Topul Firmelor din București 2020, online

Cea de a XXVII-a ediție a Topului Firmelor din București a fost organizată online, anul acesta, în plină criză pandemică și economică. Cifra de afaceri cumulată a companiilor premiate depășește 89,6 miliarde de euro, în creștere cu 15,5% față de ediția precedentă, potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB).

Laureații au fost stabiliți în baza unei metodologii severe și complexe. Au fost luați în calcul indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și capitalului angajat, calculați în baza a 16 elemente extrase din situațiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanțelor și ONRC.

7.267 premiate, din 50.133 eligibile

Din totalul de 134.059 de firme cu sediul social în Capitală care au depus bilanțul aferent anului 2019, un număr de 50.133 (37,4%) au îndeplinit criteriile de eligibilitate, iar Camera bucureșteană a premiat 7.267 (14,5%), care reprezintă 5,4% din totalul firmelor cu bilanțul aferent anului trecut depus.

Pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate sunt în servicii (2.529 de firme, 35% din total), comerț (2.003 companii, 28%) și industrie (1.505 firme, 21% din total). O pondere de 6% le revine sectoarelor construcții (437) și cercetare, dezvoltare și high-tech (404), iar 3% – turismului (249) și 2% (140) – agriculturii, silviculturii și pescuitului.

În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

Cele 7.267 de firme aflate în Top, cu 2% mai multe față de anul precedent, au realizat o cifră de afaceri cumulată de 89,6 miliarde de euro, în creștere cu 15,5% față de ediția 2019 și un profit din exploatare de 8,1 miliarde de euro, cu 10,7% mai mare. În cadrul acestor companii, lucrează 563.496 de salariați, în creștere cu 4,1% față de ediția precedentă.

22,4% din firmele active din România sunt în Capitală

Laureații fac parte din cea mai dinamică și importantă comunitate de afaceri a țării. Cu o rată a șomajului de doar 1,24%, față de 3,26% la nivel național, Capitala concentrează 22,4% din firmele active din România, aproximativ 21% din totalul salariaților țării, aproape 30% din suprafața de vânzare și din desfacerile cu amănuntul, 18% din valoarea exporturilor românești și 31% din cea a importurilor și circa 60% din activitatea de cercetare științifică a țării.

„Poate mai mult ca niciodată, avem nevoie de povești de succes, care trec dincolo de cifre și indicatori seci, fie că e vorba despre afaceri de familie care au crescut organic, de idei care au prins viață în anii studenției sau de proiecte considerate nebunești, atunci când au fost expuse pentru prima dată. Toate ne dau putere să mergem mai departe. Să spunem: da, se poate! Au mai făcut-o și alții! Pot și eu!”, a declarat Costică T. Mustață, președintele CCIB.

„În acest an greu, de criză sanitară, viața economică merge înainte și felicit CCIB că a găsit tăria de a-i felicita pe premianți. Felicitări! De dumneavoastră avem nevoie și de miile de antreprenori care să tragă economia înainte”, a transmis ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Vreau să vă asigur că, prin activitatea pe care o desfășurăm, suntem cel mai important lobby-ist pentru mediul de afaceri în fața decidentului politic. Nu o să vă dezamăgim. Vă doresc să fiți optimiști și prudenți, cred că prudența e cel mai important lucru, în această perioadă, deși câteodată, în business, se spune că cel mai mare risc e să nu îți iei niciun risc”, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, în mesajul transmis.

În București, activează 104.000 de firme cu capital străin (44% din totalul consemnat la nivel național), cu un capital social subscris cumulat de 25,1 miliarde de euro, respectiv 54% din totalul capitalului social subscris la nivel național de societățile cu participare străină la capital.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.