STILL RXE 10-16C. Performanță în cele mai mici spații

Noul STILL RXE 10-16C își face loc pentru orice manevre strânse și operațiuni dificile, la încărcarea și descărcarea camioanelor, containerelor sau pe culoare înguste. Modelul este cel mai „proaspăt” în rândul stivuitoarelor electrice cu furcă de la producătorul din Hamburg și e un gigant în ceea ce privește compactitatea și performanța. În plus, succesorul legendarului STILL RX 50, unul dintre cele mai bine vândute stivuitoare electrice din clasa sa, impresionează cu numeroase caracteristici de siguranță.

De fapt, noul STILL RXE 10-16C oferă un raport extrem de echilibrat între confortul la condus, manevrabilitate și siguranță. Datorită dimensiunilor sale compacte și direcției foarte sensibile, stivuitorul cu trei roți este extrem de eficient și manevrabil, în cele mai înguste spații. Acest lucru îl face prima alegere pentru mutat încărcături ce cântăresc până la 1,6 tone, cu cerințe minime de spațiu. Cu o înălțime de puțin sub doi metri și o lățime mai mică de un metru, echipamentul mic și compact trece în siguranță prin orice ușă – de exemplu, la descărcarea containerelor și camioanelor – sau chiar prin culoare foarte înguste, în depozit.

Dar nimeni nu trebuie să îi subestimeze performanța. „În ciuda dimensiunilor compacte, RXE 10-16C ridică o jumătate de tonă, la o înălțime de aproape șapte metri, fără niciun efort. Este o realizare foarte impresionantă pentru un stivuitor mic. O poate face datorită centrului de greutate deosebit de jos și designului foarte rigid al catargului de ridicare”, subliniază Jürgen Wrusch, expert produse pentru stivuitoare electrice la STILL GmbH.

Dinamic pe pistă, sigur în curbă

STILL RXE 10-16C nu este doar deosebit de manevrabil. Cu o viteză maximă de 12,5 km/h încărcat, este și destul de rapid pe distanțe lungi, în depozit. Pentru a nu se pierde pentru niciun moment din dinamica sa electrizantă de deplasare, din motive de siguranță, este echipat standard cu funcția de asistență pentru controlul vitezei în curbe (Curve Speed Control). Reglarea automată a vitezei în curbe îl menține în siguranță pe pistă în orice moment – chiar și în curbele oarecum mai strânse. În plus, catargul deosebit de subțire și barele plafonului de protecție optimizate pentru vizibilitate oferă operatorului o vedere optimă de jur împrejur, putând, astfel, identifica persoane sau obiecte din raza de acțiune a stivuitorului.

Siguranța maximă în timpul muncii este garantată și de celelalte opțiuni configurabile individual – de la indicatorul de direcție, la iluminatul de siguranță Safety Light 4Plus, indicatorul înălțimii de ridicare, asistentul de stabilitate sau detectarea suprasarcinii. „Nu am făcut compromisuri în ceea ce privește caracteristicile de siguranță, nici măcar cu cel mai mic reprezentant al familiei noastre de stivuitoare electrice. Cu numeroasele sisteme de asistență a operatorilor, dintre care unele sunt disponibile ca opțiuni, RXE 10-16C prezintă o siguranță la fel de mare ca și membrii mai mari ai familiei de stivuitoare electrice STILL”, explică Dyrk Draenkow, manager de produs pentru stivuitoare electrice și sisteme energetice.

În conformitate cu tradiția familiei

Nu numai sistemele de asistență, ci și conceptul uniform de operare al familiei de stivuitoare electrice cu furcă RX a fost transferat la noul RXE 10-16C. Potrivit lui Jürgen Wrusch, „oricine este deja familiarizat cu alte echipamente din familia RX se va înțelege foarte bine și cu cel mai mic, imediat. Urmând tradiția familiei, a moștenit de la frații săi mai mari spațiul confortabil și ergonomic pentru operator, conceptul inovator de operare și computerul inteligent de la bord – STILL Easy Control – care afișează clar toate informațiile relevante și funcțiile de performanță.”

Este un avantaj pe care operatorii îl vor aprecia, cu siguranță. Operatorii pot trece cu ușurință de la un model de stivuitor la altul, deoarece sunt deja familiarizați cu modul de funcționare, fără a mai fi nevoie să se obișnuiască cu el. De exemplu, cu funcțiile de control care pot fi selectate individual – multi-manetă, mini-manetă, fingertip sau Joystick 4Plus – care asigură un confort maxim la conducere, în cazul seriilor RXE 10-16C, RX 20 și RX 60 de stivuitoare electrice cu furcă. Sau beneficiază de confortul oferit de spațiul generos pentru picioare, lung de 44 de centimetri. Există suficient spațiu pentru încălțăminte de siguranță până la mărimea 45.

Mult mai multă putere a sistemului de transmisie

Noul stivuitor își obține dinamica de la o unitate de curent alternativ trifazată, poziționată pe roțile din spate, cu tehnologie de 24 de volți, care este la fel de eficientă chiar și cu cerințe mici de întreținere și se bazează pe conceptul de acționare sau pe componentele de acționare ale stivuitorului FM-X cu operare la mare înălțime. Un avantaj major al noului sistem de transmisie: lanțul de direcție cu întreținere intensivă a fost înlocuit cu o direcție hidraulică cu roată dințată, în care un motor hidraulic de direcție conduce roata motoare prin intermediul unei roți dințate. A fost regândită și greutatea pe spate. Acum oferă mai mult spațiu pentru sistemul electric, inclusiv pentru comanda de acționare.

Pentru RXE 10-16C alimentat cu baterii plumb-acid, accesul la încărcare este foarte ușor, de deasupra. Dacă trebuie schimbată bateria, se poate face – ca la RX 50 – din lateral, prin intermediul unui stivuitor cu platformă opțională cu role interne și externe. Orice baterii plumb-acid existente de la RX 50 pot fi utilizate în continuare în noul RXE. Trebuie doar să schimbați fișa bateriei la o versiune de 320 A. Desigur, RXE 10-16C este disponibil și cu o opțiune Li-Ion Ready, cu acces integrat la încărcare rapidă. Prin urmare, o baterie Li-Ion de la STILL poate fi montată ulterior fără probleme.

„Cu gama sa largă de opțiuni și sisteme de asistență, noul STILL RXE 10-16C este mult mai mult decât un upgrade atractiv. Confortul și siguranța sporite îl fac un ajutor perfect și foarte versatil pentru furnizorii de servicii logistice, în aprovizionarea în producție sau în depozitele centrale ale comercianților cu amănuntul. La urma urmei, noul-venit compact a dovedit deja un lucru: RXE 10-16C încape – întotdeauna”, rezumă managerul de produs Dyrk Draenkow de la STILL.

adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.