Începând de la 20 august 2025, toate camioanele folosite în curse internaționale, în UE, trebuie echipate cu tahograf inteligent de a doua generație. Până atunci, trebuie retroechipate și camioanele mai noi, dotate, inițial, cu tahograf inteligent de primă generație (înmatriculate prima dată între 15 iunie 2019 și 31 iulie 2023).
Conform datelor furnizate de RAR în a doua parte a anului trecut, până la 19 august 2025, aproximativ 18.000 de camioane românești, echipate cu tahograf inteligent 1 și folosite preponderent în transportul internațional, trebuie să treacă la un dispozitiv inteligent de a doua generație.
Va fi a doua etapă a cursei pentru retroechipare, care a debutat cu vehiculele mai vechi, echipate, inițial, cu tahograf analogic sau digital neinteligent. Atunci, aproximativ 24.000 de vehicule ar fi trebuit să facă schimbarea de tahografe, dar realitatea este că multe dintre acestea au fost trecute la transportul național, pentru a se păstra „avantajele” dispozitivelor mai vechi.
Și, dacă am învățat ceva din prima etapă, acel lucru este că probabilitatea unei amânări a termenului de retroechipare este, practic, zero. Și asta pentru că transportatorii din Vest, mult mai puțin dependenți de cursele internaționale decât cei români, își vor retroechipa la timp flota eligibilă, iar această problemă va deveni minoră, în ochii Comisiei Europene. Astfel, ca și la prima etapă, transportatorii români pot spera, maximum, la o perioadă de grație de două luni, în care să nu se dea amenzi.
Amenzi, cu grație
Pentru prima etapă de retroechipare, care trebuia încheiată la 31 decembrie 2024, statele europene au acordat, la propunerea DG MOVE, o perioadă de grație de două luni. Astfel, până la 28 februarie 2025, statele UE se angajau să facă doar o campanie de informare, în privința obligativității retrochipării, în care să nu se emită amenzi. La acord au aderat inclusiv Danemarca, singura țară care nu a fost de acord cu amânarea, dar și state din afara UE, precum Elveția și Marea Britanie.
Și totuși, din cauza oficializării greoaie a deciziilor, autorități de control din diverse țări s-au făcut că nu au auzit de perioada de grație și au amendat transportatorii care foloseau camioane cu tahografe neconforme. Inclusiv companii din România au primit astfel de amenzi, preponderent în țările estice, care s-au opus cel mai mult Pachetului de Mobilitate.
Avantajele Smart 2
Inițial, retroechiparea cu tahograf inteligent de a doua generație aduce cheltuieli pentru companiile de transport, dar, pe termen lung, noul dispozitiv promite eficientizarea operațiunilor. Mari avantaje pentru șoferi sunt înregistrarea automată a trecerii frontierelor și ușurarea introducerii manuale a datelor, ambele generatoare de economii de timp. De asemenea, datorită comunicării de la distanță cu antenele DSRC ale autorităților de control, șoferii care respectă regulile nu se vor mai teme, în viitor, că vor putea fi opriți, în trafic, pentru un control de rutină.
Și cardurile șoferilor ar trebui schimbate
Conform unui sondaj al UNTRR, aproape 17% dintre companiile care folosesc, deja, tahograful Smart 2 au declarat că au întâmpinat probleme cu noile dispozitive. Majoritatea acestora reprezintă incompatibilități cu cardurile mai vechi ale șoferilor, versiune G2V1. De altfel, pentru o funcționare 100% corectă, și cardurile șoferilor trebuie înlocuite cu unele noi, G2V2. De exemplu, deși tahograful inteligent 2 memorează automat trecerea granițelor, nu același lucru se întâmplă și în memoria cardurilor G2V1. Șoferii trebuie să fie atenți ca, la solicitarea preschimbării cardului vechi, cel nou să fie emis pe o perioadă de 5 ani, nu doar până la data de expirare a celui vechi.
Cât costă și cât durează retroechiparea
Ofertele actuale pentru tahograful inteligent de a doua generație se situează în jurul a 1.000-1.200 de euro, pentru un vehicul. Atenție la ofertele mai bune, deoarece kitul de instalare poate să nu cuprindă toate echipamentele necesare. Indiferent dacă retroechiparea se face în România sau străinătate, companiile trebuie să își facă programarea din timp. De exemplu, în țară, se pot instala maxim 360 de tahografe Smart 2 concomitent, în toate atelierele autorizate. Durata instalării nu este, nici ea, de neglijat: între 3 și 5 ore. Astfel, într-o singură zi, un atelier poate retroechipa doar câteva vehicule.
