Trei autobuze Karsan e-ATAK, la Segarcea

Locuitorii din orașul Segarcea vor avea transportul asigurat, anul acesta, de trei autobuze electrice Karsan e-ATAK. Contractul de achiziție a fost semnat, la Primăria Segarcea, de primarul Nicolae Tutunaru și de directorul general al Anadolu Automobil Rom – importatorul mărcii Karsan – Magdalena Peșu.

Contractul, în valoare de 5,35 milioane de lei plus TVA, include și dotarea cu stații de încărcare pentru cele trei autobuze electrice, care vor deservi sistemul de transport public din oraș. Achiziția face parte din proiectul de investiții „Sistem integrat de mobilitate urbană durabilă în orașul Segarcea, județul Dolj: Amenajare piste de biciclete și infrastructură pietonală, modernizare cale rutieră pe care circulă transportul public, amenajare autobază și stații de autobuz”.

Autobuzele Karsan e-ATAK corespund celor mai moderne cerințe în domeniul transportului public de persoane. Sunt dotate cu motoare electrice și alimentate de acumulatori ce asigură o autonomie de până la 300 de kilometri, dintr-o singură încărcare. Pot transporta până la 52 de pasageri cumulat, pe scaune și în picioare. În plus, oferă locuri speciale destinate fotoliilor rulante și rampă de acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă.

Anadolu Automobil Rom, importatorul mărcii Karsan, este unul dintre cei mai activi jucători pe piața autobuzelor ecologice din România. Prin semnarea contractului de furnizare, Segarcea se alătură altor parteneri ai companiei care au ales transportul ecologic și sustenabil cu autobuze electrice, alături de alte orașe precum Suceava, Deva, Gura Humorului, Dej sau Mangalia, unde s-au livrat, sau urmează a fi livrate, autobuze electrice Karsan.

3 autobuze electrice SOR EBN 8, la Rovinari

Trei autobuze electrice SOR EBN 8 vor circula la Rovinari. Contractul, care cuprinde și cinci stații de încărcare, a fost semnat de primarul Filip Robert Dorin și de Magdalena Peșu, directorul general al Anadolu Automobil Rom, care este și importatorul SOR în România. Achiziția face parte din proiectul privind Dezvoltarea mobilității urbane din UAT Rovinari și UAT Drăguțești, prin modernizarea sistemului public de transport local.

Distanța de 15 km ce separă cele două localități va fi traversată ecologic, rapid și confortabil de autobuzele SOR EBN 8, iar încărcarea acestora este posibilă fie prin cele trei stații de încărcare lentă aferente fiecărui vehicul, fie prin stațiile de încărcare rapidă, care vor fi montate de către Anadolu Automobil Rom.

Valoarea totală a contractului este de 7,44 milioane lei, fără TVA, și include toate costurile de livrare și instalarea stațiilor de încărcare lentă și rapidă aferente. Cele trei autobuze au o garanție de 2 ani, iar bateriile acestora au o garanție de 4 ani. 

Autobuzul SOR EBN 8 oferă 16 locuri confortabile pe scaune, plus un spațiu dedicat pentru fotolii rulante necesare transportului persoanelor cu dizabilități locomotorii. Accesul în vehicul se face prin cele două uși laterale, din care cea din spate este dublă și prevăzută cu o rampă de acces fotolii rulante și cărucioare. 

Propulsia este asigurată de un motor electric asincron, răcit cu lichid, de 129 kW, iar capacitatea totală a acumulatorilor este de 172 kWh. Datorită consumului redus, autobuzul SOR EBN 8 poate parcurge până la 200 de kilometri cu un set de acumulatori încărcat.

SOR este un producător ceh de autobuze care se află la cea de-a treia generație de autobuze electrice, pe care le-a furnizat în mai multe țări europene, precum Cehia, Slovacia, Elveția sau Germania. În România, mai multe orașe beneficiază, deja, de avantajele utilizării autobuzelor electrice SOR.

Anadolu Automobil Rom este o companie românească înființată în 2006 ce are ca scop furnizarea, întreținerea și repararea autobuzelor. A furnizat peste 3.000 de vehicule de transport persoane la nivel național. 

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.