www.arr.ro – un instrument util

www.arr.ro ofera nu numai informatii privind reglementarile in vigoare, dar si date utile despre companiile licentiate, site-ul putand deveni uninstrument la indemana oricui de verificare aexistentei unei companii de transport sau de servicii conexe.

Website-ul ARR este organizat pe doua componente: cea privind cadrul institutional general, meniul pe orizontala, si cea privind serviciile prestate de ARR, meniul pe verticala. In meniul pe orizontala, sunt incluse cadrul institutional, care cuprinde organigrama, acte normative, agentii ARR si Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera.

Sectiunea dedicata agentiilor teritoriale este organizata sub forma unei harti digitale. Un simplu clic pe judetul care ne intereseaza va deschide o pagina de informatii privind agentia din acel judet, cu adresa, numele sefului de agentie, numere de telefon si fax, e-mail, cod fiscal si numar cont de trezorerie etc.

O alta rubrica este destinata Achizitiilor realizate de ARR, sectiune unde se pot consulta documentatiile privind inchirierea spatiilor de birouri pentru sediile ARR, invitatiile de participare, documentatiile de atribuire si situatia achizitiilor.

In sectiunea de Angajari, se publica periodic posturile scoase la concurs, cu bibliografia necesara. Mai departe, in sectiunea de Contact, alaturi de adresa, numerele de telefon si e-mailul sediului central al ARR, este prezentat programul de audiente al directorului general si al directorului general adjunct si informatii in atentia solicitantilor de informatii publice si a petitionarilor.

Servicii

In cadrul meniului pe verticala, sectiunea destinata serviciilor, ARR defalcheaza activitatea pe eliberare licente, cu subcategoriile „transport“ si „activitati conexe“, si eliberare atestate.

De pe site pot fi descarcate formulare necesare pentru eliberarea a diferite documente. Astfel, pot fi evitate drumuri suplimentare la sediile ARR.

„Una dintre activitatile ARR este cea de eliberare de atestate-certificate de competenta profesionala in domeniul transportului rutier. In sectiunea respectiva de pe website-ul ARR, sunt prezentate calendarele de examinare pentru CPI si CPIA pentru marfa si persoane, listele cuprinzand datele de examinare pe judete. De asemenea, institutele de pregatire profesionala pot descarca din aceasta sectiune programatoarele si anexele necesare cursurilor si examinarilor ARR (formulare tip pentru toate categoriile de specializari)“, a aratat Daniela Dobrila, director licente in cadrul ARR.

Exista, in plus, un capitol dedicat scolilor de soferi, care cuprinde legislatia ce reglementeaza aceasta activitate si o subsectiune „Info scoli“, care include o lista a scolilor autorizate si a instructorilor, precum si informatii utile referitoare la situatia furnizorilor autorizati de software didactic, continutul minimal al software-ului specific pregatirii teoretice in disciplina legislatie rutiera si conducere preventiva, continutul minimal al softului didactic specific pregatirii teoretice in disciplina cunoasterea autovehiculului.

Pe site-ul ARR, sunt disponibile si sectiuni dedicate activitatilor conexe, legislatiei in vigoare in domeniul transporturilor rutiere, inclusiv o arhiva cu acte normative vechi. In sectiunea de tahograf digital, se face trimitere catre site-ul propriu administrat de serviciul de eliberare cartele tahografice, care contine formulare de cereri de eliberare, informatii utile etc.

Sectiunea de reglementari UE este una dintre cele mai accesate de pe website, in special topicul dedicat AETR si cel referitor la legislatia sociala din domeniu, care vizeaza perioada de concedii.

La capitolul „Noutati“, cel mai recent subiect postat pe site este cel dedicat informatiilor privind operatorii straini de transport rutier de marfuri, care efectueaza operatiuni de cabotaj pe teritoriul Romaniei. La capitolul informatii utile, defalcat, la randul sau, pe transport marfa si persoane, sunt prezentate liste ale operatorilor de pe piata, la mod general, dar si departajati pe activitati si licentieri, categorii delimitate conform legislatiei in vigoare.

Este, de asemenea, disponibila o sectiune de intrebari frecvente, care prezinta problemele cu repetitivitate, observate in practica.

Operatori licentiati

„Website-ul ARR este foarte accesat mai ales de companiile interesate de colaborarea cu anumiti transportatori. De pilda, avem contact direct cu o firma din Austria, care urmareste in permanenta datele privind operatorii. Site-ul poate fi un instrument de informare foarte eficient. In cazul in care o firma doreste sa atribuie un contract unui operator de transport roman, verifica pe site-ul ARR daca firma care il intereseaza figureaza pe lista licentierilor din sectiunea de transport marfa, mai ales daca este un operator recent licentiat. Daca nu regaseste compania pe lista noastra, ne telefoneaza si ne solicita informatii. Datele se actualizeaza o data la aproximativ doua-trei luni si se poate ca firma sa fie operator nou, inca nepublicat pe site. Este posibila publicarea pe site a companiilor proaspat licentiate mai devreme decat actualizarile pe care le facem in general, la solicitarea directa a acestora. Au existat si cazuri in care mi s-au trimis pe e-mail copii ale unor licente ale unor companii care nu aveau corespondent la noi. Astfel, site-ul a fost conceput si sa vina in sprijinul operatorilor care cauta colaborari de afaceri cu companiile de transport, pentru a avea garantia ca firma respectiva exista si desfasoara o activitate licentiata“, a spus Daniela Dobrila.

Informatiile privind copiile conforme sau cele legate de renuntarea la un traseu, in domeniul transportului public de persoane, nu figureaza pe site. Dar cursele disponibile sunt scoase la atribuire, iar din aceasta informatie se poate deduce ca un operator sau altul a renuntat la o anumita cursa.

Timpuri noi

Ca orice instrument de lucru bine pus la punct, si website-ul ARR va trebui sa tina pasul cu vremurile. „Un operator a facut o adresa catre noi prin care sugera eliberarea licentelor in format electronic. Pentru acest lucru, este nevoie sa existe o lege a semnaturii digitale, iar in conditiile existentei legislatiei, noi ne vom adapta, desigur, la evolutia normala a pietei si din acest punct de vedere. Dar trebuie avut in vedere si faptul ca sunt necesare niste verificari ale documentatiei, pe care inca nu le putem realiza electronic, atata vreme cat, de exemplu, nu avem acces electronic la baza de date a Registrului Comertului. Ar trebui realizata o interoperabilitate cu celelalte organisme si autoritati. De asemenea, in unele situatii, in cazul comunicarii electronice nu ai garantia ca dincolo de ecran este o persoana responsabila. Ne gandim, in plus, la realizarea unui formular electronic, la care operatorul sa aiba acces prin intermediul unei chei digitale primite o data cu licenta, de exemplu, prin care sa poata sa ne ofere informatii de care avem nevoie, pe baza carora se pot elabora tot felul de statistici utile, cum ar fi cele legate de accidente sau de numarul de pasageri transportati“, a concluzionat Daniela Dobrila.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.