VOLVO TRUCKS. Mari clienți internaționali fac pasul spre electricitate

Volvo Trucks va livra, până la sfârșitul anului, 20 de camioane electrice de categorie grea către Amazon, în Germania. De asemenea, IKEA va introduce camioane electrice Volvo de categorie grea pentru fluxurile interne de transport la două dintre fabricile sale din Zbąszynek, Polonia.

Vehiculele grele de transport marfă și alte vehicule comerciale sunt responsabile pentru aproximativ 36% din emisiile poluante din transportul intern din Germania, ceea ce face din decarbonizarea transportului rutier un aspect important de abordat.

„Marii actori din domeniul transporturilor joacă un rol cheie în conducerea eforturilor industriei de a-și reduce amprenta de carbon. De aceea, mă bucur că Amazon lucrează cu noi pentru a-și reduce emisiile în cadrul misiunile de transport greu pe distanțe mai lungi,” spune Jessica Sandström, senior vicepreședinte pentru Managementul de Produs la Volvo Trucks.

Pentru Amazon, camioanele vor juca un rol cheie în inițiativele de electrificare de-a lungul lanțului său de transport. Cele 20 de unități Volvo FH Electric vor parcurge peste un milion de kilometri anual, alimentate cu energie electrică în loc de motorină.

„Amazon s-a angajat să-și decarbonizeze flota, iar parcursul pe rute scurte sau medii este un sector greu de abordat,” explică Andreas Marshner, vicepreședinte pentru servicii de transport în Europa, la Amazon. „Acesta este motivul pentru care includerea acestor vehicule grele de la Volvo în flota noastră reprezintă un reper atât de important. Operăm unul dintre programele de electrificare a transporturilor comerciale cu cea mai mare creștere și vom continua să investim și să inovăm, pentru a decarboniza și pentru a livra pachete cu zero emisii clienților noștri.”

Și IKEA trece la zero emisii

O altă veste bună este că Volvo Trucks, IKEA Industry și Raben Group au semnat, recent, un acord de colaborare în ceea ce privește transportul cu zero emisii. IKEA va introduce camioane electrice Volvo FM Electric pentru fluxurile interne de transport din Polonia, care vor fi operate de către Raben Group. Vehiculele vor fi folosite pentru a opera fluxul intern de bunuri între cele două fabrici IKEA Industry, situate la o distanță de 14 km una de cealaltă, în Zbąszynek și Babimost, în vestul Poloniei. Camioanele vor fi alimentate la facilitățile de producție ale IKEA Industry, utilizând energie regenerabilă, din surse externe. Primul camion electric va începe să opereze în această toamnă, iar lecțiile învățate în cadrul proiectului pilot vor fi utilizate pentru electrificarea operațiunilor de transport la scară largă, într-o rețea extinsă de transport.

IKEA este un mare consumator de servicii de transport, cu peste două milioane de expediții anual, la nivel mondial. Pentru a-și atinge obiectivele climatice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru transportul produselor cu 70% per expediție, electrificarea vehiculelor de categorie grea este un aspect critic.

Șase modele de camioane electrice

Volvo Trucks a început producția de serie a camioanelor electrice grele în luna septembrie a acestui an și disponibilitatea camioanelor electrice pentru transporturile interurbane și regionale marchează un important reper pentru decarbonizarea transporturilor rutiere.

„La nivel global, acum avem șase modele de camioane electrice în producția de serie, pentru a face față cererii în creștere pentru decarbonizarea transporturilor de marfă. Acesta este un pas înainte încurajator către reducerea impactului care generează schimbări climatice,” comentează Jessica Sandström.

Versiunile electrice ale celei mai importante game de produse – modelele de gamă grea Volvo FH, Volvo FM și Volvo FMX  – vor juca un rol vital în atingerea obiectivului global Volvo ca, în 2030, 50% din numărul total de camioane noi Volvo vândute să fie electrice, pe baterii sau celule de combustibil. Aceste camioane grele electrice pot opera cu o masă totală de 44 t și cele trei modele menționate reprezintă aproximativ două treimi din vânzările companiei.

Volvo FH Electric

  • Capacitate baterii: 540 kWh
  • Putere maximă: 490 kW putere continuă
  • Autonomia este de până la 300 km, dar Volvo FH Electric poate acoperi până la 500 km într-o zi normală de lucru, dacă este adăugată o încărcare rapidă, de exemplu în timpul pauzei de prânz.

Gama Volvo Trucks de camioane electrice

  • Volvo Trucks are o gamă globală de șase modele de camioane integral electrice, proiectată să acopere diferite tipuri de misiuni de transport.
  • Modelele Volvo FH, FM și FMX Electric au GCW de până la 44 t. Vânzările sunt în derulare, în Europa, iar producția de serie a început în septembrie 2022.
  • Producția modelelor Volvo FL și FE Electric, pentru distribuția urbană și manipularea deșeurilor a, a început în Europa deja din 2019.
  • Producția modelului Volvo VNR Electric pentru America de Nord a început în 2020.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.