Transport public de tip metropolitan, în București și Ilfov

Toate liniile de transport în comun din București și Ilfov au devenit de tip metropolitan, de la 1 august, funcționând sub o politică tarifară unică, integrată cu cea a metroului.

Prin această măsură, călătoria cu autobuze ale liniilor regionale, care era restricționată la limita administrativă a Capitalei, poate fi continuată până în centrul metropolei, în toată rețeaua de transport, cu o singură validare.

Decizia a fost luată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), care a modificat, astfel, sistemul de transport din întreaga regiune și a dispus eliminarea diferențelor dintre liniile urbane, regionale și expres.

Litere eliminate din indicativele autobuzelor

TPBI a eliminat literele din indicativele autobuzelor, care au, acum, un format din trei cifre, prima arătând că este vorba fie despre o linie fostă urbană (cele care încep cu 1, 2 sau 3), fie fostă regională (cifra 4), fie fostă expres (cifra 7) sau linii navetă cu caracter temporar (cele care încep cu cifra 6).

Totodată, prin introducerea conceptului de călătorie orară, li se oferă călătorilor posibilitatea transbordărilor multiple, în același interval de timp, cu un singur titlu de călătorie putând fi schimbat modul de transport de suprafață cu cel subteran, fără costuri suplimentare. „În acest mod, am corectat situațiile în care un călător era nevoit să valideze două călătorii pentru o cursă scurtă, deoarece tranzita un capăt de linie”, precizează TPBI.

3 lei, 90 min. cu STB, STV, Ecotrans STCM și Regio Serv

O călătorie de 90 de minute cu transportul în comun de suprafață costă, acum, 3 lei, față de 1,3 lei. Sunt titluri unice de călătorie pentru autobuzele, troleibuzele și tramvaiele Societății de Transport București (STB) și pentru cei trei operatori care activează în zona București-Ilfov: Serviciul de Transport Voluntari (STV), Ecotrans STCM și Regio Serv Transport. Abonamentele de 24 de ore și 72 de ore costă 8 lei, iar celelalte au următoarele prețuri: 80 de lei/o lună, 400 de lei/6 luni și 700 de lei/12 luni.

„Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea sunt exact 24 de ore, într-un interval de 72 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament «de zi» care, fiind achiziționat, de pildă la ora 18:00, era valabil doar 6 ore din acea zi”, explică reprezentanții TPBI.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Costul real al călătoriei este între 8 și 9 lei. Bucureștenii plătesc 3 lei, restul este subvenționat de municipalitate”.

5 lei, bilet comun cu metroul

Un bilet comun cu Metrorex costă 5 lei, preț în care intră accesul 90 de minute în rețeaua de suprafață și o călătorie cu metroul. Iată și prețul abonamentelor la transportul metropolitan integrat cu metroul: 14 lei/24 de ore, 140 de lei/o lună, 700 de lei/6 luni și 1.200 lei/12 luni.

Operatorii de transport (Metrorex, STB, STV, Ecotrans STCM și Regio Serv Transport) oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale, în caz de pierdere. Titularul se prezintă cu actul de identitate, iar abonamentul îi va fi emis din nou.

Cartelă săptămânală la Metrorex

O călătorie cu metroul s-a majorat de la 2,5 lei la 3 lei, iar Metrorex a introdus cartela săptămânală și abonamentul pe 6 luni. Noile prețuri ale titlurilor de călătorie: 6 lei/două călătorii, 25 de lei/ 10 călătorii, 8 lei/24 de ore, 20 lei/72 ore, 30 de lei/7 zile (săptămânal), 80 lei/o lună, 400 de lei/6 luni, 700 de lei/2 luni. „Publicul călător se poate deplasa pe toate cele 5 magistrale de metrou, (63 de stații și 77 km cale dublă), prin achitarea taxei de călătorie o singură dată. Transferul de pe o linie pe alta, indiferent de titlul de călătorie utilizat, se face fără taxe suplimentare și fără limitare în timp a călătoriei”, precizează Metrorex.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.