Conform sondajului de piata in domeniul expeditiilor de marfuri realizat in fiecare luna de Danske Markets Equities, Compania de analiza a Danske Bank (Banca Daneza), denumit Indexul European de Expeditii (European Freight Forwarding Index), luna februarie 2010 a marcat o revenire semnificativa, fapt care confirma, daca mai era nevoie, ca piata este in revenire graduala, chiar daca nu spectaculoasa.
Dupa o incetinire a cresterii la sfarsitul anului trecut si in luna ianuarie a acestui an, indicele european de expeditie in privinta volumelor de marfuri a crescut la 58, in februarie, estimarile pentru martie fiind chiar mai optimiste, prevazand un indice de 68. Statisticile realizate de specialistii danezi indica un debut in forta al anului, un exemplu elocvent in acest sens fiind cresterea volumelor in domeniul transportului aerian comparativ cu luna decembrie (IATA: +24%), subliniata de statisticile individuale ale liniilor aeriene (Airfrance-KLM, Lufthansa, Cathay Pacific). Ca si pana acum, indicatorii macroeconomici la nivel international vin sa sustina aceasta tendinta. Specialistii danezi se asteapta ca volumele sa creasca pana in luna iunie, situatia pentru iulie si august fiind deocamdata incerta, existand riscul unei prelungiri a vacantelor si anul acesta. La nivelul tarilor participante la studiu, cresterea se arata a fi mai puternica de data aceasta in Benelux (indice 72 in februarie) si, din nou, Suedia (73). Conform graficelor publicate de catre Danske Markets Equities in cadrul Indexului, Europa de Est s-a situat, in februarie, la indicele 55, o scadere de indice inregistrand doar Danemarca. Pe rutier, indexul a scazut la 49, pe maritim a crescut de la 55 la 64, segmentul aerian inregistrand cel mai mare salt, de la 29 (ianuarie), la 64.
Cum se calculeaza
Studiul, la care participa mari operatori europeni din domeniul expeditiei de marfuri, se canalizeaza pe doua intrebari principale. Prima dintre ele se refera la volumele de marfuri operate in mod curent, comparativ cu ultimele doua luni, cu ajustarile necesare sezoniere (mai reduse, la acelasi nivel, mai mari). Cea de-a doua intrebare vizeaza asteptarile in privinta volumelor operate in urmatoarele doua luni, si in acest caz, cu ajustarile sezoniere necesare (mai putin, la fel, mai mult).
Raspunsurile au fost traduse de specialistii danezi intr-un indice a carui valoare variaza intre 0 si 100, cu valorile peste 50 indicand o crestere marcata de companiile participante. 39% dintre participanti lucreaza in domeniul rutier, 32% in expeditii maritime, 11% in aerian si 18% pe alte segmente.
Dupa cum era si normal, cei mai multi respondenti sunt din Danemarca (21%), urmati de Marea Britanie si Europa de Est (cate 14%), Germania si alte regiuni (cate 11%), Suedia (9%), Norvegia (8%), Benelux (7%) si Spania (5%). In februarie, s-au inregistrat 140 de participanti, in ianuarie 152 si in decembrie 2009 – 139. Recordul de participare s-a inregistrat in luna noiembrie 2009 (160).
Raluca MIHAILESCU