Turism ecumenic la pret de 15 lei cu autobuze RATB

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a lansat la inceputul lunii august 9 trasee turistice catre manastiri si obiective aflate in apropierea Bucurestiului, inclusiv catre Parcul Natural Comana, una dintre cele mai mari zone umede din Romania. Proiectul face parte dintr-un protocol incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, ce prevede promovarea zonelor turistice din jurul Capitalei.

Excursiile au loc sambata, duminica si de sarbatori, iar pretul unui bilet este de 15 lei. Persoanele care vor opta pentru acest gen de turism vor putea asista la slujbele religioase de la manastirile Caldarusani, Cernica, Pasarea, Balamuci, Ciorogarla. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sustine ca a dorit sa lanseze cat mai repede aceste rute, pentru a prinde sezonul cald. „Am avut in plan acest proiect inca de anul trecut, insa nu l-am putut pune in practica, in lipsa unui partener potrivit. Am gasit in RATB un partener prompt si care ne-a pus la dispozitie autobuzele cu care se merge in excursii. MDRT a pus la dispozitie informatii despre obiectivele turistice din Bucuresti si judetul Giurgiu si s-a implicat in promovarea acestor vizite. Este bine ca am reusit lansarea acestui parteneriat MDRT-RATB acum, astfel ca aceste trasee turistice sa poata fi vizitate chiar din aceasta vara. Este pentru prima data cand se realizeaza un asemenea proiect in Bucuresti si, dat fiind pretul mic al biletelor, ma astept ca aceasta initiativa sa se bucure de succes. Nu toata lumea isi permite o vacanta in toata regula, asa ca noile trasee turistice pot fi o alternativa foarte buna pentru cei fara posibilitati materiale“, a anuntat Udrea, la lansarea proiectului.

Un pas in promovarea imprejurimilor Bucurestiului

Destul de putin promovate la noi, salba de manastiri si de obiective turistice din diverse localitati din jurul Capitalei reprezinta destinatia perfecta si pentru bucurestenii care doresc sa fuga pentru o zi din aglomeratia metropolei, sustine ministrul Turismului. „E un prim pas pe care il facem pe ideea promovarii turistice a Bucurestiului si a zonelor apropiate, dar nu ne vom opri aici, pentru ca eu chiar cred ca Bucurestiul si imprejurimile au un potential turistic ce merita fructificat“, a precizat Udrea.

Sunt excursii de o zi sau doua, care vizeaza obiective de interes national. Pentru inceput, cursele RATB circula spre aceste destinatii la sfarsit de saptamana si in sarbatorile religioase, dar, pe masura ce exigentele si cerintele publicului calator vor creste, acest proiect se va dezvolta, a anuntat Adrian Crit, director general al RATB. „Am facut un prim pas pentru dezvoltarea transportului public urban. Intentionam sa extindem aceste curse si in timpul saptamanii. Turistii primesc informatii legate de obiectivele turistice pe ecrane LCD, ce sunt instalate in mijloacele de transport, dar promovarea acestor rute se face si prin ghiduri disponibile la casele de bilete“, a precizat seful regiei de transport public.

Functionarii publici, fara gratuitate in autobuz

Consilierii generali au anulat acordarea de abonamente gratuite pe mijloacele de transport de suprafata functionarilor publici din Bucuresti. Numarul beneficiarilor acestei facilitati se cifra, potrivit primarului general Sorin Oprescu, la circa 12.000 de legitimatii de calatorie.

Potrivit hotararii CGMB adoptate luna trecuta, consiliile locale ale celor sase sectoare ale Capitalei pot decide acordarea de gratuitati pe transportul public de suprafata pentru personalul propriu numai cu conditia suportarii din bugetul propriu a costurilor aferente, ce vor fi decontate de Regia Autonoma de Transport Bucuresti. Pentru angajatii Primariei Capitalei, aparatul municipalitatii va hotari care dintre acestia vor avea dreptul la gratuitate pe mijloacele RATB. Astfel, directiile de specialitate din cadrul PMB vor stabili care sunt angajatii care vor beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport in comun de suprafata. Prin neacordarea de abonamente gratuite functionarilor din primarii, se va economisi aproape 1 milion de lei.

