TARIFELE in cadere libera

Cum arata piata constructiilor civile din punctul de vedere al unei firme de profil cu 20 de angajati, am incercat sa aflam de la Adrian Branescu, directorul general Canyon Construct, care sustine ca, daca ai bani si teren, nu poti gasi un moment mai prielnic decat acesta pentru constructia unui imobil.

„Pretul fierului s-a redus cu 60%, iar betonul si caramida sunt cu 20% mai ieftine. La rosu, putem construi cu 190-200 euro/mp, in conditiile in care anul trecut o faceam cu 270 euro/mp. La casele de 200 mp, deja putem vorbi, astfel, de o reducere de 15.000 euro“, a afirmat Adrian Branescu, precizand ca reducerile de tarif raman semnificative si atunci cand vorbim de imobile la cheie, chiar daca unele preturi ale materialelor de finisaj s-au majorat (tinand cont de faptul ca sunt din import). „In prezent, in cazul caselor la cheie, tarifele variaza intre 330 si 370 euro/mp, in timp ce anul trecut erau cu aproximativ 120-150 euro mai mari“. Cu toate acestea insa, interesul ramane scazut, in mare parte din cauza innaspririi conditiilor de creditare. „Nu am semnat in acest an pentru nici un proiect (lucru care nu mi s-a mai intamplat pana acum), dar observ ca, in ultimul timp, a crescut ponderea celor care se intereseaza de proiecte“, a apreciat directorul general Canyon Construct. El a adaugat ca multi dintre clientii care l-au contractat au solicitat tarife care se situeaza sub costuri. „Clientii probabil cauta oferte mult mai ieftine si ies pacaliti in final, pentru ca nici o firma serioasa nu poate cobori sub o anumita limita. Eu am doua masini in leasing, un Ford Transit cu bena si o Dacia Logan break. Am doi soferi angajati, doi ingineri, am cheltuieli pe care trebuie sa le acopar, chiar daca reprezint o firma mica. Sunt in total peste 20 de angajati. Unele firme vehiculeaza preturi imposibile. De exemplu, la rosu, in loc de 180-200, oferteaza cu 140-150 euro/mp. Merg pe pacaleala. Iau un avans substantial, incep constructia si la etaj se opresc si spun ca nu mai pot construi, pleaca si lasa casa asa. Pretul la manopera a scazut, de asemenea, foarte mult. Sunt echipe intoarse din strainatate pentru ca nu mai au de lucru acolo si practica tarife foarte mici. In plus, sunt oameni disponibilizati din alte domenii, care se pricep si care revin in constructii. Tinand cont de telefoanele pe care le-am primit pana acum, stiu ca pot contracta lejer, daca am nevoie, 100 de oameni, cu care am colaborat de-a lungul timpului si care nu au lucrari in prezent. Anul trecut, nu gaseai nici un muncitor capabil si cereau niste preturi fantastice. Acum, aproape ca si-au injumatatit tariful manoperei“, a explicat Adrian Branescu.

Doar personalul de baza ramane

Directorul general Canyon Construct a aratat ca, in 2008, a avut cel mai mult 70 de persoane sub contract, dar cel mai bine a mers din punctul de vedere al comenzilor in anul 2007, cand a primit 110 cereri concrete si a realizat 30 de case. „E mai bine ca nu am luat mai multe lucrari, pentru ca trebuia sa ma extind, sa mai cumpar masini, sa mai angajez 3 ingineri, pe care acum ar fi trebuit sa ii dau afara“, a subliniat el. In prezent, compania are in lucru un bloc in Vitan, de 6 nivele, pe care clientul il construieste pentru inchiriere si care se va finaliza in luna septembrie. „Cu angajatii pe care ii am, fac fata anul acesta. Am renuntat, in schimb, la colaboratorii externi. Vara trecuta, lucram jumatate cu angajati stabili, jumatate cu colaboratori. Utilajele mi le-am cumparat in 2007-2008, cand am investit in aceasta directie 35.000 euro. La camioneta, mai am 5 luni de leasing. Am masina de tencuit si de gletuit, dar materialul necesar pentru aceste echipamente este special si costa mai mult decat cel utilizat atunci cand operatiunile se fac manual. Cand am avut mai multe case, am folosit masina de tencuit, pentru ca, in trei zile, e gata o casa, la care se adauga inca doua zile pentru gletuit. Practic, intr-o saptamana, faci ce faceai intr-o luna fara masini. Acum, nemaifiind lucrari, imi las muncitorii de baza sa lucreze manual, pentru ca, daca termina repede, ii trimit acasa. De asemenea, am elemente de sustinere pentru placi – popi metalici, am placi de tego refolosibile pentru cofraje, bormasini, lasere performante, reflectoare pentru finisaje. Daca am nevoie de macarale sau alte utilaje, le inchiriez cu tot cu operator“, a aratat Adrian Branescu. El a observat ca au scazut preturile si la inchiriere. „Anul trecut, macaraua mobila era 11 milioane lei vechi pentru o lucrare, care nu tinea mai mult de doua ore, iar acum e pe undeva pe la 6 milioane. Si ei au luat probabil macaralele in leasing si trebuie sa le inchirieze ca sa aiba cu ce plati ratele. Multi dau inapoi utilajele, pentru ca nu mai pot plati“.

Terenurile sunt inca scumpe

„La preturile actuale, este pacat sa nu construiesti. Poate ca, daca se mai deblocheaza creditele, incepe sa se miste piata. Cei care vroiau sa faca o mica dezvoltare, nu o mai fac. Numai cei cu casele lor proprii merg inainte“, a afirmat Adrian Branescu. El a subliniat insa ca preturile terenurilor mai trebuie sa scada. „Din cauza terenului, in orice punct al Bucurestiului, nu merita sa incepi sa construiesti apartamente in acest moment. Pentru a putea vinde, cu un apartament nou, trebuie sa ataci nivelul de pret al unuia vechi. Profitul pe apartament este de 5-7.000 euro, pana in 10.000. E un risc fantastic, tinand cont de cuantumul investitiei. La preturile actuale ale terenului, marja de profit e de circa 10% din pretul de constructie. Anul trecut, marja de profit era de 150%. Chiar daca era exagerat, undeva la 20% tot trebuie sa ai pentru a merita dezvoltarea“.

Directorul general Canyon Construct apreciaza ca, din vara, lucrurile vor merge mai bine, iar firma va putea semna contracte noi. „Mai mult ca oricand acum sunt importante recomandarile, asa ca nu imi permit sa gresesc sau sa nu fac lucrari de calitate“, a concluzionat Adrian Branescu.

– Adrian Branescu, directorul general Canyon Construct:

„M-au contactat echipe de muncitori din Bistrita, Vaslui, Maramures, Deva si Timisoara. Sunt meseriasi buni, de care anul trecut ma rugam sa-i contractez. Acum, s-a inversat situatia“.

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.