Un prieten de la DGA te sfătuiește!

Pentru a fi un transportator de succes, care își desfășoară activitatea în deplină legalitate, trebuie să știi bine și ce drepturi și obligații ai în fața unui organ de control, precum și atribuțiile acestuia, pentru a evita eventuale situații neplăcute.

Comisar-șef de poliție Dan Moldoveanu

Vine în sprijinul tău și proaspăt adoptata Lege a prevenirii (nr. 270 /2017) care, din acest an, reglementează o serie de instrumente menite să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții în cadrul instituțiilor/autorităților publice, prevederi care vin atât în sprijinul celor au atribuții de constatare și aplicare a sancțiunilor, cât și al celorlalte categorii de personal.

Concret, prezenta lege temporizează aplicarea contravențiilor, oferind timp pentru corectarea neregulilor constatate, ba chiar și soluții, prin încheierea unui proces-verbal de constatare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului, la care se anexează un plan de remediere.

Totodată, actul normativ stabilește că autoritățile/instituțiile publice cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au obligația să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri și să aloce pe pagina de internet secțiuni special dedicate informării publice privind legislația în vigoare, referitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor, drepturile și obligațiile acestor autorități și instituții publice în desfășurarea activităților de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și drepturile și obligațiile persoanelor care sunt supuse acestor activități.

Dacă ai studiat aceste aspecte și îți sunt clare, atunci trebuie să te gândești și la alte aspecte speciale nedorite pe care le poți întâlni în practică, și anume atunci când persoana care efectuează control îți „oferă alte soluții” ce excedează prevederilor legale.

… despre mită

Principalele „greșeli” întâlnite în practică s-au regăsit în situațiile speciale când reprezentanții organelor de control au pretins mită pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu.

Codul de procedură penală oferă șansa celor care cunosc prevederile legale să se protejeze atunci când se află în proximitatea depășirii cadrului legal. În acest sens, pe lângă o gândire sănătoasă, telefonul inteligent poate să te ajute, atunci când îl poți folosi ca armă împotriva încălcării legii, prin simpla activare a funcției de înregistrare.

Articolul 139 alin. (3) prevede că „Înregistrările… efectuate de părți sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terții. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”.

În situația în care ești pus în fața săvârșirii unei infracțiuni de dare de mită, sunt două situații în care legea te protejează și nu vei fi pedepsit; astfel, atunci când ai fost constrâns să oferi mită și în situația sesizării faptei „mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”.

În cazul în care managerul din tine ia o decizie greșită în timp ce este verificat de organele de control, nu denunți fapta, pentru că nu cunoști prevederile legale sau nu vrei să le aplici, riști să obții un timp de meditație cuprins între 2 și 7 ani, dacă vei face obiectul cercetării sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sau oferite cu ocazia săvârșirii unei infracțiuni de corupție sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Atunci când ai în față o problemă de integritate, pentru a nu te abate de la „drumul tău”, te sfătuiesc să alegi opțiunea „sună un prieten” de la Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, care, 24 de ore din 24, te așteaptă la capătul liniei TelVerde anticorupție 0800.806.806, pentru a-ți oferi, gratuit, soluția ideală și legală.

Al tău prieten,

Dan MOLDOVEANU

Comisar-șef de poliție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.