O „gaura neagra“

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, serviciul de transport public de persoane este una dintre cele mai dificile sarcini pentru orice municipalitate. „Transportul urban este esential pentru functionalitatea orasului si pentru dezvoltarea lui, cu atat mai mult cu cat, in marile metropole ale lumii, unde fenomenul aglomerarii a crescut enorm, acesta devine din ce in ce mai mult una dintre solutiile viabile de ameliorare si rezolvare a acestei probleme. Din pacate, ca si la RADET, RATB-ul este a doua gaura neagra a bugetului local, deoarece si aici avem deficiente de gestiune a resurselor umane, financiare si materiale si inca multe disfunctionalitati, care ne situeaza departe de standardele de calitate. Si tot din pacate, parghiile de interventie si control ale Primarului General asupra acestei activitati sunt mult limitate, deoarece regia de transport este direct subordonata Consiliului General al Municipiului Bucuresti, care si-a numit membri in Consiliul de Administratie al RATB si, ca atare, decide asupra soartei acesteia“, sustine Sorin Oprescu.

Cu toate acestea, responsabilitatea fata de cetatenii care l-au ales il obliga, practic, sa se implice in optimizarea si eficientizarea activitatii de transport.

„Am fost preocupat sa asigur in bugetul orasului acel nivel de subventie care sa fie suportul financiar pentru mentinerea tarifelor la niveluri rezonabile si acceptabile pentru populatie, dar si a functionarii Regiei. Acordam in continuare o atentie deosebita unor categorii sociale, in subventionarea costurilor calatoriilor, cum sunt pensionarii, elevii, studentii. Totodata, prin lucrarile efectuate de Primaria Generala la nivelul infrastructurii stradale, am cautat sa asiguram conditiile normale de rulaj pentru mijloacele de transport ale RATB. Ne preocupa in mod permanent imbunatatirea parcului de tramvaie, autobuze si troleibuze, fiind in negociere pentru obtinerea unor credite BEI si BERD pentru achizitionare de tramvaie, troleibuze si autobuze. Vizam sa sustinem RATB, inclusiv in coproductia de material rulant, cu firme de prestigiu internationale, care sa permita atat cresterea performantelor tehnologice ale vehiculelor utilizate, cat si realizarea de venituri proprii pentru sustinerea complexei activitati pe care o desfasoara“, ne-a declarat primarul general.

Orarul curselor turistice

Cele 9 linii de autobuze fac legatura intre Bucuresti si zonele turistice prin terminalele Piata Presei Libere, Str. Sf. Vineri si Ghencea. Iata orarul complet al curselor RATB pe traseele turistice:

 T1. Terminalul Ghencea (plecare la ora 8.30) Ghencea – Piata Presei Libere – Manastirea Caldarusani – Manastirea Balamuci. Pe retur, plecarea de la Manastirea Balamuci este la ora 14.30.

 T2. Terminalul Piata Sf. Vineri (plecare la ora 8.40) – Terminalul Piata Presei Libere – Manastirea Caldarusani – Manastirea Balamuci. Pe retur, plecarea de la Manastirea Balamuci este la ora 14.20.

 T3. Terminalul Ghencea (plecare la ora 8.40) – Piata Sfanta Vineri – Granitul – Manastirea Cernica – Manastirea Pasarea. Pe retur, plecarea de la Manastirea Pasarea este la ora 15.00.

 T4. Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.40) – Terminalul Piata Sf. Vineri – Granitul – Manastirea Cernica – Manastirea Pasarea. Pe retur, plecarea de la Manastirea Pasarea este la ora 15.10.

 T5. Terminalul Piata Sfanta Vineri (plecare la ora 8.45) – Terminalul Ghencea – Manastirea Ciorogarla. Pe retur, plecarea de la Manastirea Ciorogarla este la ora 15.10.

 T6. Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.40) – Terminalul Ghencea – Manastirea Ciorogarla. Pe retur, plecarea de la Manastirea Ciorogarla este la ora 15.20.

 T7. Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.30) – Terminalul Ghencea – Biserica Adormirea Maicii Domnului din Calugareni – Biserica Sf. Ilie din Calugareni – Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti. Pe retur, plecarea de la Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti este la ora 15.00.

 T8. Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.40) – Terminalul Piata Sf. Vineri – Biserica Adormirea Maicii Domnului din Calugareni – Biserica Sf. Ilie din Calugareni – Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti. Pe retur, plecarea de la Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti este la ora 14.15.

 T9. Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.30) – Terminalul Ghencea – Biserica Sf. Gheorghe din Branistari – Parcul Natural Comana. Pe retur, plecarea de la Parcul Natural Comana este la ora 14.30.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.