Volvo Trucks The Drivers’ Fuel Challenge: Cap compas către Hungaroring

În cadrul finalei naționale a competiției „The Drivers’ Fuel Challenge”, desfășurată vineri, 1 iulie, la Volvo Trucks Center Brașov, a fost desemnat câștigătorul etapei din România. Florin Olteanu, de la compania Costi Trans, a urcat pe prima poziție a podiumului, cu un consum de 7,03 l, realizat într-un timp de 26 minute, pe un traseu de 22 km.

Costurile legate de combustibil reprezintă cel puțin o treime din costurile totale ale transportatorilor. Un motiv suficient de important pentru ca reducerea consumului sa fie o prioritate pentru Volvo Trucks, compania fiind, permanent, în căutare de inovații care să optimizeze camioanele și serviciile conexe. Începând cu anul 2011, Volvo Trucks a inițiat competiția „The Drivers’ Fuel Challenge”, având ca principal scop sublinierea importanței șoferului în economia de combustibil.

Dupa parcurgerea traseului de 22 km pentru care a fost alocat un timp de 26 minute, rezultatele măsurate cu Dynafleet au fost următoarele: pe primul loc, Florin Olteanu (Costi Trans), cu un consum de 7,03 l și un timp de 26 minute, urmat de Cristian Chiorean (Costi Trans), cu un consum de 7,63 l și un timp de 26 minute, și de Aurel Țintea (Ebasto Com) cu un consum de 8,24 l și un timp de 25 minute.

„Consumul redus de combustibil este unul dintre atributele definitorii ale camioanelor Volvo, iar competiția «The Drivers’ Fuel Challenge» vine să confirme acest lucru, prin performanțele foarte bune reușite de șoferii participanți. Competiția și-a propus să demonstreze că un stil de conducere adecvat poate contribui la reducerea costurilor totale pentru operatori, în felul acesta fiind evidențiată importanța șoferului în reducerea consumului”, spune Sigurd Wandel, director general Volvo Group Trucks Romania.

Două variante de înscriere

În cadrul ediției de anul acesta, au fost disponibile, pentru companiile de transport, două variante de înscriere.

Prima, cea tradițională, a constat în înscrierea participanților la unul din cele 6 centre Volvo Trucks, pentru testarea abilităților de condus economic cu un camion FH, echipat cu I-Shift Dual Clutch, pe un traseu prestabilit, într-un interval anume de timp. Etapele locale de calificări s-au desfășurat în orașele: București (3-14 mai), Brașov (3-7 mai), Timișoara (30 mai-4 iunie), Cluj (6-22 iunie), Constanța (30 mai-8 iunie), Bacău (13-18 iunie).

A doua variantă a constat în monitorizarea online a consumului, prin intermediul sistemului Dynafleet. Aceasta s-a adresat companiilor de transport ce dețin camioane Volvo și au activat un abonament pentru serviciul Dynafleet. Stilul de condus al șoferilor a fost monitorizat pe o perioadă de 6 săptămâni, între 1 mai și 12 iunie, în care au fost parcurși minimum 10.000 km.

Clasamentul șoferilor monitorizați online s-a realizat în funcție de punctajul FES (Fuel Efficiency Score), măsurat cu sistemul Dynafleet, având la bază analizarea celor 4 grupe de indicatori cheie specifici stilului de condus economic, și anume: anticipare și frânare, utilizarea motorului și a transmisiei, mers în gol și supraviteză. Primii 10 șoferi care au înregistrat cele mai bune punctaje s-au calificat direct în finala națională.

Cei mai eficienți șoferi

În cadrul finalei naționale de la Brașov, au participat șoferii clasați pe primele 3 locuri în fiecare dintre cele 6 etape locale și primii 10 șoferi calificați în urma monitorizării online a camioanelor Volvo FH, echipate cu Dynafleet. În total, ediția din 2016 a competitiei „The Drivers’ Fuel Challenge 2016” a înregistrat 450 participanți.

