TE AFLI ÎNTRE CEI ELIGIBILI? Schema de ajutor pentru IMM

Ordonanța de Urgență 130/2020 a fost publicată, în 6 august, în Monitorul Oficial. Actul normativ creează cadrul pentru acordarea de ajutoare din fonduri europene în valoare totală de 1 miliard de euro, vizate fiind persoanele fizice autorizate, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii. Transporturile de marfă sau persoane, precum și companiile care realizează servicii anexe în domeniu sau de depozitare, se află între sectoarele eligibile.

Afacerile eligibile pot beneficia, conform OUG 130, de fonduri nerambursabile, iar companiile din domeniile de transport sau logistică au două opțiuni, în acest context.

Prima, granturile pentru capital de lucru (măsura 2) se acordă pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, fiind raportate la situațiile financiare depuse pentru exercițiul financiar 2019. Astfel, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri, aferentă anului 2019, cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 de euro, valoarea grantului se stabilește în proporție de 15% din cifra de afaceri, dar nu poate depăși suma de 150.000 euro. În cazul grupurilor, ajutorul poate ajunge până la 250.000 de euro.

Pentru finanțarea capitalului de lucru, au fost alocate 350 de milioane de euro.

Roxana Mircea, managing partner REI Grup (companie specializată în proiecte de investiții pe fonduri europene nerambursabile și pe scheme de ajutor de stat), ne-a explicat condițiile de eligibilitate. „Solicitanții trebuie să dețină un certificat de urgență, care se poate obține între 1 august și 15 septembrie, să poată asigura o cofinanțare de 15%, să fi înregistrat profit în unul din ultimii doi ani și să mențină activitatea operațională timp de șase luni. Sunt eligibile cheltuieli cu plata datoriilor către buget, chirii, stocuri de materii prime, achiziția de obiecte de inventar și mijloace fixe, echipamente de protecție medicală.”

Pe lângă granturile privind capitalul de lucru, OUG 130 stabilește alocarea a 550 de milioane de euro pentru investiții în zona IMM.

Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors

„Suma maximă variază între 50.000 și 200.000 euro/proiect, iar pentru a putea fi eligibilă compania trebuie să înregistreze cel puțin 1 an de activitate și profit, să asigure menținerea activității curente pe o perioadă de minim 3 ani de la finalizarea implementării proiectului și să asigure cofinanțare de 15% din valoarea acestuia. Pentru a obține însă un punctaj maxim cofinanțarea ar trebui să fie mai mare. De asemenea, se mai punctează cu 10 puncte, dacă domeniul de activitate figurează cu sold negativ în balanța comercială a României, precum și solicitarea unui grant, triplul profitului pe 2019”, a explicat Roxana Mircea. Ea a precizat că sunt eligibile cheltuieli cu achiziții de clădiri, construire, dotare cu echipamente, mobilier, cheltuieli de promovare, participare la târguri, achiziție software, servicii de consultanță și proiectare etc. „Companiile din domeniul transporturilor își pot achiziționa, de exemplu, mijloace de transport persoane sau mărfuri, pe această măsură, dar trebuie să țină cont că pot fi eligibile atât pentru una dintre cele două măsuri, cât și pentru ambele. În cazul în care dorește să acceseze această zonă de finanțare, managementul trebuie să definească nevoile firmei și să ceară oferte pentru a stabili bugetul necesar. Termenele se derulează rapid”, a concluzionat reprezentantul REI Grup.

Iată datele principale:

  • deschidere sesiune depunere proiecte: septembrie
  • închidere sesiune depunere proiecte: octombrie
  • semnare contracte de finanțare: până la 31 decembrie.

Domenii de activitate eligibile în cadrul măsurilor 2 – „Grant pentru capital de lucru“ și 3 – „Grant pentru investiții în activități productive“

  1. TRANSPORTURI TERESTRE ȘI TRANSPORTURI PRIN CONDUCTE

4910 Transporturi interurbane de călători pe calea ferată

4920 Transporturi de marfă pe calea ferată

4931 Transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători

4932 Transporturi cu taxiuri

4939 Alte transporturi terestre de călători n.c.a.

4941 Transporturi rutiere de mărfuri

4942 Servicii de mutare

  1. DEPOZITARE ȘI ACTIVITĂȚI AUXILIARE PENTRU TRANSPORTURI

5210 Depozitări

5221 Activități de servicii anexe pentru transporturi terestre

5222 Activități de servicii anexe transporturilor pe apă

5223 Activități de servicii anexe transporturilor aeriene

5224 Manipulări

5229 Alte activități anexe transporturilor

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.