VOLVO TRUCKS – TOTUL DESPRE EFICIENȚA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL (II). Performanță îmbunătățită, în transportul de lungă distanță

Continuăm serialul început în numărul trecut, despre eficiența consumului de combustibil, cu prezentarea celor mai recente îmbunătățiri aduse conceptului Volvo Trucks I-Save.

Acestea sunt destinate reducerii consumului de combustibil și economiilor substanțiale în ceea ce privește emisiile de CO2, îmbunătățind, simultan, ușurința în conducere, pentru o călătorie mai plăcută. I-Save acoperă optimizările tehnologiei motorului, ale software-ului de control, precum și măsuri de reducere a rezistenței aerului, toate pentru a atinge un scop comun – creșterea eficienței energetice cât de mult posibil.

Volvo a dus mai departe conceptul I-Save, pentru a asigura o optimizare completă a procesului de combustie al motoarelor, prin adaptarea injectoarelor, a compresiei și a arborelui cu came în special pentru unicele sale pistoane cu design ondulat. De asemenea, au fost reduse masa totală și fricțiunea internă. Turbocompresorul de înaltă performanță și pompa de ulei au primit îmbunătățiri și chiar și filtrele de ulei și de aer au suferit transformări rafinate patentate, pentru performanțe mai înalte.

Mai lin, mai inteligent și mai rapid

Inima conceptului I-Save este motorul de 13 litri cu tehnologie Volvo turbo compound, D13TC, care face posibilă conducerea la turații reduse și în trepte superioare de viteză, pentru perioade mai lungi de timp. Rezultatul este o călătorie mai lină și mai silențioasă. Motorul poate funcționa cu înaltă eficiență de-a lungul întregii game de viteze, cu cele mai bune rezultate între 900 și 1.300 rpm.

În afară de toate actualizările hardware, a fost adăugată o nouă generație de software pentru managementul motorului, care comunică, la rândul său, cu o cutie de viteze I-Shift actualizată. Rezultatul nu numai că îmbunătățește economia de combustibil, ci oferă în mod clar și mai multă ușurință în conducere, deoarece această actualizare inteligentă a strategiei de schimbare a treptelor oferă un răspuns mai rapid și o experiență de conducere chiar mai armonioasă.

I-Torque este un nou software inteligent de cuplu care crește eficiența energetică prin analizarea datelor topografice obținute prin I-See și prin adaptarea condusului la caracteristicile reale ale drumului. I-See utilizează informații despre traseul planificat pentru a profita de energia cinetică a camionului în cel mai bun mod posibil, pe teren deluros. Noua funcțiune I-Torque administrează selecția treptelor de viteză, cuplul motorului și frânarea, atunci când I-Cruise este activat.

Helena Alsiö, VP Powertrain Product Management la Volvo Trucks: „Pornind de la un motor deja de înaltă performanță, am studiat atent multe detalii critice, care, împreună, contribuie la economii substanțiale. Este vorba despre obținerea unui nivel mai înalt de energie utilă din fiecare picătură de combustibil.”

„Pentru a economisi combustibil, camionul pornește în mod Eco iar, ca șofer, ai acces facil la puterea necesară și te poți aștepta la o schimbare mai rapidă a treptelor și la o reacție mai promptă de cuplu din partea lanțului cinematic”, spune Helena Alsiö, VP Powertrain Product Management la Volvo Truck.

În transportul de lungă distanță, aerodinamica vehiculului joacă un rol important pentru economia de combustibil și au avut loc mai multe schimbări pentru îmbunătățirea fluxului de aer, cum ar fi îngustarea deschizăturilor din partea frontală a cabinei și o extensie mai lungă a ușilor.

I-Save i-a servit bine pe clienții Volvo încă de la lansarea sa, din 2019. Ca răspuns la gradul înalt de interes, a fost adăugat un nou nivel de putere, de 420 CP, celor disponibile anterior, de 460 și 500 CP. Toate motoarele sunt certificate pentru a funcționa pe HVO100, o motorină regenerabilă sub forma uleiurilor vegetale hidrogenate.

Și modelele Volvo Trucks FH, FM și FMX cu motoare standard de 11 și 13 litri Euro 6 primesc actualizări, care vor crește eficiența energetică.

Drumul către independența față de combustibilii fosili

Obiectivul Volvo Trucks este ca vehiculele electrice să își adjudece jumătate din vânzările sale de camioane, în 2030. Dar motorul cu combustie internă va continua să joace un rol, iar eficiența îmbunătățită care rezultă din aceste noi actualizări ale I-Save la nivelul lanțului cinematic reprezintă o modalitate importantă de a contribui la reducerea emisiilor de CO2.

„Ne-am angajat față de Acordul de la Paris în privința schimbărilor climatice și adoptăm măsuri ferme pentru a reduce în mod dramatic emisiile de CO2 provenite din transporturile rutiere de marfă. Chiar dacă vedem electromobilitatea ca soluție principală pe termen mai lung, motoarele cu combustie eficiente din punct de vedere energetic vor continua să își aducă o contribuție importantă pentru mulți ani de acum înainte,” concluzionează Helena Alsiö.

adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.