Florin Olteanu

Camioanele folosite în concurs, atât în etapele de calificare cât și în finala națională au fost echipate cu inovatorul schimbător cu dublu ambreiaj, I-Shift Dual Clutch.

Astfel de transmisii sunt deja utilizate la autoturismele sport, dar Volvo Trucks este primul producător din lume care oferă o soluție similară pentru vehiculele de mare tonaj produse în serie. I-Shift Dual Clutch este deosebit de eficient în transportul de cursă lungă, în condiții care necesită numeroase schimbări de viteze, de exemplu, pe dealuri sau pe drumuri cu numeroase serpentine, sau când deplasarea se face prin orașe cu sensuri giratorii și semafoare. Datorită schimbărilor de viteze fără întreruperi în transmiterea forței de tracțiune, cuplul este menținut, iar autocamionul nu pierde viteză în timpul schimbării treptelor. Pentru șofer, efectul constă într-o înaintare mai confortabilă și mai eficientă.

Finaliștii prezenți la Brasov au concurat în cadrul a două semifinale, fiind folosite 2 autocamioane Volvo FH de 500 CP, optimizate pentru un consum cât mai redus. Pentru etapa finală, primii 2 câștigători de pe fiecare camion din concurs s-au întrecut pentru obținerea titlului de campion național al condusului eficient, folosind un al treilea camion Volvo FH, echipat cu motorul D13 de generație nouă. Acesta include numeroase îmbunătățiri care contribuie la o eficiență și mai mare a consumului, și anume adoptarea unor pistoane cu fricțiune redusă, un nou sistem turbo îmbunătățit, un raport de compresie mai înalt, o axă cu came optimizată și update-uri la nivelul software-ului.

Abilitățile șoferului contează

„Volvo Trucks caută mereu zone cu potențial de îmbunătățire a eficienței consumului de combustibil. Este vorba despre filosofia de a utiliza fiecare îmbunătățire posibilă, fie ea mai mică sau mai mare. Spre exemplu, cu cele mai recente îmbunătățiri, la nivelul motorizărilor și al aerodinamicii, șoferii vor conduce un camion și mai eficient. Însă, consumul eficient nu este determinat doar de performanțele camionului, prin echipamentele și dotările care contribuie la reducerea acestuia, ci depinde în mare măsură și de abilitatea de utilizare eficientă a acestora de către șoferi, pentru că, în cele din urmă, fiecare picatură contează.

Conceptul de «Fiecare Picătură Contează» este umbrela sub care se regăsesc toate produsele și serviciile pe care le oferim pentru a îmbunătăți eficiența consumului”, spune Irina Marcov, Marketing Communication Manager.

Următorul pas – finala regională

Câștigătorul ediției din România a competiției „The Drivers’ Fuel Challenge” va reprezenta România la finala regională, care se va desfășura, în perioada 17-18 august, la Hungaroring, Budapesta. La această finală care vor participa toți campionii naționali din regiune (Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Macedonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.)

În toate cele trei etape – națională, regională și globală – sunt recompensați cu premii atractive șoferii clasați pe primele trei locuri și companiile pentru care aceștia lucrează. Premiile finalei naționale au fost: locul 1 – laptop Dell și produse merchandise Volvo, locul 2 – tabletă Apple iPad Air 2 Cellular și produse merchandise Volvo, iar pentru locul 3 – smartphone Samsung Galaxy și produse merchandise Volvo. Companiile pentru care lucrează șoferii câștigători au fost recompensate cu vouchere service.

Câștigătorul finalei regionale din Ungaria va pleca acasă la volanul unui Volvo V40, iar cel al finalei globale din Suedia (Goteborg, 8-9 septembrie) va primi titlul de „Cel mai eficient șofer din lume” și se va bucura de o experiență exclusivistă de călătorie.

Competiția a fost deschisă tuturor șoferilor profesioniști, indiferent de camionul condus sau de mărcile de camioane din flota companiei pentru care lucrează.

Adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.