Ultimul tren pentru SCOALA pe banii UE

Pana pe data de 31 martie 2010, statul roman ofera finantare nerambursabila companiilor din Romania pentru formare profesionala a propriilor angajati, prin Schema de ajutor de stat din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) – „Bani pentru formare profesionala“, prin care se subventioneaza costurile cu programele de formare profesionala (calificare/recalificare, specializare/perfectionare) pentru angajatii proprii ai intreprinderii.

Obiectivele generale ale acestui program vin sa imbunatateasca tranzitia de la scoala la viata activa a absolventilor, ajuta la dezvoltarea capacitatii intreprinderilor de a sprijini cresterea nivelului de calificare a angajatilor, creste nivelul de perfectionare, respectiv specializare al acestora si le ofera accesul si participarea la o formare profesionala continua, garantand astfel o buna functionalitate si dezvoltare a intreprinderii solicitante.

Aceasta schema de ajutor de stat se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, in toate cele 8 regiuni de dezvoltare. Pot cere ajutor de finantare intreprinderile ce activeaza in toate sectoarele economice, cu exceptia ajutoarelor care favorizeaza activitatile in domeniul prelucrarii si comercializarii produselor agricole, cele legate de exporturi sau conditionate de utilizarea preferentiala a produselor nationale fata de produsele importate.

Se acopera pana la 80%

Finantarea nerambursabila acopera partial costul total al proiectului de formare profesionala. In functie de tipul intreprinderii care solicita finantarea (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari), suma nerambursabila acoperita variaza de la 60% (intreprinderi mari) – 80% (intreprinderi mici). In functie de tipul de formare furnizat angajatilor, suma nerambursabila acopera 25% din totalul costurilor proiectului pentru formare specifica si 80% din totalul costurilor proiectului pentru formare generala.

Valoarea minima a unei cereri de finantare reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, iar plafonul maxim echivalentul in lei a 2.000.000 euro pentru 2 ani de zile consecutivi (incepand de la acordarea primului ajutor).

Cheltuielile eligibile

Finantarea nerambursabila se ofera pe baza unui proiect scris, care este depus online. Un proiect de formare profesionala presupune o descriere detaliata a nevoii de formare a angajatilor si a tipului de formare necesar. Formarea profesionala poate fi asigurata de un angajat al intreprinderii beneficiare sau de firme subcontractate ce ofera servicii de formare profesionala. In cazul subcontractarii, ajutorul financiar nerambursabil este de maxim 60% din totalul cheltuielilor eligibile.

In cadrul unui proiect de formare profesionala, pot fi acoperite urmatoarele costuri:

• costurile de personal ale formatorilor;

• salariile personalului implicat in managementul proiectului (manager de proiect, responsabil financiar, responsabil resurse umane);

• salariile participantilor la formare – pe durata participarii la formare;

• costurile de deplasare ale formatorilor si angajatilor la formare, inclusiv pentru cazare;

• alte cheltuieli curente, precum cele pentru materiale direct legate de proiect;

• amortizarea instrumentelor si echipamentelor, in masura in care acestea sunt utilizate exclusiv pentru proiectul de formare;

• servicii de indrumare si consiliere privind proiectul de formare;

• costuri indirecte generale – costuri de administratie;

• taxe de certificare a competentelor.

Definitii si exemple

Formare generala inseamna formare cu un continut care nu este aplicabil exclusiv sau preponderent postului actual sau viitor al angajatului in intreprindere, insa care ofera calificari ce pot fi transferate intr-o mare masura catre alte intreprinderi sau alte domenii de activitate. Formarea este considerata „generala“ daca, de exemplu, este organizata in comun de intreprinderi independente diferite sau daca este disponibila pentru angajati ai unor intreprinderi diferite. Este recunoscuta, certificata sau validata de autoritati sau organisme publice sau de alte organisme sau institutii carora un stat membru sau Comunitatea le-a acordat competentele necesare. De exemplu, formarea generala poate fi reprezentata de formarea personalului care ocupa pozitii de middle management, ce pot fi instruiti in cadrul unui program de Master of Bussiness Administration/Leadership/Project management sau angajati ce pot fi instruiti in module consecutive de Time Management, Project Management, Vanzari etc.

Formare specifica inseamna formare cu un continut aplicabil direct si principal postului actual sau viitor al angajatului in intreprindere si care ofera calificari ce nu pot fi transferate catre alte intreprinderi sau alte domenii de activitate sau care pot fi transferate numai intr-o masura limitata.

De exemplu, formarea specifica poate reprezenta instruirea personalului pentru obtinerea unei calificari necesare doar companiei in care lucreaza sau formarea personalului care ocupa pozitii specifice companiei. Angajatii care ocupa astfel de pozitii pot fi instruiti in cadrul unui program de specializare specific pozitiei pe care lucreaza, cum ar fi formarea salariatilor pentru a folosi o aplicatie IT din cadrul companiei.

Diana BERCEANU

www.bepa.ro

Diana Berceanu, managing partner si expert fonduri europene in cadrul BEPA Advisors, este o tanara antreprenoare cu experienta in realizarea si implementarea de proiecte cu finantare nerambursabila pentru dezvoltarea resurselor umane. Pentru mai multe informatii o puteti contacta la adresa de e-mail: office@bepa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.