Volvo Driver’s Fuel Challenge – Campionii eficientei

Prima editie nationala a competitiei „The Drivers’ Fuel Challenge” are un invingator. Marele trofeu a fost decernat lui Ioan David de la compania Kalomin Impex srl, care va reprezenta Romania la finala mondiala a competitiei, ce va avea loc la Göteborg in luna octombrie.

Cei 10 finalisti ai etapelor locale, desfasurate in perioada iunie-iulie in Bucuresti, Cluj si Brasov s-au intalnit, pe 8 septembrie, la Sibiu, in confruntarea finala din cadrul competitiei nationale pentru condus economic. Ioan David, reprezentantul companiei Kalomin Impex din Prahova, a castigat titlul de campion national. Imediat dupa decernarea premiilor, campionul a declarat: „Nu am mai avut ocazia sa castig medalii, iar acum sunt foarte emotionat. A fost pentru prima data cand am participat la o asemenea intrecere si felicit Volvo Trucks pentru aceasta initiativa destinata tuturor soferilor profesionisti. Am fost extrem de fericit si bucuros de primirea acestui premiu: mai intai mi-am dovedit mie ca pot si, in acelasi timp, cred ca acest rezultat este un exemplu pentru ceilalti colegi din firma si nu numai: se pot face economii mari cu eforturi mici”. Desi nu mai practica meseria de sofer decat foarte rar, acum ocupandu-se de un intreg parc auto, veleitatile sale de sofer de camion sunt evidente: „Probabil ca ceea ce am invatat candva am invatat bine. Ca in orice activitate, trebuie sa ai vointa, indemanare, rezistenta si concentrare, restul vine de la sine. Sa cunosti foarte bine camionul, sa formezi un singur «trup», sa fii prevazator, sa fii intuitiv in ceea ce priveste traficul sau posibilele obstacole. Si mai important decat toate: sa ajungi in siguranta la destinatie”, a mai adaugat Ioan David.

Rezultate stranse

Rezultatele tuturor celor 10 finalisti au fost foarte stranse. Castigatorul, Ioan David, a obtinut un remarcabil consum de 24,88 l/100 km, realizat intr-un timp impus de 27 minute, urmat de catre Andrei Antofie (Vectra International) cu un consum de 25,69 l/100 km, iar pe locul 3 s-a situat Nicolae Mocanu (Tramar) cu un consum de 26,20 l/100km. „Suntem impresionati de ambitia concurentilor de a obtine cel mai bun consum. Rezultatele foarte bune obtinute de finalisti arata nivelul de pregatire, rezuma abilitatile acestora de a conduce economic iar emotiile surprinse ne arata cat de mult a contat aceasta competitie pentru participanti. Suntem incantati ca am gasit un candidat pe masura finalei din Suedia si ii uram mult succes si avem sperante ca marele trofeu va ajunge in Romania”, a comentat Christian Coolsaet, Director General Volvo Romania. Dupa cum aminteam, cele trei probe locale preliminarii finalei s-au desfasurat la Brasov, Cluj si Bucuresti, in perioada 20 iunie – 23 iulie. Traseele din cele 3 locatii au avut lungimi intre 21 si 29 km, iar baremul de timp a variat intre 24-29 minute. In cadrul finalei de la Sibiu, au fost pastrate aceleasi reguli si acelasi camion incarcat corespunzator ca si in etapele anterioare, un Volvo FH de 500 CP, echipat cu I-Shift si Dynafleet. Cei 10 finalisti s-au intrecut pe un nou traseu care a pus la incercare talentul, concentrarea si experienta celui de la volan in folosirea eficienta a vehiculului. Traseul, de 28 km, a cuprins atat o portiune de drum national cat si autostrada, incluzand rampe, pante, viraje, sensuri giratorii, tocmai pentru a reflecta conditiile reale de trafic specifice activitatii de transport marfa pe distante lungi. „Aceasta competitie a fost despre pasiune. Pasiune pentru camioane. Pasiune pentru eficienta. Pasiune pentru meseria de sofer. Am observat cu pasiune implicarea, dedicarea si ambitia participantilor”, a mai adaugat Christian Coolsaet.

The Drivers’ Fuel Challenge

Pentru Volvo Trucks, eficienta consumului de combustibil este una din preocuparile majore ale companiei, de la producerea unor motoare din ce in ce mai economice, pana la testarea solutiilor hibride sau a combustibililor alternativi. Pe langa realizarile tehnologice, exista numeroase alte masuri care pot conduce la reducerea consumului de combustibil. Volvo Trucks le-a reunit intr-o campanie denumita „Fiecare picatura conteaza”, care are drept obiectiv reducerea consumului de combustibil si a impactului asupra mediului. Din aceasta campanie face parte si competitia lansata de Volvo Trucks la nivel mondial, „The Drivers’ Fuel Challenge”. Aceasta initiativa doreste sa promoveze condusul eficient prin intermediul unei competitii deschise oricarui sofer profesionist posesor al permisului categoria C si E si card pentru tahograful digital. Competitia isi propune sa recunoasca si sa recompenseze soferii care reprezinta cheia minimizarii consumului de combustibil si reducerii emisiilor poluante. Camionul folosit in competitie este optimizat din punct de vedere al consumului, echipat cu inteligentul I-Shift. Anul acesta, sistemul automatizat Volvo de schimbare a treptelor de viteza, sarbatoreste 10 ani de la aparitie si echipeaza in momentul de fata peste 80% din camioanele produse de Volvo Trucks destinate transportului pe distante lungi, fiind recunoscut pentru contributia sa atat la reducerea consumului de combustibil cat si la cresterea nivelului de siguranta. La baza evaluarilor rezultatelor participantilor, a stat sistemul informational Dynafleet. Astazi, acest sistem este folosit din ce in ce mai mult de operatorii de transport: un camion din trei vandut in Europa este comandat cu Dynafleet. Prin intermediul acestui echipament, firmele de transport au acces la un set complet de informatii, inclusiv o imagine detaliata privind stilul de condus al fiecarui sofer sau cantitatea de combustibil consumata de fiecare camion in diferite conditii de operare. Este un punct de plecare excelent in condusul eficient. Multi dintre clientii Volvo si-au redus costurile legate de combustibil cu pana la 7 procente combinand Dynafleet cu programele de perfectionare a soferilor. Avand in vedere importanta cunoasterii comenzilor si a sistemelor autocamionului folosit in competitie, inainte de testare, fiecare participant a fost instruit in privinta utilizarii camionului si informat privind regulamentul concursului. Pe langa aceasta, pentru soferii care s-au urcat pentru prima data intr-o cabina Volvo, un rol important in obtinerea unui rezultat bun a fost buna pregatire inainte de competitie. De asemenea, atat atentia la drum, anticiparea traficului, folosirea corecta a sistemelor din vehicul, cat si experienta au contribuit la obtinerea unui consum redus.

Campionul mondial pleaca intr-o vacanta de vis!

Castigatorul finalei mondiale, ce se va desfasura la Göteborg in perioada 20-22 octombrie, va fi desemnat Campion mondial Volvo Trucks al condusului eficient si se va bucura, impreuna cu un invitat personal, de o experienta Volvo de neuitat: o vacanta in valoare de aproximativ 15.000 USD!

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.