Amenzi mari
Începând de la 20 august 2025, camioanele fără tahograf inteligent de a doua generație vor mai putea circula regulamentar doar în țară sau în afara UE, de exemplu, spre Moldova sau Ucraina. Dacă vor să meargă în Turcia, camioanele vor putea călători legal doar cu feribotul, nu și prin Bulgaria. Totuși, dacă vor face transporturi în UE cu astfel de camioane, companiile riscă amenzi, încă din prima țară tranzitată. Țările UE au anunțat diferite penalități pentru utilizarea unui tahograf neconform, care merg de la câteva mii, până la 30.000 de euro.
Tahograf inteligent și pentru Ucraina
În luna ianuarie, UE și Ucraina au ajuns la un acord privind recunoașterea tahografelor inteligente ca metodă pentru verificarea Acordului de Transport Rutier dintre cele două țări. Decizia permite folosirea tahografelor inteligente pentru camioanele care operează între UE și Ucraina, dar, deocamdată, nu există o obligație. De exemplu, vehiculele înmatriculate în UE, echipate cu un tahograf digital neinteligent, pot continua să opereze curse în Ucraina, conform acordului.
Control la 56 zile, și la național
O altă noutate legată de tahografe este că, de la 31 decembrie 2024, perioada de control pentru înregistrările tahografului s-a dublat, de la 28 la 56 de zile. Cel mai probabil, extinderea fusese cerută pentru a se putea controla mai eficient întoarcerea camionului în țara de înmatriculare, la maximum 8 săptămâni. Totuși, deși revenirea camioanelor a fost anulată de Curtea de Justiție a UE, extinderea perioadei de control rămâne în vigoare și, mai mult, ea se aplică și la transportul național.
În practică, totul este o formalitate, deoarece actualele carduri au o memorie de câteva luni. Astfel, singura problemă reală este că probabilitatea găsirii unei nereguli este mai mare. De asemenea, companiile au obligativitatea de a descărca datele din tahografe, în continuare, la maximum 28 de zile.
Declararea încărcărilor și descărcărilor
O altă necesitate, pentru companii, este și instruirea șoferilor pentru utilizarea noilor tahografe, care dispun de funcții suplimentare, precum declararea operațiunilor de încărcare și descărcare. Înregistrarea manuală a perioadelor în care camionul staționează pentru încărcare și descărcare este obligatorie, de la 21 august 2023, iar multe companii românești au primit, deja, amenzi pe această speță. Este de așteptat ca aceste controale să se generalizeze, după 20 august, când toate camioanele folosite în curse internaționale vor fi echipate cu tahografe inteligente de a doua generație.
Întoarecerea camioanelor, abandonată
O veste bună pentru companiile de transport din România este că autoritățile europene nu intenționează să reia demersurile pentru reintroducerea regulii privind revenirea camioanelor în țara de origine, la perioade de maximum 8 săptămâni. Noul comisar european pentru Transporturi, grecul Apostolos Tzitzikostas, a declarat, în urma unei interpelări venite din partea unor europarlamentari, că nu intenționează să reinstaureze regula anulată. Deci, cel puțin pentru acest mandat al Comisiei Europene, reîntoarcerea camioanelor este exclusă.
În luna octombrie a anului trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat această prevedere din Pachetul de Mobilitate, motivând, printre altele, rezultatele unui studiu privind efectul de mediu negativ al întoarcerii camioanelor.
TI2 și sub 3,5 tone
În perspectivă, și vehiculele cu masă maximă mai mare de 2,5 tone, folosite pentru transport internațional, vor trebui echipate cu tahograf inteligent 2, până la 1 iulie 2026. În special companiile de transporturi expres, cu zeci de astfel de vehicule în flotă, vor fi afectate de această măsură. Pentru rezolvarea problemei, companiile au la dispoziție mai multe strategii: retroechiparea vehiculelor mai vechi, înlocuirea vehiculelor cu altele noi, echipate din fabrică cu tahograf, trecerea la operațiuni cu vehicule mai mari, cu sarcină utilă superioară, dar și folosirea de vehicule sub 2,5 tone, scutite de la obligația echipării cu tahograf.
Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro