Suisuri si coborasuri

Conform sondajului de piata in domeniul expeditiilor de marfuri realizat in fiecare luna de Danske Markets Equities, Compania de analiza a Danske Bank (Banca Daneza), denumit Indexul European de Expeditii (European Freight Forwarding Index), luna octombrie a marcat o incetinire a evolutiei, in conditiile in care toata lumea, pe piata, se astepta la o crestere accentuata. Deviatia a fost cauzata in special de domeniile rutier si aerian. Estimarile pentru urmatoarea perioada sunt mai putin optimiste, dar acest lucru se explica si prin tendintele de sezonalitate normale pentru luna noiembrie.

 

Astfel, indexul a scazut de la 68 in septembrie, la 64 in octombrie, ramanand, totusi, peste 50, ceea ce marcheaza o crestere a pietei, desi mai lenta decat era de anticipat in urma cu o luna. Este de remarcat faptul ca, in ultima vreme, situatia reala a pietei se „razvrateste“ impotriva estimarilor, volumele crescand mai accentuat decat previziunile in urma cu o luna, acum incetinindu-si ritmul, cand toata lumea credea intr-o evolutie mai accelerata. Fapt care dovedeste nu neaparat o instabilitate a pietei, ci un oarecare grad de impredictibilitate normal avand in vedere faptul ca lumea se afla inca in recuperari dupa o criza care inca isi mai arata coltii pe ici, pe colo.

Daca pentru luna octombrie se anticipa un index de 75, estimarile pentru noiembrie apreciaza o valoare de 71, iar pentru decembrie, deja un 63. Dar ramane de vazut, specialistii fiind de parere ca nu exista motive de ingrijorare decat in conditiile in care indexul pe noiembrie va scadea sub 55. Ceea ce este greu de crezut.

La nivel de state si regiuni, se pare ca o scadere semnificativa a indexului (deci o incetinire accentuata a cresterii) a fost inregistrata in Finlanda (de la 74 la 62), in Norvegia (de la 75 la 54) si in Elvetia (de la 65 la 50). Europa de Est a inregistrat o crestere (de la 61 la 65), Benelux a crescut de la 46 la 50, marcand o stagnare a volumelor, daca acum o luna scadeau. Indexul german a scazut si el, de la 78 la 68. Din punctul de vedere al cresterilor, se pare ca Suedia sta cel mai bine, cu un index in septembrie de 82 si o valoare de 83 in octombrie.

Cum se calculeaza

Studiul, la care participa mari operatori europeni din domeniul expeditiei de marfuri, se canalizeaza pe doua intrebari principale. Prima dintre ele se refera la volumele de marfuri operate in mod curent, comparativ cu ultimele doua luni, cu ajustarile necesare sezoniere (mai reduse, la acelasi nivel, mai mari). Cea de-a doua intrebare vizeaza asteptarile in privinta volumelor operate in urmatoarele doua luni, si in acest caz, cu ajustarile sezoniere necesare (mai putin, la fel, mai mult). Raspunsurile au fost traduse de specialistii danezi intr-un indice a carui valoare variaza intre 0 si 100, cu valorile peste 50 indicand o crestere marcata de companiile participante.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.