesoarele lor.

Clientul poate alege între cea mai bună eficiență energetică sau putere de transbordare ridicată prin apăsarea unui buton. În fiecare program de deplasare, viteza, accelerația și frânarea electrică pot fi setate când se schimbă direcția de deplasare.

(electro)Manevrabil și compact

STILL a pus în practică cerința de lățime a culoarului de lucru și înălțime liberă de trecere minime cu un loc de muncă mărit la maxim. Pentru clienții care au nevoie de utilaje ultra-compacte, cu capacități portante de 1,4 sau 1,6 t, RX 20-14C și RX 20-16C, foarte ușor de manevrat, reprezintă alegerea perfectă.

La stivuitoarele cu patru roți, o punte oscilantă mixtă îmbunătățește lățimile culoarului de lucru. Comparativ cu predecesorul său, stivuitoarele cu trei roți au până la 29 mm, iar stivuitoarele cu patru roți au o lățime a culoarului de lucru mai mică de 171 mm.

Noile RX 20 au, deja, o înălțime standard de 2.035 mm, adecvată pentru utilizarea de containere. În cazul aplicațiilor cu viteze foarte mici la trecerea prin porți sau vagoane de marfă, utilajul este disponibil și pentru o înălțime a plafonului de protecție de numai 1.949 mm.

Un nou concept de baterie

Conceptul nou de baterie asigură un domeniu de aplicare vast și disponibilitate maximă. Stivuitoarele electrice de 48 V cu șasiu standard pot, acum, să accepte bateriile de 625 Ah în circuitul A sau B, permițând operatorului să utilizeze în continuare bateriile existente și, în funcție de profilul aplicației, să profite de beneficiile oferite de fiecare baterie. STILL realizează variația ridicată a bateriei prin compartimentul dublu, care este, până în prezent, unic pe piață.

Datorită acestui compartiment dublu, clientul este pregătit pentru viitor, pentru utilizarea unor tehnologii noi, ca de exemplu bateriile litiu-ion.

Cu o baterie Li-Ion (49 kWh), RX 20 are cel mai vast domeniu de aplicabilitate din clasa sa. Clientul poate comuta între bateriile plumb-acid și Li-Ion, după cum este necesar. Ca și în cazul modelelor anterioare, și la modelul RX 20 bateria poate fi ușor și rapid înlocuită, cu ajutorul unui cărucior de ridicare, acest lucru fiind un factor de succes. Nu există deplasări la și de la stația centrală de încărcare. Timpul câștigat poate fi folosit pentru o muncă productivă.

Vizibilitate (electro)perfectă și ergonomie

STILL a optimizat designul și a combinat, în mod inteligent, puterea de ridicare cu vizibilitatea optimă prin catarg. Profilele de catarg, rezistente la încovoiere și răsucire, asigură o manipulare sigură și rapidă a sarcinii, chiar și în cazul încărcăturilor grele, cu capacități portante reziduale mai mari. RX 20 oferă o vedere excepțională asupra încărcăturii, nu numai la nivelul catargului teleloop, ci, în special, la nivelul catargului triplu. În plus, plafonul de protecție al operatorului a fost proiectat pentru vizibilitate optimă.

Locul de muncă al RX 20 oferă șoferului multă libertate de mișcare. Acest lucru începe cu urcarea fără efort, prin intermediul unei trepte de mari dimensiuni. Înălțimea spațiului pentru picioare este coborâtă cu aproximativ 60 mm, iar locul de muncă al operatorului este cu 50 mm mai jos. Înălțimea cabinei din interior a fost mărită cu 16 mm, oferind chiar și operatorilor înalți mai multă libertate a capului. Un mâner de prindere mai mare, o mușama cauciucată anti-alunecare și o margine de treaptă aderentă îmbunătățesc siguranța la urcare și coborâre.

Spațiul pentru picioare este foarte generos și, de asemenea, în jurul pedalelor, STILL a acordat atenție unui spațiu liber mai mare, astfel încât operarea este sigură chiar și cu încălțăminte de siguranță de uz profesional voluminoasă. Pedalele sunt la înălțime mică și aproape la aceeași înălțime pentru a reduce la minim mișcarea piciorului la momentul operării pedalelor.

Precizia îmbunătățește siguranța

STILL EASY Control, o unitate de afișare și operare complet nouă, acționează ca un centru de securitate și comunicații. Afișajul color complet grafic, cu reglare automată a luminozității, este protejat cu o folie anti-zgârieturi. Operatorul vede dintr-o singură privire nu doar toți parametrii utilajului, cum ar fi viteza de deplasare, unghiul de înclinare, starea bateriei, consumul de energie etc., ci, datorită unei comenzi cu meniu și unor butoane preferate, acesta poate accesa direct programele de conducere și de ridicare, afișajul cu timpul de funcționare rămas pentru baterie și multe alte funcții – chiar și cu mănuși de lucru. Un indicator de al direcției de deplasare de pe afișaj îmbunătățește puterea de transbordare și siguranța.

