Volvo Trucks The Drivers’ Fuel Challenge 2016: Cel mai eficient șofer din lume

Ediția 2016 a competiției The Drivers’ Fuel Challenge, organizată de către Volvo Trucks, și-a desemnat câștigătorii. A fost o lună plină de emoții și tensiune mai ales pentru concurenții din Europa Centrală și de Est, care au participat, pe 18 august, la finala regională, cei mai buni patru dintre ei primind bilet de avion pentru finala globală, desfășurată la Goteborg, Suedia, pe data de 9 septembrie. Mai ales în contextul în care reprezentantul Cehiei, Tomáš Horčička, și-a adjudecat atât titlul regional, cât și pe cel internațional.

A fost o ediție de excepție și pentru concurentul din România, Florin Olteanu, reprezentant al companiei Costi Trans, care s-a clasat pe locul al doilea în finala regională, desfășurată pe circuitul Hungaroring, și în primii opt în cadrul finalei globale, la care au participat 28 de concurenți din întreaga lume.

Finala regională – viteză, timp și consum

Competiția, pe care Volvo Trucks a inițiat-o, la nivel global, în 2011, s-a aflat, anul acesta, la a cincea ediție regională, care a atras nu mai puțin de 2.500 șoferi profesioniști, înscriși în peste 30 de runde de calificate, în cele zece țări din regiune, Bosnia, Bulgaria, Croația, Macedonia, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Cei zece campioni naționali au concurat, pe data de 18 august, pe Hungaroring, Ungaria, care este considerat a fi unul dintre cele mai dificile circuite de Formula 1 din lume.

Concurenții au trebuit să găsească echilibrul perfect între viteză, timp și consumul de combustibil, în cadrul unei competiții extrem de disputate, la volanul unui Volvo FH, echipat cu un motor de 13 l, 500 CP și cu transmisie I-Shift Dual Clutch.

Circuitul, cu ale sale 14 curbe, cu virajele sale solicitante, cu pantele și rampele sale, s-a dovedit a fi o adevărată provocare, participanții trebuind să ruleze trei ture de circuit, cu o distanță totală de 13.143 m, în maximum 17 minute și consumând cât mai puțin combustibil cu putință.

Florin Olteanu (Costi Trans) s-a clasat pe locul doi în finala regională și în primii opt din lume, în cadrul finalei globale.

Reprezentantul nostru, Florin Olteanu, a obținut un consum de 5,26 l și un timp de 16:55 minute. Numai un singur competitor, Tomáš Horčička, din Republica Cehă, a reușit, de data aceasta, să fie mai bun, obținând un consum de 4,84 l, în 16:45 minute și plecând acasă la volanul unui Volvo V40 R Design.

Finala Globală – din Suedia, către F1

Pe 9 septembrie, 28 de șoferi de camion, calificați din rândul celor aproape 12.000, câți s-au înscris în competiție în întreaga lume, și-au dat întâlnire pe circuitul de teste Volvo din Goteborg, Suedia.

Competiția a constat în conducerea unui Volvo FH pe o distanță de 6,9 km, consumând cât mai puțin combustibil posibil. Ediția din acest an a inclus și o schimbare: participanții cărora le-a mai rămas timp la încheierea cursei au primit puncte suplimentare, ca o reflectare a faptului că timpii de livrare sunt vitali pentru transporturile din ziua de astăzi. Pentru a reuși, șoferii au trebuit să atingă o viteză medie ridicată, menținând, în același timp, consumul de combustibil la minimum.

Dintre cei 28 de participanți, care au concurat pe parcursul mai multor etape, s-au calificat în marea finală Stanislav Martynov (Rusia), Emir Salihović (Bosnia și Herțegovina), Tomáš Horčička (Republica Cehă) și Kjetil Dale (Norvegia).

Tomas Horcicka

Iar marele câștigător a fost reprezentantul Cehiei, care și-a confirmat, astfel, valoarea, demonstrată în cadrul regionalei de la Hungaroring. În afară de titlul de „cel mai eficient șofer din lume din punctul de vedere al consumului de combustibil”; Tomáš a primit o excursie VIP l la o cursă de F1 la alegere, o experiență pe care, cu siguranță, nu o va uita niciodată.

Tomáš Horčička

Vârstă: 34 ani

Naționalitate: Cehă

Ocupație: șofer și proprietar al companiei de transport care îi poartă numele

Rezultat: Consum (l): 2,90. Timp: 10:40. Consum cu bonus (l): 2,04.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.