Volvo Trucks: Concept… conceput pentru economie

Un nou concept de autocamion de la Volvo Trucks demonstrează că se poate crește substanțial productivitatea pentru operațiunile de transport de cursă lungă, printr-un consum de combustibil redus cu aproape o treime. Printre secretele care fac posibile aceste economii remarcabile de combustibil se numără designul aerodinamic și reducerea masei proprii a autocamionului.

Cu sprijinul Agenției Suedeze pentru Energie, Volvo Trucks a creat un nou concept de vehicul, Volvo Concept Truck. Acesta este rezultatul unui proiect de cercetare care a durat cinci ani și a avut drept obiectiv crearea unor vehicule mai eficiente din punct de vedere energetic. Noul concept de autocamion reduce consumul de combustibil cu peste 30%.

„Ne străduim în permanență să dezvoltăm vehicule mai eficiente din punct de vedere energetic. Este o zonă cu prioritate ridicată, atât din motive de protecție a mediului, cât și pentru reducerea costurilor pentru clienți. Suntem mândri că am reușit să ajungem la această dezvoltare. Conceptul nostru de autocamion demonstrează imensa putere a progresului tehnic din momentul actual”, spune Claes Nilsson, președinte și director executiv Volvo Trucks.

„Avionul” de pe șosea

Unul dintre factorii cheie aflați în spatele reducerii substanțiale a consumului de combustibil constă în îmbunătățirea considerabilă, cu 40%, a eficienței aerodinamice, de care beneficiază atât autotractorul, cât și remorca.

„Am modificat întreg ansamblul și l-am optimizat pentru a-i îmbunătăți caracteristicile aerodinamice cât mai mult posibil. De exemplu, utilizăm camere video în locul oglinzilor retrovizoare. Astfel, reducem rezistența la înaintare, încât să fie necesară mai puțină energie pentru propulsarea autocamionului”, explică Åke Othzen, Manager principal de proiect la Volvo Trucks.

În afara îmbunătățirilor la nivel aerodinamic, vehiculul prototip este echipat cu anvelope proiectate recent, care oferă o rezistență redusă la rulare. Remorca are o greutate redusă cu două tone comparativ cu cea de referință, ceea ce înseamnă fie scăderea consumului de combustibil, fie posibilitatea unei sarcini utile crescute. Proiectul mai include și un lanț cinematic îmbunătățit. Ansamblul a fost supus unui drive test pe drumurile din Suedia, în toamna anului 2015.

Cooperare pentru inovație

Lucrările la Volvo Concept Truck au început încă din 2011. Obiectivul constă în creșterea cu 50% a eficienței transporturilor de cursă lungă cu autocamioane.

Conceptul de vehicul face parte dintr-un proiect de cercetare, deci nu va fi disponibil pe piață. Totuși, anumite caracteristici aerodinamice ale acestuia au fost implementate deja pe vehiculele Volvo Trucks produse în serie și, în viitor, este posibil să fie aplicate în serie mai multe dintre soluțiile cu care este echipat.

Proiectul de cercetare reprezintă o colaborare bilaterală între Suedia și S.U.A, susținut de Agenția Suedeză pentru Energie și de Ministerul Energiei din S.U.A. Proiectul SuperTruck din America are drept obiectiv sporirea eficienței transporturilor de cursă lungă de pe piața Americii de Nord.

Îmbunătățiri

– caracteristici aerodinamice îmbunătățite pentru remorcă și autotractor;

– pentru reducerea rezistenței la înaintare, oglinzile retrovizoare convenționale au fost înlocuite cu camere video, care oferă, în plus, avantajul unei vizibilității îmbunătățite și al unei siguranțe crescute;

– deflectoarele laterale ale șasiului, optimizate la nivel aerodinamic, acoperă roțile din spate ale autotractorului și toate roțile remorcii;

– spoilerele aerodinamice extind remorca și reduc rezistența la înaintare;

– flux de aer optimizat la nivelul sistemului de răcire a motorului;

– rezistență la înaintare redusă la nivelul părții frontale a autotractorului, al carcaselor roților și al treptelor de acces.

Adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.