Numeroasele funcții de asistență, ca de exemplu afișarea stării de stabilitate pe afișaj, precum și reducerea vitezei când suportul pentru furci este ridicat, nu numai că îmbunătățesc siguranța, dar contribuie și la manevrarea precisă a încărcăturii, care îmbunătățește și mai mult puterea de transbordare. La RX 20 sunt utilizate și funcții de asistență familiare, cum ar fi Curve Speed Control, care adaptează în mod automat viteza în curbe la unghiul de direcție.

Povestea unui produs

Ce înseamnă, de fapt, să dezvolți un nou produs sau să îmbunătățești fundamental unul deja existent? Toată lumea vorbește despre investiții, despre cifre, despre timp. Dar care sunt resursele implicate? Cum se desfășoară, propriu-zis, acest proces? Ce eforturi presupune? Despre acest lucru ne-au povestit Alexander Wünsch și Jürgen Wrusch, directori de produs în cadrul STILL.

Astfel, am aflat că dezvoltarea produsului pornește de la cerințele clienților, recoltate de către o echipă de 15 ingineri, alături de managementul de produs. „Am abordat clienți diferiți, din domenii diferite, pentru a delimita cât mai precis aceste cerințe, i-am întrebat unde se situează acum, unde se văd peste câțiva ani, care le sunt procesele, apoi ce anume putem optimiza împreună și cum anume ar trebui să arate un nou produs”, povestește Alexander Wünsch. „Apoi, discutăm cu diferite departamente, cum ar fi cel de piese de schimb, sau cu tehnicienii de service și cu cei din departamentul de producție. Este posibil ca aceștia să aibă o viziune diferită, atât asupra produsului, cât și asupra necesităților clienților. Astfel, toată lumea contribuie la dezvoltarea produsului.”

Peste 100 de clienți intervievați

La rândul său, Jürgen Wrusch, subliniază că în recoltarea cerințelor sunt implicați peste 100 de clienți. După conturarea produsului, se merge mai departe, împreună cu 10-20 dintre aceștia, din diferite industrii, cu diferite aplicații, pe diferite piețe din diferite țări. Apoi începe proiectarea produsului. Se realizează studii de concept, cu ajutorul inginerilor proiectanți, apoi sunt implicate, pas cu pas, și alte departamente în acest proces. Astfel, echipa devine din ce în ce mai mare.

„Următorul pas este dezvoltarea primului prototip, pentru a ne face o idee în legătură cu modul în care va arăta vehiculul, cum stă la capitolul ergonomie etc, menținându-se contactul permanent cu clienții, pentru a obține o evaluare și un feed-back în legătură cu aceste dezvoltări. Prototipul este testat în mod extensiv; este supus la teste de anduranță in-house, cu operatori proprii, care se concentrează pe fiecare aspect nou implementat. De asemenea, construim o serie limitată pentru clienții – cheie, din domenii speciale, aplicații dificile sau care necesită o mișcare rapidă. Primim foarte mult feed-back, în urma căruia încercăm să implementăm sugestiile acestor clienți. Urmează realizarea unei pre-serii, în care sunt testate procesele liniei de producție, după care urmează producția de masă”, subliniază Alexander Wünsch.

Provocarea: cerințele contradictorii

Jürgen Wrusch adaugă că „în topul cerințelor din partea clienților se află ergonomia, siguranța, dar și raza de întoarcere, manevrabilitatea echipamentelor și, cea mai importantă dintre ele, flexibilitatea. În ultima vreme, se manifestă tot mai mult o tendință de concentrare pe managementul energiei, al bateriilor, dar și pe flexibilitate. Clienții își fac planuri pentru viitor, doresc să mute echipamentele dintr-un depozit într-altul sau dintr-o facilitate de producție într-alta. Acest aspect se manifestă din ce în ce mai mult.”

Cei doi manageri de produs sunt de părere că una dintre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat a fost legată de cerințele contradictorii, de exemplu ca echipamentul să fie manevrabil și să aibă, în același timp, un compartiment mai mare destinat bateriilor, sau să fie puternic, dar și economic în același timp.

„Un alt aspect interesant este echilibrul dintre menținerea elementelor deja foarte apreciate la vechiului model și adoptarea unor inovații pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale clienților. Dar în privința noului model, cred că am păstrat 20% dintre vechile elemente. Se numește tot RX 20, dar, pentru noi, este, de fapt, RX 20.1”, a arătat Alexander Wünsch.

În ceea ce privește comercializarea RX 20, „cu acest produs, dorim să abordăm o piață largă, toate domeniile de activitate, de la automotive, la industria chimică, alimente etc. Deci, a trebuit să avem în vedere o gamă largă de versiuni, adaptate mai multor tipuri de aplicații. Echipa de vânzări se focalizează pe a le explica clienților noile beneficii de care se pot bucura o dată cu noul model. Practic, abordarea trece de la cât de bun este produsul, către cât de bun poate deveni clientul folosind acest produs, concentrându-ne pe faptul că, acum, nu trebuie să mai facă niciun compromis, putând obține exact produsul de care are nevoie, până la nivel de detaliu”, a încheiat Jürgen Wrusch.

Raluca MIHĂILESCU

Hamburg, Germania

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.